O θάνατος του Κλόντιαν Ράσα από πυρά αστυνομικών και οι συνεχείς διαδηλώσεις που η δολοφονία έφερε, προκάλεσε και κυβερνητικούς τριγμούς στην Αλβανία.
Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σάντερ Λεσάι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τις εικόνες χάους που επικρατούν στην Αλβανία αλλά και για τη δολοφονία του 25χρονου."Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι. "Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου", σημείωσε.
Η παραίτηση του Λεσάι είχε ζητηθεί επιτακτικά από τους διαδηλωτές στα Τίρανα τις τελευταίες δύο ημέρες και η επιλογή αυτή φάνταζε μονόδρομος για την αλβανική κυβέρνηση η οποία θέλει να κάμψει τις αντιδράσεις, την ώρα μάλιστα που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προέβη το απόγευμα σε δηλώσεις για την εκτέλεση από την αστυνομία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσια. Ο κ. Ράμα καταδίκασε την ενέργεια του αστυνομικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη του, παράφορη παραβίαση του νόμου. Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης και του κράτους. Το λόγο, είπε ο Ράμα στη συνέχεια, έχει τώρα η δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι δέχτηκε την παραίτηση του υπουργού Λεσάι.
Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός επωφελήθηκε της ευκαιρίας να υπερασπιστεί το έργο της αστυνομίας και για να καταφερθεί κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, κατά τον Ράμα, βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις στο όνομα του αδικοχαμένου νεαρού για πολιτικά τους οφέλη.
Όπως είναι γνωστό, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεση του νεαρού, ως αποκορύφωμα της υπέρμετρης χρήσης βίας κατά των πολιτών και ως ένδειξη αξιοποίησης της αστυνομίας σε όφελος της κυβερνητικής πολιτικής και συμφερόντων.
Στο μεταξύ οι βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 25χρονου επεκτείνονται και σε άλλες αλβανικές πόλεις, εκτός από τα Τίρανα, όπου το επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι έξω από το κτήριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει τεθεί επί ποδός, ενώ έβγαλε στους δρόμους της πρωτεύουσας και θωρακισμένα οχήματα. Η βασική της μέριμνα επικεντρώνεται στην προστασία του πρωθυπουργικού μεγάρου.
Χθες στις βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα 8 αστυνομικοί, δύο διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν ζημίες στο κτήριο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ταυτόχρονα, πυρπολήθηκαν και γκρεμίστηκαν χριστουγεννιάτικα δέντρα και μέρος από τον υπόλοιπο χριστουγεννιάτικο στολισμό της πρωτεύουσας.