Τον Μάιο του 2011, ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης, απόπειρας βιασμού και ομηρίας καμαριέρας. 

Η γνωστή και ως «υπόθεση Sofitel» όχι μόνο προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις, αλλά έμελλε να αλλάξει ριζικά και τη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ακριβώς μια δεκαετία μετά, η δημοσιογράφος και πρώην σύζυγος του Στρος Καν, Αν Σινκλέρ, «σπάει» τη σιωπή της μέσα από το νέο της βιβλίο με τίτλο «Passé Composé», στο οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο πολύκροτο σκάνδαλο, το οποίο η ίδια βίωσε ως «σεισμό» που κατέστρεψε τη ζωή της.

«Ο σύζυγός μου ήταν πολύ καλός πολιτικός. Ήξερε πώς να πείσει το κοινό, ήξερε πώς να με πείσει ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Εμπιστεύομαι και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Δεν υπάρχουν πραγματικές εξηγήσεις, ελπίζω ότι οι άνθρωποι με πιστεύουν. Έχω την εντύπωση ότι η ειλικρίνεια περνάει ούτως ή άλλως», τόνισε η Αν Σινκλέρ, μιλώντας στο RTL με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της.

«Είμαι μάλλον αφελής, πιθανώς, εμπιστεύομαι πολύ, πιθανώς υπάρχει άρνηση. Δεν μπορώ να το αρνηθώ. Όταν δεν βλέπουμε τι συμβαίνει, πιθανώς δεν θέλουμε να το δούμε», πρόσθεσε η Σινκλέρ, εξηγώντας παράλληλα, ότι δεν γνώριζε πώς ενεργούσε ο Στρος Καν.

 Αν Σινκλέρ και Στρος Καν

Παρά την υπόθεση DSK, η Αν Σινκλέρ ανέφερε ότι είχε μια ευτυχισμένη ζωή. «Ήμουν πολύ τυχερή στη ζωή μου. Υπήρχε αυτός ο κατακλυσμός και στη συνέχεια γυρίζεις και κοιτάζεις το παρελθόν και σκέφτεσαι τον εαυτό σου πώς, γιατί δεν είδες, ούτε αντέδρασες» υπογράμμισε. Επιπλέον, τόνισε πως η ευτυχία της πλέον είναι τα παιδιά της, τα εγγόνια της και ο σύντροφός της.

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο που σφράγισε τη ζωή της
Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή της Σινκλέρ, από τη γέννησή της στη Νέα Υόρκη από μία πλούσια εβραϊκή οικογένεια που κατέφυγε στις ΗΠΑ από τη Γαλλία που ήταν υπό την κατοχή των Ναζί, έως και το ήρεμο παρόν της, έναν μήνα πριν από τα 73α γενέθλιά της. Η ίδια μάλιστα σημειώνει ότι ήξερε πως όταν το έγραφε όλοι θα πήγαιναν κατευθείαν στο κεφάλαιο 13, εκεί που δίνει τη δική της εκδοχή για το σκάνδαλο του Sofitel και την κατάρρευση του 20ετούς γάμου της με τον Στρος Καν.

«Όταν το τηλέφωνο χτυπά στις 2 τα ξημερώματα είναι πάντα σημάδι καταστροφής», γράφει η Αν Σινκλέρ στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι.

Το βράδυ της 14ης Μαΐου 2011, η Σινκλέρ βρισκόταν στο Παρίσι και περίμενε την άφιξη του τότε κραταιού άνδρα της παγκόσμιας οικονομίας και συζύγου της. Η θετή της κόρη, Καμίλ, της τηλεφώνησε μέσα στα άγρια χαράματα για να της πει ότι ο Στρος Καν είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα στο Sofitel στο Μανχάταν.



«Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σκεφτώ ούτε για δευτερόλεπτο ότι η κατηγορία ήταν αληθινή. Η μόνη εξήγηση που έμοιαζε αποδεκτή σε εμένα ήταν ότι επρόκειτο για συναινετικό σεξ».

Η Σινκλέρ τονίζει ότι δεν μπορεί να πιστέψει πόσο τυφλή υπήρξε. «Ο Ντομινίκ δεν ομολόγησε ποτέ. Είχα υποψίες, με καθησύχαζε ή με έκανε να αισθάνομαι γελοία και ντροπιασμένη. Όταν έκλεινε το κινητό του ξαφνικά ή άλλαζε σελίδα στον υπολογιστή του ή ερχόταν αργά σπίτι από μία σύσκεψη, πάντα είχε μία δικαιολογία».

«Όταν αποκαλύφθηκε το 2008 ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με μία οικονομολόγο από την Ουγγαρία στο ΔΝΤ "μου ορκίστηκε στον Θεό ότι ήταν η πρώτη του απιστία στα 18 χρόνια γάμου. Ποτέ ξανά, υποσχέθηκε. Είμαι αφελής. Τον πίστεψα. Ή ήθελα να τον πιστεύω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

H Αν Σινκλέρ, μιλώντας πρόσφατα και στο Paris Match με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της, απέρριψε όλες τις φήμες που την ήθελαν να επιτρέπει τον σεξουαλικό εθισμό του συζύγου της και να συμμετέχει στα όργιά του. «Όλα αυτά ήταν εντελώς ξένα σ' εμένα. Όπως και οι σχέσεις που ανακάλυψα μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια, είχαν σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του Στρος Καν από τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι δικαστικές αρχές της χώρας αποδέχτηκαν την πρόταση αποφυλάκισης του Στρος Καν με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων και κατ’ οίκον περιορισμό. Τρεις μήνες αργότερα, οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν, λόγω ανακολουθιών στις καταθέσεις της καμαριέρας.

Ο Στρος Καν αθωώθηκε από γαλλικό δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκε με την κατηγορία της μαστροπείας, τον Ιούνιο του 2015.
 
Top