Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκαν σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους να συνεχίσουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η συζήτηση των δύο ανδρών έγινε μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, ακόμη και αν εγκριθεί από το Κογκρέσο, δεν θα επηρεάσει τη χρήση των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και εξέφρασαν ανησυχία για τις συγκρούσεις στην περιοχή της Τρίπολης. Συμφώνησαν ότι "η εξομάλυνση της κατάστασης εκεί θα διευκολυνθεί από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών στη Λιβύη".

Στην Άγκυρα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν επικεντρώθηκε κυρίως στη Συρία και τις διμερείς σχέσεις.

"Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στα περιφερειακά θέματα, πρωτίστως στην κατάσταση στη Συρία", αναφέρει η ανακοίνωση.

Στις 22 Οκτωβρίου, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο κοινών δράσεων για την επίλυση της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.

Από την 1η Νοεμβρίου ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούν αποστολές περιπολίας ανατολικά του Ευφράτη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Top