«Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου: Ο ένας είναι πιστεύοντας ότι τίποτα δεν είναι θαύμα κι ο άλλος πιστεύοντας ότι τα πάντα είναι ένα θαύμα.»
Albert Einstein
Πόσο συχνά λες ευχαριστώ; Τις περισσότερες φορές μας είναι πιο εύκολο να παραπονεθούμε για όλα αυτά τα οποία δε μας αρέσουν, μας ενοχλούν, μας ταλαιπωρούν. Καμμιά φορά παρεξηγούμε τι σημαίνει ευγνωμοσύνη και νομίζουμε ότι εμφανίζεται μόνο όταν κάποιος κάνει κάτι πραγματικά μεγάλο για εμάς. Όμως, η ευγνωμοσύνη είναι μια εμπειρία που μπορούμε να νιώσουμε σε κάθε μικρή γωνιά της καθημερινότητας μας για πράγματα απλά. Ευγνωμοσύνη σημαίνει να αισθάνεσαι μέσα σου ένα ευχαριστώ, το να παρατηρείς και ν’αναγνωρίζεις τις απλές απολαύσεις, κι ότι σου δίνεται. Η ευγνωμοσύνη, όταν βιώνεται με γνησιότητα, είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να προσφέρει γαλήνη, χαρά και βαθύ συναίσθημα εκπλήρωσης στον άνθρωπο που τη βιώνει.
Η μελέτη της ευγνωμοσύνης στην ψυχολογία άρχισε μόνο τη δεκαετία του 2000, διότι μέχρι τότε η ψυχολογία ήταν παραδοσιακά επικεντρωμένη στο να καταλάβει τα δυσάρεστα παρά τα ευχάριστα συναισθήματα, την ψυχοπαθολογία παρά την έμφυτη δυνατότητα του ανθρώπου για ευτυχία. Πλέον, πληθώρα ερευνών έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες βιώνουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας είναι πιο ευτυχισμένοι , λιγότερο στρεσαρισμένοι, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερες σχέσεις. Η ευγνωμοσύνη μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες της ζωής, να δώσουμε διαφορετική ερμηνεία στις εμπειρίες μας, να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι μέσα από αυτές. Επιπλέον, οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη, δεν υιοθετούν αρνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων (π.χ αλκοόλ) , δεν αποφεύγουν ν’αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, δεν αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν κατηγορούν τους εαυτούς τους.
Φαίνεται εν ολίγοις, ότι η ευγνωμοσύνη πάιζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική ευημερία του ανθρώπου και στο πόσο ευτυχισμένος αισθάνεται. Τα καλά νέα είναι πως η ευγνωμοσύνη είναι συναίσθημα που καλλιεργείται. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις να φέρεις περισσότερη ευγνωμοσύνη στη ζωή σου:
1) Άρχισε απλά, το πρωί, καθώς πίνεις τον καφέ σου. Σκέψου τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Εάν δε σου έρχεται κάτι , άρχισε με το να νιώθεις ευγνωμοσύνη για τη ζεστασιά της κούπας του καφέ που κρατάς, το άρωμα του καφέ, την πρώτη γουλιά του καφέ, την αρχή μιας νέας μέρας γεμάτης δυνατότητες, την ησυχία πριν αρχίσει η μέρα.
2) Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Το πρωί αφού ξυπνήσεις ή το βράδυ πριν κοιμηθείς, γράψε από τρία ως δέκα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη μέρα που έρχεται ή για τη μέρα η οποία τέλειωσε. Σκέψου τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν το κάθε πράγμα για το οποίο γράφεις. Σκέψου πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς αυτό. Τέλος, επικεντρώσου στους ανθρώπους στους οποίους είσαι ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη απορρέει πιο δυνατή όταν σκεφτόμαστε ανθρώπους σε σχέση με πράγματα.
3) Τα πράγματα δε θα είναι πάντα όπως τα θές. Όμως η ευγνωμοσύνη δεν μπορεί να φυλάσσεται μόνο για τις στιγμές δίχως δυσκολίες. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, χρησιμοποίησε τη δύναμη της ευγνωμοσύνης για να απελευθερώσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Αναλογίσου: Τι μπορώ να μάθω από αυτό που συμβαίνει; Πώς μπορώ να ωφεληθώ από αυτό; Υπάρχει κάτι στην κατάσταση για το οποίο μπορώ να νιώσω ευγνώμων;
4) Γράψε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιον ο οποίος έχει ασκήσει θετική επιρροή στη ζωή σου και τον οποίο δεν έχεις ευχαριστήσει όπως θα ήθελες. Θα μπορούσε να είναι ένας δάσκαλος από το παρελθόν, ένας φίλος, ο παππούς ή γιαγιά σου ή οποιοσδήποτε άλλος. Προσπάθησε ν’αναφέρεις συγκεκριμένα γεγονότα και λόγους για τους οποίους νιώθεις αυτή την ευγνωμοσύνη.
5) Κάνε έναν περίπατο ευγνωμοσύνης. Περπατώντας, παρατήρησε πόσα θετικά πράγματα μπορείς να βρείς: τον γαλανό ουρανό, τα αρώματα των λουλουδιών, τη μυρωδιά του ψωμιού από το φούρνο, τη ζεστασιά του ήλιου…
«Περπάτα σαν να φιλάς τη Γη με τα πόδια σου.”
Πηγή