Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την Τουρκία, δήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής Εευρωπαίοι διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το τελικό κείμενο υιοθετεί μία πιο σκληρή γλώσσα για την Τουρκία, ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν πάρθηκε απόφαση για επιβολή κυρώσεων στη γείτονα χώρα. Η ΕΕ καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες, αναφέρεται στη δραστηριότητα του Oruc Reis και ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης για να αρχίσουν οι διμερείς επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.Καλεί, επίσης, το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους με "περιοριστικά μέτρα" όπως τα χαρακτηρίζει με βάση την απόφαση του Νοεμβρίου του 2019.
«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της», διευκρίνισε ευρωπαίος διπλωμάτης όπως μετέδωσε σχετικά το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία για μία πιο υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το κείμενο συμπερασμάτων έγινε πιο συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Συστήνεται η ταχεία έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο μία συνολική διευθέτηση του προβλήματος. H EE καταδίκασε επίσης τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.
Οι διατυπώσεις για τις κυρώσεις δεν άλλαξαν ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπρέλ ανέλαβε να παρουσιάσει σχετική έκθεση έτσι ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Ενωσης μέχρι τον Μάρτιο.
Ακολουθεί το κείμενο
At #EUCO conclusions were adopted on Eastern Mediterranean pic.twitter.com/y7djq3BWRd
— Barend Leyts (@BarendLeyts) December 11, 2020