Είναι αμήχανος μπροστά στην κάμερα, κομπιάζει, γελάει αμήχανα, δεν ξέρει τι να πει. Πώς να μην είναι αμήχανος άλλωστε. Είναι ένας 78χρονος που φτιάχνει πέτρινα γλυπτά. Δεν είχε γνωρίζει ποτέ στη ζωή του τη δημοσιότητα. Και τώρα ξαφνικά το BBC του παίρνει συνέντευξη.

Γιατί; Γιατί έγινε σταρ του YouTube, και μάλιστα χωρίς να το καταλάβει ή να το επιδιώξει.

Ο Ieuan Rees είναι καλλιτέχνης, σκαλίζει την πέτρα δίνοντας της απίστευτες μορφές.

Όμως δεν έγινε γι’ αυτό γνωστός στο YouTube. Έγινε για τον τρόπο που μιλάει.

Τα hits έγιναν από fans του ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response – Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών). Το ASMR είναι ο λεγόμενος «οργασμός του εγκεφάλου». Αυτό το μυρμήγκιασμα που αισθάνονται κάποιοι με συγκεκριμένους ήχους. Ουσιαστικά πρόκειται για ήχους, φωνές που έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν και τέτοια βίντεο γίνονται ανάρπαστα στο YouTube.

Το βίντεο του Ieuan Rees ανέβηκε αρχικά του 2012 από την Artisan Media, μια εταιρεία παραγωγής που δείχνει διάφορες τέτοιες τέχνες. Το βίντεο είναι τόσο παλιό που ο ίδιος το είχε ξεχάσει. Όμως το 2017, αποσπάσματα χρησιμοποιήθηκαν από κάποιον που φτιάχνει «ανεπιτήδευτα ASMR βίντεο», ανέβηκε στο YouTube και ήδη έχει ξεπεράσει τις 2,2 εκατ. προβολές.

«Τους αρέσει ο συνδυασμός του ήχου της φωνής μου, ότι είχα να πω από καρδιάς, και ο ήχος της σμίλης στον σχιστόλιθο», λέει ο ίδιος.


Τι είναι το ASMR

Ο όρος εκτιμάται ότι έχει ανακαλυφθεί από την Αμερικανίδα Jennifer Allen, η οποία ξεκίνησε το 2010 μια ομάδα στο Facebook για το συγκεκριμένο θέμα.

Το ASMR έχει να κάνει με την ανταπόκριση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε συγκεκριμένους ήχους με τη μέθοδο του «triggering». Δηλαδή, οι ήχοι αυτοί, σε συνδυασμό και με την εικόνα (που όμως είναι δευτερεύουσα) «τριγκάρουν» στον εγκέφαλο του υποκειμένου, συγκεκριμένες αισθήσεις (συνήθως σαν ανατριχίλα σε όλο το κεφάλι) που έχουν σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωσή του.

Το ASMR, από τη στιγμή που μπορεί να προκληθεί εύκολα και να αναπαραχθεί μέσω βίντεο, έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη υποκουλτούρα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 13 εκατομμύρια βίντεο στο YouTube με τον χαρακτηρισμό «ASMR», ενώ υπάρχουν και κανάλια τα οποία λαμβάνουν ειδικές παραγγελίες. Αναφέρεται και ως «braingasm. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετά ελληνικά ASMR βίντεο στο YouTube.
πριν φυγετε…

 
Top