Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ζουν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους κρεατοφάγους.


Πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από γιατρούς και επιστημονικούς συνεργάτες του Massachusetts General Hospital και δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine Journal, τονίζει ότι ο βιγκανισμός (ή όπως αλλιώς λέγεται) χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής σε σχέση με όσους καταναλώνουν συχνά κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.


Η vegan δίαιτα είναι καθαρή από κρέας, θαλασσινά και γαλακτοκομικά - καθώς και τρόφιμα που παράγονται από ζώα, όπως μέλι, κρασί, μπύρα και μηλίτης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση της τάξεως του 3% στην κατανάλωση τροφών με φυτική πρωτεΐνη, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό πιθανότητας πρόωρου θανάτου και καρδιακών παθήσεων. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τα ζωικά προϊόντα και το κρέας.



«Σε μια τύπου vegan διατρoφή υπάρχουν περισσότερες διαιτητικές ίνες, λιγότερη χοληστερόλη και ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Αυτό μειώνει το ρίσκο πολλών σύγχρονων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι οι ενημερωμένες και καλά σχεδιασμένες vegan δίαιτες είναι κατάλληλες για όλα τα άτομα σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Φυσικά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και ο γενικότερος τρόπος ζωής, αλλά μια υγιεινή, φυτική, ισορροπημένη, θρεπτική και διατηρήσιμη διατροφή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν έχουμε βέβαια ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε ακριβώς πως μια χορτοφαγική διατροφή δίαιτα επηρεάζει θετικά και την μακροπρόθεσμη υγεία» αναφέρει ο Dr. Haleh Moravej.

 
Top