Έπεσαν οι τόνοι στη σύντομη κρίση στις σχέσεις Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ελληνικής κυβέρνησης. Πώς οδηγηθήκαμε ως εκεί και για ποιους λόγους ο Ελπιδοφόρος "αγκαλιάζεται" με την τουρκική πολιτική ηγεσία;

Την οργή της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε η εμφάνιση του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη.
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε τη συνάντηση του με τον Ελπιδοφόρο και η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκεια βάζοντας στον πάγο τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Τελικά η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ελπιδοφόρο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετά από τη δημόσια συγγνώμη του προκαθήμενου της Ελληνικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Το ίδιο έγινε και με τον Ν. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του 48ώρου που μεσολάβησε από την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής στον πλευρό του Τούρκου προέδρου, ως την Παρασκευή το πρωί που τελικά ανακοινώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου.

Ειδικότερα η πλευρά της ομογένειας, δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα ανάμεσα σε θεσμό που εδρεύει στο έδαφός των ΗΠΑ (σ.σ. Αρχιεπισκοπή Αμερικής) και στην ελληνική κυβέρνηση και συμβούλευσε να γίνει τελικά η συνάντηση, με αρκετά τηλεφωνήματα ισχυρών παραγόντων της προς την ελληνική πλευρά.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, για να ικανοποιήσει τα αιτήματα Ελληνοαμερικανών που στηρίζουν σθεναρά τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, η ελληνική κυβέρνηση έκανε μερική υποχώρηση και δέχθηκε μια άτυπη συνάντηση, σε αντίθεση με την προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση πριν από τις «εμπρηστικές» κινήσεις Ελπιδοφόρου.



Η στρατηγική του Ελπιδοφόρου
Μόνο τυχαίο όμως δεν είναι το γεγονός ότι ο Ελπιδοφόρος στάθηκε δίπλα στον Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, επισημαίνει στο Sputnik ο συγγραφέας και πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης.

«Αν και ο Ελπιδοφόρος κατέχει το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Αμερικής, παραμένει Τούρκος πολίτης. Μέχρι να γίνει αρχιεπίσκοπος, ήταν μητροπολίτης Προύσας. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πατριάρχης εκ του νόμου πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος. Είναι πολύ πιθανό ότι έχει βλέψεις για να διαδεχθεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο συγγραφέας τονίζει ότι ο Ελπιδοφόρος «ξέρει πολύ καλά ότι χωρίς την υποστήριξη του Ερντογάν και του τουρκικού κράτους δεν έχει τη δυνατότητα να ανέλθει στον πατριαρχικό θρόνο».
Παράλληλα, ο ίδιος δεν αποκλείει το γεγονός η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου να έγινε τελικώς λόγω γεωπολιτικών παραγόντων.
 
Top