Άιντε θύμα αιώνιο, φάε το σκουπίδι στο Σχιστό!

***************

Θέμα  μας πάλι τα σκουπίδια στο Σχιστό. Στην ουσία όμως, θέμα μας είναι η  ατομική μας ευθύνη όχι τόσο στα μέτρα Μητσοτάκη για τον ιό όσο για την  στάση μας την μια και μοναδική μέρα κάθε τέσσερα χρόνια που λειτουργεί η  δημοκρατία. Γι αυτό και το σημερινό θέμα αφορά όχι μόνο στους δημότες  της πίσω αυλής του Πειραιά αλλά και σε όλους μας.

Από σημερινή ανάρτηση του δήμαρχου Χρήστου Βρεττάκου, παίρνω την παρακάτω προσωπική του ανακοίνωση:

«Σε  νομοσχέδιο στη Βουλή, τελείως αιφνιδιαστικά,  ξαναεμφανίστηκε η αδειοδότηση για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε  έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό. Καλούμε τους βουλευτές  των κομμάτων ... Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει ... κτλ. ... Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ο λαός της πόλης δεν θα  αποδεχθεί τετελεσμένα. ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ!»

Συνυπογράφω όλα τα παραπάνω. Συνυπογράφουν, υποθέτω, κι όλοι οι 100.000 δημότες αυτού του δήμου. Συνυπογράφουν κι όσοι ψήφισαν ΠΑΤΟΥΛΗ που δικό του σχέδιο είναι αυτό που έρχεται για ψήφιση. Συνυπογράφουν κι όσοι ψήφισαν ΝΔ που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο στην Βουλή.

Συνυπογράφουμε όλοι, επομένως, καμιάν αξία δεν έχει ούτε η υπογραφή μας ούτε το "συν" που την συνοδεύει.

Ο  δήμαρχος συμμετείχε προ ημερών σε μια συζήτηση δημάρχων που τελικό  ανακοινωθέν έβγαλε την αποδοχή (έστω υπό όρους) την λειτουργία  εργοστασίου ανακύκλωσης στο Σχιστό. Ο ίδιος με διαβεβαίωσε, και το  δήλωσε δημόσια, ότι δεν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και στήριξε μόνο την  θέση του δημοτικού συμβουλίου που είναι ένα ξερό όχι. Τον πιστεύω, αλλά,  αναρωτιέμαι αν έχει καμιά σημασία τι είπε. Την συμμετοχή του ήθελαν και  αν είναι μειοψηφία ή όχι, αν λέει τούτο ή το άλλο, κανέναν δεν  ενδιαφέρει. Την έγκριση την πήραν την ημέρα των εκλογών και με αυτήν θα  πορεύονται ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Μετά την απομάκρυνση  εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δυστυχώς  για εμάς, η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Και την τραβάει στην πλάτη αυτής  της πόλης που είναι ο σκουπιδότοπος του λεκανοπεδίου.

Στο  κάτω κάτω μας το έχουν ξεκαθαρίσει. Όλα δικές μας επιλογές κι ευθύνες  είναι. Ατομική ευθύνη δική μας που μας πιάνει ο ιός (εδώ γελάνε),  ατομική ευθύνη που ψηφίζουμε αυτούς που μας φοράνε όιλ ουάν, σκουπίδια,  κοσκο και κάθε λογής σκουπιδαριό (εδώ κλαίμε).

Εμείς φταίμε! Καλά να πάθουμε λοιπόν.

Ο Βάρναλης έλεγε:

Άιντε θύμα άιντε ψώνιο!

άιντε σύμβολο αιώνιο!

αν ξυπνήσεις μονομιάς

θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς

Με  το "άιντε" προχωράμε και το "αν" το αφήσαμε για άλλες παλιότερες  εποχές. Τώρα πια η 

επανάσταση είναι ντεμοντέ κι όποιος διαφωνεί είναι  περίπου ψεκασμένος ή τρομοκράτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ

 
Top