Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση προστατευτικής μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Τρίτη, έπειτα από την αύξηση που καταγράφηκε στα εγχώρια κρούσματα κορονοϊούστη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατόπιν σχετικής εισήγησης των ειδικών, αποφασίστηκε η γενική χρήση μάσκας σε καταστήματα λιανικής και τροφίμων, υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες), κομμωτήρια & κέντρα αισθητικής. Η μάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, σε ταξί και σε επαγγελματικής χρήσης οχήματα για οδηγό και επιβάτες, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, στα ασανσέρ, τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα.Στον επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης στο twitter δημοσιεύτηκε σχετικός πίνακας όπου αναφέρεται αναλυτικά το πού θα είναι από αύριο υποχρεωτική η χρήση μάσκας και πού θα υπάρχει η σύσταση για τη χρήση της.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429.
Χαρδαλιάς: Στόχος να παραμείνει η Ελλάδα μία ασφαλής χώρα
"Θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε με τη χρήση μάσκας" είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση, ενώ ανέφερε ότι το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.
"Η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, ούτε εφησυχασμό», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας ότι «ο ιός είναι ακόμα εδώ", ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός μέχρι τις 26 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα είναι 4.193 ενώ τα ενεργά ανέρχονται σε 429. Παράλληλα, από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 1.294.798 άτομα ενώ έχουν διεξαχθεί συνολικά από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου ανά πύλη εισόδου στη χώρα 171.138 έλεγχοι (τεστ COVID-19). Συνολικά ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται από 1η Ιουλίου έως 26 Ιουλίου σε 344. Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των Βαλκανίων.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες.
Κορονοϊός: Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάςανακοίνωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 145 ενεργάκρούσματα κορονοϊού στην Αττική και 66 στη Θεσσαλονίκη. Από τα 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική, τα 36 νοσηλεύονται, ενώ 109 άνθρωποι είναι σε κατ'οίκον απομόνωση. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το 72% είναι σε τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας. Επίσης, είπε ότι 596 άτομα έχουν τεθεί σε απομόνωση ως στενές επαφές.
Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, από τα 66 ενεργά κρούσματα, οι 8 ασθενείς νοσηλεύονται ενώ οι 58 παραμένουν σε κατ' οίκον απομόνωση.
Κορονοϊός: Τι είπε ο Χαρδαλιάς για τις εκκλησίες, τα beach bar και τα πανηγύρια
Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις εκκλησίες ρωτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. "Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και η συνολική εικόνα που έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν όλους τους κανόνες. Το αν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, επειδή προφανώς υπάρχει συγχρωτισμός είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν το εξετάζουμε . Πάμε βήμα βήμα και νομίζω ότι, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, αν προκύψει η ανάγκη για οποιοδήποτε περαιτέρω μέτρο, θα αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συνεννόησης μαζί τους και συγκεκριμένης πρότασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων" είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Σχολιάζοντας γενικά τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται είπε: "Υπάρχει ζήτημα και ατομικής και συλλογικής ευθύνης στο ζήτημα των συναθροίσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα περιπολικό έξω από έναν χώρο που γίνονται εκδηλώσεις και συναθροίσεις. Ευθύνη έχουμε και ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις ειδικά κάποιες που είναι χαοτικές από πλευράς κόσμου, αλλά συμμετοχή έχουν και αυτοί που τις διοργανώνουν αυτές τις συναθροίσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους και δίνουμε έμφαση ιδίως σε περιοχές που έχουν έντονα επιδημιολογικά φορτία. Ο σχεδιασμός γίνεται εβδομάδα- εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα γίνονται περίπου 1000 τεστ περίπου στοχευμένα στις 8 περιοχές με τα μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία και που αφορούν στους εργαζόμενους ειδικά στον τομέα είτε του τουρισμού είτε της εστίασης".
Για τα beach bar και το αν εξετάζεται το κλείσιμό τους ή η απαγόρευση των beach party, είπε: "Παρακολουθούμε προσεκτικά όλες τις προτάσεις είτε είναι σε επίπεδο επιτροπής εμπειρογνωμόνων είτε είναι σε προσωπικό επίπεδο, όπως ο κάθε καθηγητής που έχει τη δική του άποψη. Όλες μας οι αποφάσεις όμως βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και κορυφώνονται βήμα βήμα".
"Σήμερα πήραμε απόφαση για την εφαρμογή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για συγκεκριμένες κατηγορίες. Προφανώς και μας ανησυχούν τα κρούσματα που υπάρχουν, αλλά είναι πλήρως διαχειρίσιμα. Έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας" είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να μην επιτρέψουμε ο όγκος των κρουσμάτων να γίνει τέτοιος που να μην μας επιτρέπει τις άμεσες και ακαριαίες ιχνηλατήσεις σε κάθε σημείο.
"Συζητάμε για τα πάντα και για τα ορθάδικα και για τις εκκλησίες. Οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται με βάση πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Άρα, όταν θα χρειαστεί να πάρουμε τις αποφάσεις, σημαίνει ότι θα έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο βήμα. κάθε μέρα, επιδημιολογικά παρατηρούμε τα πάντα σε κάθε περιοχή".
Για τα πανηγύρια
"Θα πρότεινα να μην τα περιμένει κανείς πώς και πώς με την έννοια ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα των πανηγυριών" απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση των πανηγυριών και τον Αύγουστο. "αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, αλλά επιτέλους ας καταλάβουμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το προηγούμενα. άρα στο τέλος του μήνα θα λάβουμε τα δεδομένα που υπάρχουν και θα αποφασίσουμε. Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου και είπα και την προηγούμενη φορά ότι προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τα αναστείλουμε, να απομακρυνθούμε λίγο από τα πανηγύρια, στα οποία όλοι θα θέλαμε να συμμετέχουμε, σε όλους μας δημιουργούν αναμνήσεις, όμως είναι η ώρα που ο καθένας μας πρέπει να κάνει μικρές ή μεγάλες θυσίες. Και δεν είναι μόνο τα πανηγύρια να μην γίνουν, είναι και να αποφύγει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει σε ανάλογες συναθροίσεις ή άσκοπες συνωστισμούς,. Άρα είναι θέμα και συλλογικής και ατομικής ευθύνης" τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης. Το να ανακόψουμε την πορεία του είναι στο χέρι όλων μας, εξαρτάται από τον καθένα από εμάς και αυτά που πρέπει να κάνουμε παραμένουν απλά, τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν ιδιαίτερα τη διασπορά του ιού», επισήμανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), σε καταστήματα λιανικής, σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εξίσου στις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης ενώ παραμένει ισχυρή η σύστασή μας για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις.
Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, απηύθυνε έκκληση «να τηρούν όλοι πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας οι οποίοι έχουν στόχο την προστασία όλων μας». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το συνολικό συλλογικό προληπτικά καλό. «Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οδηγίες και η χρήση μάσκας με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε. Για την εφαρμογή των ανωτέρω θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διασφαλίσουμε ότι τόσο αυτά όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται», τόνισε.