Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε ότι η κυβέρνηση αγόρασε ένα νέο φάρμακο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του COVID εν μέσω έλλειψης εμβολίου. Η Γερμανία θα είναι το πρώτο έθνος της ΕΕ που θα χρησιμοποιήσει το φάρμακο, το οποίο δόθηκε επίσης στον Ντόναλντ Τραμπ.

O υπουργός Υγείας λέει ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί όχι μόνο «αποφασιστική κυβερνητική δράση, αλλά και υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους» προειδοποίησε μετά από την αυξανόμενη κριτική για την έλλειψη εμβολίων στη χώρα. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε το 2021 να μην γίνει έτος φταιξίματος”, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag . “Η συζήτηση για λάθη και αποτυχίες είναι σημαντική. Αλλά χωρίς να γίνεται αδυσώπητη και μόνο να μεταβιβάζουμε την ευθύνη σε άλλους”.

Αναγνώρισε ότι η Γερμανία ήταν πολύ διστακτική για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί και οι πολίτες μοιράστηκαν την ευθύνη για τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης και τον αριθμό των θανάτων στο δεύτερο κύμα της επιδημίας. “Όλοι είχαμε την παραπλανητική αίσθηση ότι είχαμε τον έλεγχο του ιού. Υποψιαστήκαμε τη δύναμη με την οποία ο Covid 19 θα μπορούσε να επιστρέψει, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία δεν ήθελε να το παραδεχτεί”, είπε.


Νέα φάρμακα που βασίζονται σε αντισώματα

Ο υπουργός Υγείας δέχθηκε πρόσφατα πυρά για καθυστέρηση από την αναμενόμενη διάθεση εμβολίων στη Γερμανία. Το Βερολίνο δήλωσε ότι αναμένει να μπορεί να προσφέρει στους Γερμανούς το εμβόλιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ο Spahn είπε στην Bild am Sonntag ότι η κυβέρνηση αγόρασε επίσης ένα νέο φάρμακο με βάση τα αντισώματα για την καταπολέμηση του Covid 19.


“Από την επόμενη εβδομάδα, τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χρησιμοποιηθούν στη Γερμανία . Αρχικά σε πανεπιστημιακές κλινικές”, δήλωσε ο Spahn. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγόρασε 200.000 δόσεις για 400 εκατομμύρια ευρώ (487 εκατομμύρια δολάρια).

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντισώματα αφού μολύνθηκε απο Covid 19 τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ο Spahn. “Ενεργούν σαν παθητικός εμβολιασμός. Η χορήγηση αυτών των αντισωμάτων στα αρχικά στάδια μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου να αποφύγουν μια πιο σοβαρή εξέλιξη”, πρόσθεσε. Ο Τραμπ, ο οποίος νοσηλεύτηκε για λίγο με τον ιό, υποβλήθηκε σε θεραπεία με κοκτέιλ αντισωμάτων REGN-COV2 από την αμερικανική εταιρεία Regeneron.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για άρση των περιορισμών από πολύ νωρίς


Ο υπουργός Υγείας Spahn απέκλεισε την άρση των περιορισμών λόγο Covid 19 για άτομα που έχουν εμβολιαστεί έως ότου υπάρχει διαθέσιμος εμβολιασμός για όλους τους πολίτες. “Έχουμε μείνει αλληλέγγυοι σε αυτήν την πανδημία για ένα χρόνο. Τώρα θα μπορούσαμε επίσης να παίξουμε με τους κανόνες για τους υπόλοιπους μήνες έως ότου όλοι μπορούν να εμβολιαστούν”, είπε. Η Γερμανία έχει παρατείνει το lockdown σε εθνικό επίπεδο έως τις 14 Φεβρουαρίου, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για μείωση των μέτρων. Οι επιδημιολόγοι στη χώρα δήλωσαν ότι η συζήτηση είναι πρόωρη.

Η Eva Grill, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας, δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά: “Εάν το τρέχον lockdown χαλαρωθεί πολύ σύντομα, διακινδυνεύουμε ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα μας χτυπήσει πιο σκληρά, επειδή η νέα παραλλαγή του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτική .”


ΠΗΓΗ- DW
 
Top