Απ’ τους 'παρκαδόρους' μέχρι τις παγωμένες θερμοκρασίες.
λα κι όλα. Από τις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς ένα ταξίδι με καράβι, κάτι λείπει. Αν δεν βρεθείς στο λιμάνι, δεν σου φωνάξει χωρίς λόγο ο λιμενικός και δεν έρθεις αντιμέτωπος με ζευγάρι που έχει κρατήσει τουλάχιστον 5 καρέκλες στο σαλόνι με τα πράγματά του, δεν μπορείς να πεις ότι έζησες ελληνικό καλοκαίρι.
Καλά τα αεροπλάνα και τα αυτοκίνητα, όμως η αληθινή μαγεία κρύβεται στα ατέλειωτα ταξίδια με πλοίο, εκεί που νιώθεις ότι ο χρόνος παγώνει κι ίσως τελικά να μην φτάσεις και ποτέ στον προορισμό σου.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών μου, πέρασα συνολικά σχεδόν 1,5 μέρα από τη ζωή μου σε ένα από τα κλασικά μεγάλα και αργά καράβια που έχουν ένα random γυναικείο όνομα και εκτός απ’ το ότι αναθεώρησα πολλά πράγματα για τη ζωή, ήρθα αντιμέτωπος ξανά με κάποια πάρα πολύ παράξενα πράγματα, τα οποία όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν θα τα καταλάβω ποτέ.
Ίσως όμως τελικά σε αυτά να κρύβεται η μαγεία του ταξιδιού.
Οι άνθρωποι που περιμένουν όρθιοι μία ώρα πριν φτάσει το πλοίο
Αλήθεια, τι ακριβώς φοβούνται; Ότι θα φτάσει το πλοίο και δεν θα προλάβουν να κατέβουν; Τους βλέπεις εκεί, να στέκονται όρθιοι με τις βαλίτσες στο χέρι με το που δούνε το λιμάνι να αχνοφαίνεται στο βάθος, απλά για να σε αγχώσουν ότι κάτι κάνεις λάθος που συνεχίζεις να κάθεσαι στο αναπαυτικό σου το κάθισμα. Το μοναδικό τους κέρδος, μετά από την αχρείαστη ορθοστασία στην ουρά που οι ίδιοι δημιούργησαν, το ότι θα αποβιβαστούν από το καράβι μερικά δευτερόλεπτα πριν από τους υπόλοιπους.
Μία πιθανή εξήγηση: Να προσφέρεται κάποιο βραβείο σε αυτούς που αποβιβάζονται πρώτοι απ’ το πλοίο.
Οι τιμές στις καντίνες
Όχι αλήθεια, σκεφτόμουν να πάω διακοπές πέντε μέρες παραπάνω φέτος, αλλά τελικά πήρα έναν φρέντο, ένα τόστ κι ένα νεράκι στο μπαρ του πλοίου.
Μία πιθανή εξήγηση: Οι κόκκοι καφέ στα μπαρ των πλοίων έχουν αλεστεί από Βραζιλιάνους μάγους και η ζάχαρη έχει αγιαστεί από παρθένες πριγκίπισσες.
Η θερμοκρασία του κλιματισμού
Μπαίνεις στο πλοίο με βερμούδα και κοντομάνικο και βγαίνεις με φούτερ, παντελόνι, κασκόλ και πνευμονία. Όχι τίποτα άλλο, με κάτι τέτοια παίρνουν θάρρος οι διάφοροι Μυλωνάδες αυτού του κόσμου και τα βάζουν με τα θαυματουργά air condition.
Μία πιθανή εξήγηση: Όλα τα καράβια της γραμμής χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο πάγου και πιγκουίνων.
Οι ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα
Οι πιλότοι των αεροπλάνων μάλλον έχουν περάσει την ίδια εκπαίδευση με τους εκφωνητές των ανακοινώσεων στα πλοία. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως μιλάνε το ίδιο ακαταλαβίστικα, σε μια διάλεκτο που μοιάζει με τυχαία μουρμουρητά, γαρνιρισμένα με βαριεστημένο και πάντα αυστηρό ύφος. Στα bonus των πλοίων, λέξεις όπως "ξεμπαρκέισον".
Μία πιθανή εξήγηση: Λένε τυχαίες προτάσεις χωρίς νόημα, για να μπερδέψουν τους επιβάτες και να τους δώσουν κάτι να συζητάνε ώστε να περάσουν γρηγορότερα τόσες ώρες στο καράβι.
Οι ‘παρκαδόροι’
Φα-ντα-στι-κή δουλειά. Δίνεις οδηγίες για παρκάρισμα σε οδηγούς με σαγιονάρες, ουρλιάζοντας μέσα στο αυτί τους πράγματα όπως “κόψτο όλο δεξιά” και “πάμε όπως είσαι” που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν πολυχρειάζονται, ώστε να καταφέρεις να παίξεις τέτρις με αυτοκίνητα. Φήμες λένε ότι μερικοί που έδιναν οδηγίες χωρίς να φωνάζουν, απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Μία πιθανή εξήγηση: Οι ‘παρκαδόροι’ είναι στην πραγματικότητα ρομπότ που το μόνο που ξέρουν να λένε είναι 8 συγκεκριμένες φράσεις, πάντα στην ίδια ένταση.
Οι ντίσκο
Ναι, καταλαβαίνω ότι στις δόξες τους τα συγκεκριμένα καράβια υπήρξαν κρουαζιερόπλοια, όμως πλέον είναι από γραφικό ως ξεκαρδιστικό να φαντάζεσαι τους ανθρώπους που κοιμούνται ξυπόλυτοι σε σλίπινγκ μπαγκς και καπνίζουν σε πλαστικές καρέκλες στο κατάστρωμα να τα σπάνε υπό τους ήχους του Despacito πίνοντας μαργαρίτες.
Μία πιθανή εξήγηση: Ένα έξτρα δωμάτιο για να κοιμάται ο κόσμος, με την ντισκομπάλα να μοιάζει ιδανική για να σε υπνωτίσει.
Αυτοί που ξαπλώνουν για να κοιμηθούν μέσα στη μέση
Μερακλήδες, μιας και τους πιάσαμε. Απλώνουν το σεντόνι-υπνόσακο κυριολεκτικά όπου βρουν κενό χώρο κι όποιον πάρει ο Χάρος. Δεν πα να είναι έξω απ’ την τουαλέτα, στη μέση του διαδρόμου ή μπροστά από πόρτες. Θα κοιμηθούν κι αν τους ξυπνήσεις θα σε στραβοκοιτάξουν κιόλας.
Μία πιθανή εξήγηση: Η νύστα τους είναι τόσο μεγάλη που κυριολεκτικά τους έχει τυφλώσει με αποτέλεσμα να μην βλέπουν τον κόσμο γύρω τους.
Οι ‘επισκέπτες’
Πέρα απ’ αυτούς που πουλάνε λουκούμια και χαλβαδόπιτες, αλήθεια ποιος επισκέπτεται ένα πλοίο χωρίς σκοπό να ταξιδέψει; Εκτός κι αν η σχετική ανακοίνωση για τους επισκέπτες πριν αναχωρήσει το πλοίο αφορά μόνο τους δύο πωλητές, οπότε πάσο.
Μία πιθανή εξήγηση: Οι επισκέπτες είναι υποψήφιοι αγοραστές του πλοίου, αργόσχολοι ή απλά εξωγήινοι.
Όσοι επιμένουν να δουν αυτό που θέλουν στις τηλεοράσεις
Αν είχα ένα πενηντάρικο για κάθε φορά που ενώ έχει αγώνα και τουλάχιστον 20 επιβάτες θέλουν να τον δουν, ένας κύριος επιμένει να δει ‘Μπρούσκο’, θα είχα σήμερα αρκετά πενηντάρικα. Λες και είναι στο σαλόνι του σπιτιού του, ο συγκεκριμένος, συνήθως ηλικιωμένος κύριος, είναι προετοιμασμένος να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου το τηλεκοντρόλ και την επιλογή του.
Μία πιθανή εξήγηση: Ο κύριος πρωταγωνιστεί στο Μπρούσκο ή στο σενάριο της σειράς κρύβονται οι οδηγίες για την εύρεση ενός θησαυρού.
Οι κυλιόμενες που μόνο ανεβαίνουν
Αληθινή ιστορία, δεν το βγάζω από το κεφάλι μου. Για το ανέβα είχε κανονικά κυλιόμενες, για το κατέβα έπρεπε να κατέβεις τουλάχιστον 100 σκαλοπάτια. Γιατί ως γνωστόν, μόνο το να ανέβεις κανονική σκάλα φορτωμένος σαν το γάιδαρο είναι δύσκολο, να τις κατέβεις είναι παιχνιδάκι.
Μία πιθανή εξήγηση: Δεν υπήρχαν λεφτά για να αγοραστεί και δεύτερη σειρά κυλιόμενων.
Φωτογραφίες: Eurokinissi.gr