Η δημιουργικότητα δεν είναι απαραίτητα ένα χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιόμαστε. Είναι μία ικανότητα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μέσα από συνήθειες. Με την κατάλληλη εξάσκηση και υπομονή, μπορείς να αποκτήσεις περισσότερη δημιουργικότητα και να παράγεις φρέσκες ιδέες.

Ο καλύτερος τρόπος για να κτίσεις ένα δημιουργικό μυαλό είναι μέσα από την εξάσκηση. Οτιδήποτε σου αρέσει να κάνεις και είναι δημιουργικό, πρέπει να το κάνεις καθημερινά. Όπως η γυμναστική, όσο περισσότερο γυμνάζεις αυτή την ικανότητα του εγκεφάλου και της προσωπικότητας σου, τόσο περισσότερο θα δημιουργείς. Έρευνες δείχνουν πως όταν ασχολούμαστε με δημιουργικά πράγματα, μειώνεται το στρες και αυξάνεται η ικανότητα να λύνουμε προβλήματα.

9 Συνήθειες που αυξάνουν την δημιουργικότητα


Η παρατηρητικότητα




Η ικανότητα να δημιουργούμε ξεκινά με την παρατήρηση του κόσμου γύρω μας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας, δίνει έμπνευση και κίνητρο. Αν αυξήσεις την παρατηρητικότητα σου, θα αποκτήσεις την δημιουργική ενέργεια που χρειάζεσαι. Επιπλέον θα ανακαλύψεις πράγματα που δεν είχες δει παλιότερα. Οι νέες εμπειρίες μπορούν να σε κάνουν πιο καινοτόμο. Όμως, με την παρατηρητικότητα θα κάνεις focus και σε όσα πράγματα θες να βελτιώσεις.


Αλλαγή περιβάλλοντος



Αν εργάζεσαι συνεχώς στον ίδιο χώρο μπορεί να μην έχεις αρκετά ερεθίσματα για να κάνεις νέα πράγματα. Άλλωστε όταν συνηθίζουμε κάτι ο εγκέφαλος μας δεν συλλέγει νέα δεδομένα για να σκεφτεί καινούρια πράγματα. Μην χάνεις όμως το κουράγιο σου. Απλά άλλαξε περιβάλλον ή άλλαξε τον χώρο στον οποίο δουλεύεις. Το πως θα φτιάξεις τον χώρο σου εξαρτάται αποκλειστικά από σένα και το γούστο σου. Μερικοί απλοί κανόνες που δίνουν περισσότερη δημιουργικότητα είναι η θέση του γραφείου και κάποια χρώματα όπως το μπλε που θεωρείται πως αυξάνει τη θετική σκέψη. 


Βγες έναν περίπατο



Το περπάτημα δεν είναι μόνο μία μορφή άσκησης, αλλά και θεραπεία. Βοηθάει στην μείωση του άγχους και δίνει παράλληλα νέα οπτικά ερεθίσματα. Έτσι όχι μόνο θα κρατήσεις αντίσταση στην καθιστική ζωή, αλλά παράλληλα θα βελτιώσεις τις λειτουργίες του εγκεφάλου και την ψυχική σου υγεία. Τα οφέλη είναι πολλά και όλα δίνουν περισσότερη δημιουργικότητα.


Απόκτησε μεγαλύτερη περιέργεια






Η περιέργεια δεν έχει μόνο αρνητική έννοια αλλά είναι η φυσική μας ικανότητα να αναρωτιόμαστε για τον κόσμο γύρω μας. Η δίψα για γνώση είναι το κάρβουνο που καίει η δημιουργικότητα για να λειτουργεί. Ενώ δεν χρειάζεται να ασχοληθείς τόσο με την ζωή κάποιου άλλου, η περιέργεια σου μπορεί να αφορά σε πράγματα που δεν γνωρίζεις αλλά σε ενδιαφέρουν. Όσα περισσότερα μαθαίνεις τόσο αφυπνίζεις το μυαλό σου και κατ’ επέκταση αποκτάς περισσότερη δημιουργικότητα.


Άδειασε τις σκέψεις σου



Στον αντίποδα της περιέργειας είναι η ανάγκη να αποφορτιστείς από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου ειδικά αν πιστεύεις πως έχεις υπερπληροφόρηση. Ασχολήσου αποκλειστικά με ότι χρειάζεται να δημιουργήσεις και άδειασε τις σκέψεις σου από οτιδήποτε άλλο. Ξεκίνα από την ξεκάθαρη ερώτηση για τους στόχους σου. Αμέσως θα παράγεις ιδέες που θα είναι αποκλειστικά για αυτό που κάνεις και χρειάζεται περισσότερη δημιουργικότητα αλλά και την αφοσίωση σου.

Απόκτησε σχεδιαστική σκέψη



Το design thinking είναι μία προσέγγιση στην πρακτική και δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Ξεκινά από την ενσυναίσθηση και την κατανόηση των άλλων, των θέλω τους και των πραγμάτων που τους εμποδίζουν. Η σχεδιαστική σκέψη αποτελείται από πέντε στάδια:

Ενσυναίσθηση
Καθορισμός
Ιδέα
Πρωτότυπο
Τεστ

Ουσιαστικά είναι το πάντρεμα της κριτικής σκέψης με την δημιουργικότητα. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλες οι ιδέες θα είναι πετυχημένες, αλλά αντίθετα προετοιμάζει και εκπαιδεύει τον άνθρωπο να νιώθει άνετα ακόμα και με την αποτυχία. Το πιο σημαντικό είναι πως βοηθάει να έχουμε open mind, να δοκιμάζουμε τις ιδέες μας και να μην καθοριζόμαστε από την επιτυχία ή την αποτυχία.


Εξάσκησε την δημιουργικότητα σου



Η δημιουργικότητα είναι μία ικανότητα και χρειάζεται εξάσκηση συνεχώς. Ακόμα και οι μεγάλοι καλλιτέχνες καταβάλλουν κατά 90% δουλειά και κατά 10% ταλέντο σε ότι κάνουν. Καλλιέργησε όποιο ταλέντο έχεις καθημερινά, γιατί για να αποκτήσεις περισσότερη δημιουργικότητα χρειάζεται προσπάθεια και χρόνος. 


Αφέσου στην φαντασία σου



Η φαντασία σου και τα όνειρα σου δεν έχουν όρια. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αφεθεί στην φαντασία και να περιπλανηθεί όπου θέλει. Θα ανασύρει αναμνήσεις, συναισθήματα και γνώσεις που είχες ξεχάσει και θα πυροδοτήσει με δημιουργικότητα την ζωή σου. Αν μπορείς να διοχετεύσεις την φαντασία σου σε ότι χρειάζεται περισσότερη δημιουργικότητα, θα βρεις τις νέες ιδέες που θες.


Φτιάξε ένα portofolio


Σκέψου τι σε κάνει καλύτερο και πιο δημιουργικό και σύλλεξε εικόνες που σου θυμίζουν αυτό. Ένα δημιουργικό portofolio δίνει το οπτικό ερέθισμα στον εγκέφαλο για να λειτουργεί με δημιουργική ενέργεια. Οτιδήποτε βρίσκεις ενδιαφέρον, σου δίνει έμπνευση ή σου αρέσει πολύ θα λειτουργήσει για να έχεις περισσότερη δημιουργικότητα. 

 
Top