Η επιστήμη της ψυχολογίας αψυχολόγητα προσπαθεί να εξηγήσει πράγματα που δεν πολυθέλουμε να κατανοήσουμε.


Οι διακοπές των δύο εβδομάδων μπορεί να έχουν διπλάσια διάρκεια από αυτές της μίας, αλλά μην περιμένεις να έχεις διπλάσιες αναμνήσεις όταν γυρίσεις στη βάση σου. Κάτι τέτοιο πάνω-κάτω ισχυρίζεται ο ψυχολόγος Daniel Kahneman που μάλλον είναι εξπέρ στις διακοπές της μίας εβδομάδες, θεωρώντας ότι σύντομες διακοπές μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστικές όσο και οι πολυήμερες.

Η επιστήμη της ψυχολογίας υποστηρίζει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνεις καλύτερες τις διακοπές σου ή την αίσθηση που θα σου αφήσουν, όπως να τις έχεις σχεδιάσει εγκαίρως και να μιλάς γι' αυτές αφού επιστρέψεις.

Σύμφωνα με τον Kahneman, το πόσο ευχαριστημένος θα νιώθεις όταν γυρίσεις στο σπίτι έχει να κάνει με το τι σε ενδιαφέρει περισσότερο. Αν θες να ζήσεις φουλ εμπειρίες τότε σχεδίασε μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές. Σίγουρα μια επιπλέον εβδομάδα στην παραλία θα κρατήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το στρες. Αν όμως θες να χαραχτούν περισσότερα στη μνήμη σου, οι πολυήμερες διακοπές δεν βοηθούν απαραίτητα.

Κι αυτό γενικά γιατί, κατά τον Kahneman, ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να θυμάται οτιδήποτε καινούργιο και καινοτόμο. Όταν πας διακοπές για δύο εβδομάδες, αντί μία, το πιο πιθανό είναι να μην αλλάζει πολύ το story ώστε να αποκτήσεις νέες αναμνήσεις. Αντιθέτως καταλήγουν όλα μια άμορφη ανάμνηση. Ίσως σου μείνουν μια – δυο ξεχωριστές στιγμές.

Με άλλα λόγια, αυτό που προτείνει η επιστήμη της ψυχολογίας σε περίπτωση που χρειάζεσαι οπωσδήποτε μεγάλη άδεια, είναι δύο επιλογές. Μπορείς να αλλάξεις δραματικά τα σχέδια σου στα μέσα των διακοπών ώστε να αποκτήσεις νέες αναμνήσεις ή μπορείς να περάσεις τον μισό χρόνο κάνοντας κάτι λιγότερο ακριβό, όπως το να μείνεις σπίτι.


Αυτά απ' την επιστήμη. Τώρα αν έχεις άδεια και σπίτι δικό σου ή φίλων σε κάποιο νησί ή παραθαλάσσιο μέρος όπου μπορείς να περάσεις λίγες μέρες, μπορείς να κάνεις και τις δύο εβδομάδες να τσουλήσουν ωραία και με διαφορετικές παρέες για να έχεις ακόμη περισσότερα να θυμάσαι, όταν γυρίσεις στη δουλειά.

 
Top