Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες των οποίων το αίτημα ασύλου δεν έχει εγκριθεί, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου για τη στρατηγική για το άσυλο και τη μετανάστευση. 
Πρόσθεσε ότι έως τώρα έχουν λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει 32.574 άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι έπραξαν στη συνέχεια, εφόσον, όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει «θέμα με τις επιστροφές, αυτό δεν είναι καινούργιο». Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, από τις 10 Μαρτίου 2020, με το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, δεν δέχεται επιστροφές μεταναστών σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, «κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία, αλλά για συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία». Μάλιστα ο κ. Μηταράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλοί εξ όσων παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα να έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Η έλλειψη επαρκών προαναχωρησιακών κέντρων έχει δημιουργήσει το φαινόμενο στο παρελθόν να δίνονται από την αστυνομία εντολές οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα, των οποίων η εφαρμογή ελέγχεται δύσκολα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσοι μπορεί να βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μόνο με αστυνομικούς ελέγχους ανά περιοχές ή σε μπλόκα που τους βρίσκει η αστυνομία», εξήγησε ο υπουργός, επισημαίνοντας και πάλι ότι η μόνη λύση είναι τα προαναχωρησιακά κέντρα.

Οσον αφορά την πιθανότητα αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή και άνθρωποι των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί να έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός τόνισε: «Αν χάνουμε ως Ευρώπη στα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα χάσουμε και στα εσωτερικά μας σύνορα. Οι πρωτογενείς ροές δημιουργούν αναπόφευκτα δευτερογενείς ροές».

Η Ελλάδα δεν επιδιώκει φυσικά την παράνομη έξοδο μεταναστών από τη χώρα, αλλά αυτό συμβαίνει, παραδέχθηκε ο κ. Μηταράκης. «Υπάρχουν δευτερογενείς ροές, δεν το επιδιώκουμε, αλλά συμβαίνουν. Πόσα άτομα μπορεί να φεύγουν κάθε μήνα από τη χώρα κανείς δεν ξέρει, γιατί φεύγουν παράτυπα και παράνομα», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η διαδικασία της έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, «θα μας δώσει μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 84.000 που έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα».
Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της λήψης μέτρων για την αποφυγή των δευτερογενών ροών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών θα συνεχιστεί, αναφέροντας ότι, από την αρχή του έτους, από τα νησιά έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 31.000 πρόσφυγες. «Οι διαμένοντες στην ενδοχώρα έχουν αυξηθεί μόνο κατά 4.000, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας», σύμφωνα με τον υπουργό.


 
Top