Ο Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς του ΙΑΣΩ κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης  σε ένα εξαιρετικό άρθρο του, αναλύει όλα όσα πρέπει να να γνωρίζει κάποιος για τους όζους του θυρεοειδή.

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν τους ενδοκρινολόγους. Τα τελευταία χρόνια, η διάγνωση και η αντιμετώπισή τους έχει αλλάξει σημαντικά και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ όλες οι εργαστηριακές και απεικονιστικές μέθοδοι που βοηθούν στην εντόπιση, τη διάγνωση και τη διαφορική τους διάγνωση, καθώς και στην αντιμετώπισή τους.


Ενώ η συχνότητα των όζων παλιότερα με την ψηλάφηση υπολογιζόταν στο 5%-7% του πληθυσμού, σήμερα με το υπερηχογράφημα η συχνότητά τους αγγίζει σχεδόν το 80% (20%-76%). Επιπλέον, στο 20%-48% των ασθενών που έχουν έναν ψηλαφητό όζο, με το υπερηχογράφημα διαπιστώνονται περισσότεροι του ενός όζοι.


3 λόγοι για να προσέξετε τους όζους στον θυρεοειδή

Εάν έχετε διαγνωστεί με όζους θυρεοειδούς, είναι φυσιολογικό να νιώθετε μια  ανησυχία. Ωστόσο, η πλειονότητα των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις, δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση.  Θα συζητήσουμε για τους όζους του θυρεοειδούς, για το πότε πρέπει να ανησυχούμε και τις κατάλληλες θεραπείες.

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε ένα θυρεοειδικό όζο:

  1. Έχετε όζο  που είναι μεγαλύτερος από 1 cm ή μεγαλώνει.
  2. Ο όζος του θυρεοειδούς σας είναι επώδυνος.
  3. Έχετε σημεία ή συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού.

 

Τι είναι οι όζοι του Θυρεοειδή;

Όζοι θυρεοειδούς, πότε ανησυχείτε

Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι ογκίδια που αναπτύσσονται στον θυρεοειδή αδένα. Αυτός είναι ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που παράγει ορμόνες απαραίτητες για τη ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.   Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού θα έχει όζους στον θυρεοειδή έως την ηλικία των 60 ετών.

Η πλειονότητα των όζων του θυρεοειδούς δεν προκαλεί συμπτώματα εκτός εάν οι όζοι είναι πολύ μεγάλοι ή αν λειτουργούν αυτόνομα και προκαλούν υπερθυρεοειδισμό.

Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι συμπαγείς ή γεμάτοι με υγρό. Εάν οι όζοι είναι μικρότεροι από 1 cm ή περιέχουν υγρό, είναι συνήθως καλοήθεις.

 

Όζοι Θυρεοειδούς: Πότε να ανησυχείτε

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει έναν ή περισσότερους όζους στο θυρεοειδή σας, είναι σημάδι μιας κατάστασης που αξίζει προσοχή. Ωστόσο, οι περισσότεροι όζοι δεν αποτελούν σοβαρή ανησυχία. Πότε όμως πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε έναν όζο του θυρεοειδούς:

  • Συμπαγείς όζοι μεγαλύτεροι από 1 cm:  Αυτοί πρέπει να αξιολογούνται μέσω εξειδικευμένου υπερηχογραφήματος θυρεοειδούς ή βιοψίας με λεπτή βελόνα (FNA) για τον αποκλεισμό ύπαρξης καρκίνου του θυρεοειδούς. Είναι λογικό να θέλετε να αποκλείσετε τον καρκίνο για τη δική σας ασφάλεια και ηρεμία, αλλά μόνο το 7-15% των όζων του θυρεοειδούς είναι καρκινικοί.
  • Πόνος:  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιολογηθεί πλήρως ο θυρεοειδής αδένας. Έχει σημασία εάν νιώθετε πόνο στην περιοχή του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μία από τις λίγες παθήσεις του θυρεοειδούς που προκαλούν πόνο.
  • Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού: Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, τα καλοήθη οζίδια δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, αλλά μπορεί να σηματοδοτούν μια υποκείμενη πάθηση του θυρεοειδούς που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Δυσκολία στην κατάποση, βραχνάδα ή δύσπνοια: Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα και μεγάλοι όζοι θυρεοειδούς μπορεί το μέγεθος των όζων να είναι η αιτία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι όζοι πιέζουν την τραχεία ή τον οισοφάγο σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε λύση σχετικά γρήγορα.

 

Όζοι του θυρεοειδούς, τι τους προκαλεί;

Στις πολλές περιπτώσεις, οι όζοι του θυρεοειδούς προκαλούνται από την αυτοάνοση πάθηση που είναι η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο. Αυτή η πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε υποπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού όπως:

  • Κούραση
  • Αύξηση βάρους
  • Ξηρό δέρμα
  • Κατάθλιψη κα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καλοήθεις όζοι του θυρεοειδούς παράγουν περισσότερη θυροξίνη. Η επιπλέον θυροξίνη μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως:

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αυξημένη εφίδρωση
  • Τρόμος
  • Νευρικότητα
  • Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός σφυγμός
  • Αίσθημα παλμών

Εάν έχετε όζους θυρεοειδούς, ο γιατρός σας θα σας συστήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού. Για τον αποκλεισμό του καρκίνου μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA).

 

Τρόποι βελτίωσης των θυρεοειδικών όζων

Εάν οι όζοι του θυρεοειδούς σας  είναι καλοήθεις, υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για τη βελτίωση τους :

  1. Βελτιώστε την υγεία του εντέρου σας.
  2. Βελτιστοποιήστε τα επίπεδα ιωδίου σας.

Βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου, μειώνονται οι όζοι θυρεοειδούς

Έρευνες δείχνουν ότι η υγεία του θυρεοειδούς συνδέεται άμεσα με την υγεία του εντέρου. Σε αρκετές μελέτες η βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις του θυρεοειδούς, που έδειχναν ότι είναι παθολογικές.

Ακολουθούν δύο βήματα που υποστηρίζονται από την έρευνα για να βελτιώσετε την υγεία του θυρεοειδούς σας.

  1. Λαμβάνετε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα
Όζοι θυρεοειδούς

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα βοηθάει την υγεία του θυρεοειδή σας

Η έρευνα δείχνει ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα όπως η δίαιτα Paleo, οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν  την υγεία του θυρεοειδούς σας.

Ένα πρότυπο διατροφής Paleo είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και χωρίς γλουτένη. Αυτή θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

  1. Λάβετε προβιοτικά υψηλής ποιότητας

Η λήψη προβιοτικών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξισορρόπησης της χλωρίδας των μικροβίων του εντέρου σας. Αυτά συνήθως δεν έχουν παρενέργειες.

Μελέτη έδειξε ότι τα προβιοτικά μείωσαν τα συμπτώματα της  θυρεοειδοπάθειας αλλά ταυτόχρονα μείωσαν και τη δόση της χορηγούμενης λεβοθυροξίνης.

 

 

 

Μειώστε την εμφάνιση όζων του θυρεοειδούς, βελτιστοποιώντας τα επίπεδα ιωδίου

Ορισμένοι προτείνουν συμπλήρωση ιωδίου σε υψηλή δόση μερικές φορές, για την υποστήριξη της υγείας του θυρεοειδούς. Η λογική εδώ είναι ότι η συμπλήρωση θα βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών. Αυτή η λογική καταρρέει υπό το φως της έρευνας που συνδέει το υπερβολικό ιώδιο με αύξηση της εμφάνισης αυτοάνοσης θυρεοειδοπάθειας, της βρογχοκήλης και του υποθυρεοειδισμού.

Αν και λέγεται ότι «η ανεπάρκεια ιωδίου, μπορεί να προκαλεί την ανάπτυξη όζων του θυρεοειδούς», είναι σημαντικό να συμπληρώσετε ιώδιο εάν είστε βέβαιοι ότι έχετε ανεπάρκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις  μάλιστα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε την πρόσληψη ιωδίου χρησιμοποιώντας δίαιτα χαμηλού ιωδίου.

 

Να θυμόσαστε

Η πλειοψηφία των θυρεοειδικών όζων δεν είναι ανησυχητική. Ωστόσο, γνωρίζετε τώρα πλέον, πότε πρέπει να ανησυχείτε. Αυτό θα συμβεί εάν οι όζοι είναι μεγαλύτεροι από 1 cm ή όταν προκαλούν πόνο. Εάν έχετε όζους θυρεοειδούς, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την πιθανότητα ύπαρξης υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού.

Μπορείτε πιθανώς να μειώσετε την εμφάνιση όζων του θυρεοειδούς κάνοντας μερικές συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας. Αυτές περιλαμβάνουν την υγεία του εντέρου σας και την βελτιστοποίησης των επιπέδων ιωδίου σας.

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, MD, FACS

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

info@tsirigotakis.gr

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/


 
Top