Όταν ο ήλιος λάμπει, αυτόματα πιστεύουμε ότι όλα είναι καλά γύρω μας. Το άγχος, το οποίο αποτελεί ένα κοινό φαινόμενο, γίνεται ακόμα πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Γιατί άραγε νιώθεις πιο αγχωμένη το καλοκαίρι;
Σύμφωνα με ειδικούς, το άγχος γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν το άτομο αισθάνεται την πίεση του να βγει έξω να διασκεδάσει και να περάσει καλά. Η πίεση του να συμμετέχει το άτομο σε διάφορες δραστηριότητες, επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία.
Όταν επίσης το άτομο βλέπει τους άλλους να περνούν καλά κάτω από τον ήλιο αναρωτιέται αν τελικά περνάει ποιοτικά το χρόνο του.
Αυτόματα έρχεται η σκέψη: «Θα έπρεπε να αξιοποιώ καλύτερα το χρόνο μου, εξάλλου δεν έχει μείνει αρκετός καιρός για το τέλος των διακοπών».
Δεν είναι όμως μόνο αυτό που επηρεάζει.
Ο καιρός παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν κάνει ζέστη, η αντίδραση του σώματος είναι σαν να παθαίνει κρίση πανικού. Το αποτέλεσμα; Το άτομο πιστεύει ότι πάσχει από έντονο στρες ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Συμπτώματα όπως ο εφίδρωση, η τάσεις λιποθυμίας, οι ναυτίες και τα φτερουγίσματα στην καρδιά, μπορεί να οφείλονται είτε στη ζέστη, είτε στις κρίσεις πανικού, είτε στο άγχος.
Πέραν του άγχους, κάτι που αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η κατάθλιψη. Άσχετα με τα λεγόμενα που θέλουν τη διάθεση να πέφτει μόνο όταν ο καιρός είναι μουντός, το λεγόμενο SAD (Reverse Seasonal Affective Disorder) επηρεάζει τουλάχιστον ένα 10% του πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνες η εμφάνιση των συμπτωμάτων παρατηρείται, καθώς η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο μουντός καιρός μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεροτονίνης και η αλλαγή στο κλίμα μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στα επίπεδα της μελατονίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση του ύπνου.
Έτσι, αν τελευταία έχει κάποιο αίσθημα άγχους ή είσαι απλά κακόκεφη όσο όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται κάπου έξω, προσπάθησε να βγεις κι εσύ και να μην φέρεσαι και τόσο σκληρά στον εαυτό σου. Ρίξε απλά το φταίξιμο στον μετεωρολόγο σου!