Ξένοι και Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν ότι πλέον βρισκόμαστε στη αρχή του τέλους της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Σε ποσοστό άνω του 90% θεωρούν ότι μέσα στο 2022, με την εμβολιαστική κάλυψη να αυξάνεται διαρκώς, (αν δεν έχουμε κάποια μετάλλαξη που θα φέρει τα πάνω κάτω) ο κορωνοϊός θα γίνει πλέον μια ενδημική νόσος.

Κι ενώ μετράμε αντίστροφα για το τέλος του εφιάλτη το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αφορά στην επόμενη μέρα. Τι θα δούμε τελικά μετά τον covid και σε ποια μορφη κανονικότητας θα επιστρέψουμε;

Ένα από τα επίπεδα που όλοι συνηγορούν ότι θα είναι ριζικά διαφορετικό με την προ covid εποχή είναι το εργασιακό, συμπεραίνοντας ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει σε ένα σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει την πανδημία προ πενταετίας και τώρα αναλύει διέξοδικά τις επιπτώσεις της, θα «κοπούν» περισσότερες από το 30% των ημερών που ο κόσμος πήγαινε στο γραφείο προ του κορωνοϊού.


Ο Αμερικανός μεγιστάνας προβλέπει συνέχιση της τηλεργασίας και δουλειά γραφείου κυλιόμενα για τους εργαζόμενους, καθώς και περιορισμό των επαγγελματικών ταξιδιών κατά περίπου 50%.

Αλλαγές στην post pandemic εποχή όμως βλέπει και ο Νικόλας Χρηστάκης.

Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας έλαβε το 2013 τη θέση του καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης. Είναι επίσης συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δικτύων του Yale, κατέχοντας τον ανώτερο ακαδημαϊκό βαθμό στο Πανεπιστήμιο («καθηγητής Sterling»), ο οποίος αποδίδεται στους αρίστους τους πεδίου τους. Το εν λόγω του Νικόλα Χρηστάκη είναι όπως… διαβάζεται: εξαιρετικά διευρυμένο. Κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής.

Ο καθηγητής προβλέπει ότι η post pandemic εποχή, θα είναι αντίστοιχη της δεκαετίας του 1920 μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης. Κατά τον κ. Χρηστάκη, όλες οι δυσκολίες, τα προβλήματα και οι δεσμεύσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης που μας διέκριναν τα προηγούμενα χρόνια θα παύσουν.

Οι άνθρωποι θα επιδιώκουν ίσως περισσότερο και από την προ covid εποχή να κοινωνικοποιηθούν σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις και συναυλίες. «Μπορεί να δούμε και κάποια σεξoυαλική απελευθέρωση», αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί στα «Νέα» ότι στο δυτικό κόσμο η ατμόσφαιρα θα θυμίζει πανηγύρι. «Όπως όταν τελειώνει ο πόλεμος, όταν έρχεται το τέλος όλων των καταστροφών όπου εκείνοι που επέζησαν αρχίζουν να γλεντούν για να χαρούν την επόμενη μέρα τους που κέρδισαν».

Ο καθηγητής θεωρεί ότι από το 2022 που θα σημάνει το τέλος της πανδημίας μέχρι και το 2024 που θα έρθει και το ψυχολογικό φινάλε της θα δούμε 3 σημαντικές αλλαγές. Ένας άλλος κόσμος σε σχέση με αυτόν που ζήσαμε στα χρόνια της πανδημίας όπου θα κυριαρχούν οι ηδονές, η σπατάλη και η αθρησκία. 

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα δηλαδή που η μαυρίλα του covid μείωσε τις επαφές και αύξησε την αποταμίευση και την αναζήτηση μιας ανώτερης δύναμης που θα προστατεύσει την άνθρωπο απ’ την αόρατη απειλή. 

Στην μετά covid εποχή θα δούμε ένα ατελείωτο πάρτι το οποίο θα γίνει η βαλβίδα αποσυμπίεσης του κόσμου που θα θέλει πίσω τα 2 χρόνια τα οποία έχασε μέσα στην πανδημία.

Ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας τόνισε επίσης ότι το μόνο που φοβάται πια σε σχέση με την πανδημία είναι μια «μετάλλαξη που θα ξεπεράσει και θα αχρηστεύσει τα εμβόλιά μας», ενώ ήταν ξεκάθαρος για το ποιος είναι ο ορθόδοξος τρόπος οικοδόμησης ανοσίας της αγέλης. «Ή κάνουμε το εμβόλιο ή νοσούμε από κορωνοϊό. Αν κάποιος προτιμάει τη μόλυνση είναι δική του επιλογή, όμως εγώ αυτή την επιλογή τη βρίσκω παράλογη…». 
ethnos.gr
 
Top