Το ήξερες ότι αν αυξήσεις το ρυθμό του βαδίσματός σου, μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή;


Οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο στους άντρες αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να μειώσεις αυτές τις πιθανότητες.

Ένας εύκολος και εφικτός τρόπος είναι να αυξήσεις το ρυθμό που περπατάς. Όταν βαδίζεις με ρυθμό 4,8 χιλιόμετρα την ώρα –ή πιο γρήγορα- μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα να πάθεις εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. (Έχεις και ένα επιπλέον όφελος: Μειώνεις το κοιλιακό λίπος που αυξάνει επίσης τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα).


Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.207 υγιείς άντρες και γυναίκες επί 10 χρόνια. Κάθε έξι μήνες, οι εθελοντές της μελέτης συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για τη φυσική τους δραστηριότητα και τυχόν καρδιαγγειακά προβλήματα που προέκυψαν (οι συμμετέχοντες ήταν όλοι άνω των 65 ετών). Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως εκείνοι που περπατούσαν τακτικά με τον συγκεκριμένο ρυθμό είχαν τα μισά περιστατικά εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου συγκριτικά με εκείνους που βάδιζαν την ίδια απόσταση με ρυθμό περίπου 3 χιλιόμετρα την ώρα. Και η απόσταση που έπρεπε να βαδίζουν ήταν επίσης πολύ εφικτή, μόλις 7 οικοδομικά τετράγωνα τη μέρα ήταν αρκετό για να έχουν όλα τα οφέλη.

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερα χρόνια και πιο υγιής, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

 
Top