Εκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου κάνει λόγο για «καραντίνα» στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από το υπουργείο Υγείας
Τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 δημοσίευσε σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), την οποία κοινοποίησε στο Συμβούλιο. Το Ινστιτούτο εντοπίζει 52 διαφορετικές περιπτώσεις παραβίασης των ελευθεριών του Τύπου στα κράτη – μέλη του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η αναφορά στην χώρα μας σχετίζεται με την «καραντίνα» στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από το υπουργείο Υγείας με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το υπουργείο υγείας έκλεισε την πρόσβαση σε ρεπορτάζ για τους συντάκτες για καθημερινή πληροφόρηση από τις 23 Μαρτίου επικαλούμενο λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας και καθιέρωσε την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποβάλουν μόνο μία ερώτηση στο γραφείο Τύπου!
Οπότε οι συνεργάτες του κυρίου Κικίλια από το γραφείο Τύπου διαβάζουν στον «αέρα» την ερώτηση, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διευκρινίσεων ή άσκησης πίεσης προκειμένου να απαντηθεί ουσιαστικά. Έτσι, με κλειστές τις πόρτες, ο καθένας απαντάει όπως θέλει, ό,τι θέλει, σε όποια ερώτηση βολεύει, δίνοντας όποια εικόνα επιθυμεί στην πανελλαδική σύνδεση της ενημέρωσης για την επιδημία.
Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι οι λεγόμενοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του Υπουργείου Υγείας δεν είναι οι πέντε – δέκα που διαβάζουν τις ερωτήσεις τους. Είναι και άλλοι που όμως με κάποιον αυθαίρετο τρόπο οι δύο συνεργάτες του κυρίου Κικίλια έχουν αποκλείσει.
Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες δημοσιογράφων δεν έχουν ανοίξει τον κατάλογο των ερωτώντων. Το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται τα ίδια ονόματα και πολλές φορές επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις. «Αλήθεια, πόσο δύσκολο θα ήταν, μετά από δύο μήνες, να οργανωθεί έστω μία πραγματική συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη από το πολυδιαφημισμένο νέο ψηφιακό κράτος;».
Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και η ισπανική κυβέρνηση, αλλά αντιμετώπισε έντονη κριτική από εκατοντάδες δημοσιογράφους και αρκετές από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση των διεθνών οργανισμών, το ζήτημα που προέκυψε στην Ισπανία αφορούσε «τον τρόπο υποβολής ερωτήσεων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου».
Τα ισπανικά ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι οι ερωτήσεις γράφονταν εκ των προτέρων και προεπιλέγονταν από την κυβέρνηση. Μετά την έντονη κατακραυγή εισήχθη ένα νέο σύστημα που επιτρέπει ερωτήσεις στους υπουργούς σε ζωντανή επικοινωνία και χωρίς μεσάζοντες.
Απορίας άξιο είναι ακόμα το γεγονός ότι, ενώ οι υγειονομικοί συντάκτες παγκοσμίως μπορούν να θέσουν ερώτημα στην καθημερινή ενημέρωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus για την εξέλιξη της πανδημίας και μάλιστα να επανέλθουν αν δεν λάβουν ικανοποιητική απάντηση, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο οι Ελληνες δημοσιογράφοι στην εγχώρια ενημέρωση.