Η επιστήμη εξήγησε γιατί ο ήλιος, η βροχή και η ζέστη «παίζουν» τελικά όχι μόνο με τη διάθεση αλλά και με την υγεία σου.


Νιώθεις «πεσμένος» όταν έχει συννεφιά και, αντίστοιχα, ότι «πετάς» όποτε ανοίγει ο καιρός και ανεβαίνει στη θερμοκρασία; Δεν είσαι ο μόνος. Για την ακρίβεια, μια σειρά ερευνών επιβεβαιώνουν ότι τα συναισθήματά, οι νοητικές λειτουργίες αλλά και η ίδια η ποιότητα της υγείας μας εξαρτώνται άμεσα όχι μόνο από το πόσο συχνά κάνει την εμφάνισή του ο «ήλιος ο ηλιάτορας» στο στερέωμα αλλά και από τις εν γένει καιρικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε. Αναρωτιέσαι με ποιους τρόπους; Ιδού...


Ο κρύος καιρός σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα

Σύμφωνα με τη Natalie Dautovich, ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ (μτφρ: «National Sleep Foundation»), η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμάται κανείς κυμαίνεται μεταξύ 15,5 και 20 βαθμών Κελσίου. Ο λόγος; Όπως εξηγεί η ίδια «όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, ο εγκέφαλος εντελώς αυτόματα ξεκινάει να προετοιμάζεται για ύπνο».


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προξενούν ψυχολογικά προβλήματα

Στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα κατέληξε μια έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Ομοσπονδία Αγριας Πανίδας των ΗΠΑ (μτφρ: «National Wildlife Federation»), σύμφωνα με την οποία έως και 200 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας ταλαιπωρούνται από αυξημένο άγχος και διάφορες μορφές εθισμών λόγω των «ξαφνικών μεταβολών του καιρού και της έκθεσής τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες, οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες».

Η βροχή επιδεινώνει τα συμπτώματα κάθε αλλεργίας

Μπορεί η βροχή να ξεπλένει τη γύρη που προξενεί την εκάστοτε αλλεργία, ωστόσο πριν από την εκδήλωση μιας ξαφνικής ανοιξιάτικης μπόρας, οι ριπές του ανέμου διασπείρουν τη γύρη ακόμη μακρύτερα.

Ο ήλιος σου ανεβάζει τη διάθεση...

Με βάση τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Michigan, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται τουλάχιστον μισή ώρα στον ήλιο σε καθημερινή βάση, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι.

... ενώ, αντίστοιχα, ο χειμώνας σε «ρίχνει»

Αιτία, η λεγόμενη Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, η οποία κάνει την εμφάνισή της κατά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, οπότε και οι ημέρες είναι μικρότερες και πιο σκοτεινές. Σύμφωνα με το Κέντρο Αντιμετώπισης της Κατάθλιψης του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Michigan, υπολογίζεται ότι από τη συγκεκριμένη διαταραχή, μόνο στις ΗΠΑ, υποφέρουν τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άτομα.

Η μεγάλη ζέστη σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας

Τόσο η αφυδάτωση, όσο και η θερμοπληξία όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σου αλλά, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην πρόκληση μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης.

Η πίεσή σου είναι πιο χαμηλή το καλοκαίρι

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που νιώθεις πιο χαλαρός κατά τους πιο θερμούς μήνες του έτους. Πώς εξηγείται αυτό επιστημονικά; Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματός σου διαστέλλονται -κάτι που, εν τέλει, επιτρέπει στο αίμα σου να κινηθεί πιο αργά μέσα σε αυτά, άρα και στην πίεσή σου να παραμείνει πιο χαμηλή...

Τέλος, ο καλός καιρός σε βοηθάει να είσαι πιο δημιουργικός...

Και πάλι, το πώς και το γιατί το εξηγεί πάλι μια σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, σύμφωνα με την οποία, ο καλός καιρός όχι μόνο φτιάχνει τη διάθεση αλλά επιπλέον βοηθάει τη μνήμη αλλά και διευρύνει την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου, καθιστώντας το πιο δεκτικό σε καινούργια ερεθίσματα.

... ενώ σου ανοίγει και την όρεξη για σεξ

Μια σύντομη ανάλυση των ποσοστών γεννήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στην Επιθεώρηση Scientific American, έδειξε ότι οι γεννήσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση κατά τον Μάρτιο -πράγμα που σημαίνει ότι η σύλληψη του νεογέννητου βρέφους πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες αλλά και οι γυναικείες ορμόνες που σχετίζονται με την ωορρηξία, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές τους σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

πηγη
 
Top