Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν χθες Παρασκευή τις κυρώσεις τους ενάντια στον ζωτικό τομέα του τουρισμού της Κούβας, περιορίζοντας τη δυνατότητα των εταιρειών στη χώρα να ενοικιάζουν αεροσκάφη.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τις υπάρχουσες άδειες των αμερικανικών εταιρειών που εκμισθώνουν τα αεροσκάφη τους σε κουβανικές αεροπορικές εταιρείες και ότι θα απορρίψει τυχόν μελλοντικά αιτήματα.

Το μέτρο αυτό ενδέχεται να δυσκολέψει την Κούβα να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση λόγω της ταχείας ανάπτυξης του τουριστικού της τομέα, μιας βασικής πηγής εσόδων για τη χώρα.

Η Ουάσινγκτον, που έχει επιβάλλει οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα από το 1962, κάνει ό,τι μπορεί για να αναγκάσει την Αβάνα να αποσύρει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να δουν να απομακρύνεται από την εξουσία.

«Αυτή η ενέργεια από το υπουργείο Εμπορίου στέλνει ένα νέο ακόμη σαφές μήνυμα στο καθεστώς της Κούβας - πρέπει να σταματήσουν αμέσως την καταστροφική συμπεριφορά τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Ουάσινγκτον επεκτείνουν επίσης τους περιορισμούς στις εισαγωγές από την Κούβα και των αμερικανικών προϊόντων που μπορούν να πωληθούν στην εγχώρια αγορά.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ καταδίκασε στο Twitter τα «επιπλέον μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που αποδεικνύουν την ηθική χρεωκοπία μιας διεθνώς απομονωμένης πολιτικής που προωθεί μια διεφθαρμένη κυβέρνηση».

Τον Ιούνιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της Κούβας από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, ανακοίνωσε την απαγόρευση στα αμερικανικά κρουαζιερόπλοια να σταματούν στο νησί.

 
Top