Ο Martin Elliott το 1976 φωτογράφισε την Fiona Butler και δημιούργησε το Tennis Girl. Δεν ήξερε τότε ότι απαθανάτισε κάτι που στο πέρασμα του χρόνου θα γινόταν κλασικό.


Τη φωτογραφία μάλλον την έχεις ξαναδεί. Αν ειδικά είσαι πάνω από τα 40 την έχεις «δει» και αλλιώς. Την έχεις δει και σε δεκάδες παραλλαγές. Μια καλλίγραμμη νεαρή τενίστρια, ελαφρώς βαριεστημένη, ανασηκώνει ελαφρώς, από αμηχανία είτε επειδή κάτι την ενόχλησε, τη φοούστα της αποκαλύπτοντας έτσι πως είχε ξεχάσει να φορέσει εσώρουχο.

Η Fiona Butler σαν Tennis Girl στο φακό του Martin Elliott.

Έχει τραβηχτεί σε παλιές εποχές, τότε που οι παιχνιδιάρηδες Γάλλοι καμεραμέν εστίαζαν στα βρακάκια των κυριών που ανάμεναν σκυμμένες το σερβίς, στο τουρνουά Rolland Garros. Κι ας έβγαινε θολή στο ίδιο πλάνο εκείνη που έκανε το σερβίς. Η λήψη είναι τέλεια: οι φωτισμοί εξαιρετικοί και η κίνηση του αριστερού χεριού του μοντέλου μοιάζει εντελώς αυθόρμητη.

Αναφέρεται ως η κορυφαία σπορ φωτογραφία που έχει τραβηχτεί ποτέ με μεγαλούτσικο λήμμα στη Wikipedia δικό της. Έχει αποφέρει πολλά χρήματα σε διάφορους, όμως δεν κατάφερε να κάνει γνωστούς τους δύο πρωταγωνιστές της: τον φωτογράφο και το μοντέλο. Το Σεπτέμβρη του 1976 ο 30χρονος τότε Βρετανός φωτογράφος Μartin Elliott φωτογράφισε τη 18χρονη κοπέλα του Fiona Butler σε ένα γήπεδο τένις του Πανεπιστημίου Birmingham.Not the real Tennis Girl #1: Η Kylie Minogue ποζάρει για το περιοδικό GQ. Φιλότιμη προσπάθεια όμως λείπει η χάρη.

Not the real Tennis Girl #2: H Ρaris Hilton προσπαθεί ανεπιτυχώς να μιμηθεί το original.

Not the real Tennis Girl #3: O Βρετανός καλλιτέχνης Alison Jackson τρολάρει την Pipa Middleton.

Η φωτογραφία δεν ήταν αυθόρμητη ούτε αποτελούσε έμπνευση της στιγμής. Είχε προσχεδιαστεί μέρες πριν. Η κολλητή της Fiona, η Carol Knotts έραψε το απλό φορεματάκι χρησιμοποιώντας ένα πατρόν που αγόρασε. Η Carol της προμήθευσε και τη ρακέτα. Tα μπαλάκια τα δανείστηκε η Fiona από τον πατέρα της: ήταν αυτά που έπαιζε με το σκύλο της οικογένειας. Την επομένη η Fiona επέστρεψε όλα τα αντικείμενα στην Carol μαζί με ένα κουτί σοκολατάκια. Στον πατέρα της προφανώς δεν αγόρασε τίποτε για τη συμβολή τους στη φωτογραφία. Ούτως ή άλλως είχε βάλει το αντικείμενο της φωτογράφησης.Ο δημιουργός Martin Elliott με την πρώτη δημοσιοποίηση του Tennis Girl σε ημερολόγιο.

Ο Martin Elliott πούλησε τη φωτογραφία στην αλυσίδα εκμετάλλευσης έργων τέχνης Athena και αυτή τη συμπεριέλαβε μαζί με άλλες σε ένα ημερολόγιο που εξέδωσε για το 1977, αφιερωμένο στο Αργυρό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ.Η Sega Mega Drive λανσάρει το παιχνίδι της «Davis Cup World Tour».

Ένα χρόνο μετά η Athena διαπραγματεύτηκε ξανά τα δικαιώματα της φωτογραφίας με τον Elliott και το 1978 την κυκλοφόρησε ως πόστερ. Γρήγορα πουλήθηκαν δύο εκατομμύρια αντίτυπα στην τιμή των 2 στερλινών έκαστο. Ως πόστερ συνεχίζει να κάνει πωλήσεις ανά τον κόσμο και σήμερα, όμως τα δικαιώματα τα έχει άλλος οίκος μια και η Athena φαλίρισε. O Elliott έχει κερδίσει από αυτή τη φωτογραφία 250.000 στερλίνες. Η Fiona τα έσπασε με τον Elliott 3 χρόνια αργότερα.Η Betfair συμπεριλαμβάνει στα στοιχήματά της το διπλό γυναικών στο Wimbledon το 2011 και χρησιμοποιεί τις δίδυμες Bryony και Katherine Frost.

Σήμερα είναι 54 ετών παντρεμένη με 3 παιδιά, έχει αλλάξει το επίθετό της και δεν δείχνει ενοχλημένη από την τολμηρότητα της λήψης, ούτε από το γεγονός πως δεν κέρδισε ούτε πένα από αυτήν (του παραχώρησε τα δικαιώματά της, ώστε να παραμείνει αυτή στη σκιά). Ο Elliott πέθανε το 2010 από καρκίνο, χωρίς να καταφέρει να κάνει γνωστή κάποια άλλη φωτογράφηση.Μια διαφήμιση καζίνο με τουρνουά παλαίμαχων σταρ του τένις.

Το Tennis Girl όπως έχει μείνει γνωστή η φωτογραφία συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή ελευθερίας που έληξε αμετάκλητα μόλις η Venus Williams και οι υπόλοιπες σταρ της αντισφαίρισης ανακάλυψαν τα σπάντεξ, τα ξενέρωτα εσώρουχα σορτσάκια, που ανάγκασαν του Γάλλους εικονολήπτες να ζουμάρουν αλλού, ώστε να βρουν κάτι ενδιαφέρον.

Η άλλη πλευρά του Tennis Girl.
Το Tennis Girl όπως είναι σήμερα, ποζάρει με το ένδοξο παρελθόν.

 
Top