Τα νερά των ωκεανών θυμίζουν θερμαινόμενες πισίνες, χιονοθύελλες που ταιριάζουν στην Αρκτική κατακλύζουν το Σικάγο και 1κ. (από τα συνολικά 8 εκ.) είδη ζώων και φυτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Κάτι πηγαίνει πραγματικά στραβά. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS κι όπως όλα δείχνουν ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι άνθρωπος. Η τελευταία από τις τρεις πληγές που αναφέρθηκαν στην πρώτη πρόταση δεν είναι κάποιο σχήμα λόγου ή υπερβολή: είναι το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν 145 ερευνητές από 50 διαφορετικές χώρες που εργάστηκαν για χρόνια έτσι ώστε να ετοιμάσουν την αναφορά για το Ινστιτούτο IPBES των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για την πιο εμπεριστατωμένη, μέχρι στιγμής, καταγραφή που έχει υπάρξει.



"Η υγεία των οικοσυστημάτων χειροτερεύει πιο γρήγορα από ποτέ βάζοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια είδη ενώ παράλληλα η οικονομία, η διατροφή, η υγεία και η ποιότητα ζωής στον πλανήτη διαβρώνονται συνεχώς" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Rober Watson, πρόεδρος του IPBES. "Οικοσυστήματα, είδη, άγριοι πληθυσμοί, τοπικές ποικιλίες και ράτσες ζώων αλλά και φυτών μειώνονται, συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται. Το ζωτικό και αλληλοεξαρτώμενο δίκτυο ζωής του πλανήτη γίνεται όλο και μικρότερο" συμπλήρωσε σε παρόμοιο τόνο ο Josef Settele, ένας από τους υπεύθυνους που κατάρτισαν την αναφορά.
Tο ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων και των θαλάσσιων θηλαστικών αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο.


Αν όμως δεν αρκούν αυτές οι δηλώσεις για να σε τρομάξουν, τότε σίγουρα τα νούμερα θα μπορέσουν να το κάνουν: το 75% του περιβάλλοντος της Γης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ όσον αφορά τις θάλασσες και τους ωκεανούς το ποσοστό πέφτει ελάχιστα στο 66%· ο αριθμός των χερσαίων ειδών έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 1900· τα αμφίβια βρίσκονται στην χειρότερη θέση με μείωση 40% στα είδη τους, ενώ το ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων και των θαλάσσιων θηλαστικών αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο. Τουλάχιστον τα έντομα αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά αφού μόλις το 10% κινδυνεύει με εξαφάνιση.





Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η Γη θυμίζει ένα φορτηγό που κινείται με μεγάλη ταχύτητα αλλά τα φρένα του έχουν χαλάσει. Η πρόσκρουση και κατ' επέκταση το ατύχημα φαίνεται βέβαιο. Μήπως, όμως, υπάρχει μία υποψία αισιοδοξίας; "Έχουμε ήδη δει τις πρώτες κινήσεις και πρωτοβουλίες για μία δομική αλλαγή: από τα νέα παιδιά πίσω από το κίνημα #VoiceforthePlanet μέχρι τις σχολικές κινητοποιήσεις με αφορμή την κλιματική αλλαγή, υπάρχει ένα ρεύμα που αντιλαμβάνεται την ανάγκη για άμεση δράση αν θέλουμε o πλανήτης μας να έχει ένα βιώσιμο μέλλον" αναφέρει ο Robert Watson, δίνοντας μία πιο ευχάριστη νότα στα ιδιαίτερα δυσάρεστα αποτελέσματα της έρευνας.


 
Top