Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί πολιτική και όχι στρατιωτική λύση για τη Συρία.

Μιλώντας στο φόρουμ του TRT, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έστειλε νέα προειδοποίηση προς τους Κούρδους λέγοντας ότι εάν δεν απομακρυνθούν από την περιοχή σε 35 ώρες, η "επιχείρηση" θα ξεκινήσει ξανά.

Ζούμε σε μια εποχή γενικευμένης αβεβαιότητας και ενός κόσμου που αλλάζει δραματικά συνεχώς, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Στη δική μας περιοχή οι κοινωνίες μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, σημείωσε. Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς όπως είπε καθώς επίσης της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας.

«Αν μέσα σε 35 ώρες δεν έχουν αποσυρθεί, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου και διαμήνυσε: «Έμειναν 35 ώρες. Αν μέσα σε 35 ώρες δεν έχουν αποσυρθεί, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά».

«Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κράτος τρομοκρατίας στα σύνορά μας κι εμείς αυτό το παιχνίδι το χαλάσαμε... Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ποτέ στην ιστορία μας. Οι διεθνείς συνθήκες μας δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα. Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι ο στόχος της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.

Ο Τσαβούσογλου, ανέπτυξε τις θέσεις και τις προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με τη Συρία. Όπως υποστήριξε, η Τουρκία στηρίζει την πολιτική διαδικασία σθεναρά και ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση επί του θέματος. Το Συριακό πρόβλημα, υπογράμμισε, ότι μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της πολιτικής οδού. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι για να επιτευχθεί πολιτική λύση πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός κάτι το οποίο η Άγκυρα επιδίωξε στο Ιντλίμπ. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία καταπολεμά με επιτυχία την τρομοκρατία στη Συρία. Ο δεύτερος στόχος, της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Όπως εξήγησε, ο λόγος που η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» είχε να κάνει με το γεγονός ότι το PYD/ YPG γίνονταν μέρα με τη μέρα ποιο ισχυρό με αποτέλεσμα οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις να αυξάνονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι μερικοί σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τροφοδοτούν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία ακόμη και μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. O ίδιος υποστήριξε ότι ο Ερντογάν εδώ και μήνες είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας κάτι που είχε συζητήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας με τον Ρώσο ομόλογό του στο Σότσι.

Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

 
Top