Όταν βλέπετε την κλίμακα της ζυγαριάς να ανεβαίνει και το αγαπημένο σας παντελόνι να σας μπαίνει με δυσκολία, νιώθετε απογοήτευση, εδικά εάν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τι συμβαίνει; 

Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές η αύξηση βάρους δεν έχει σχέση με τη διατροφή σας. Συνεχίζοντας την ανάγνωση θα δείτε κάποιους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βάρος ανεξάρτητα από τη διατροφή.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η αϋπνία δεν θα σας κάνει μόνο να νιώθετε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να σας προσθέσει παραπάνω κιλά. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να γίνουν παχύσαρκα τείνουν να έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος εάν δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-9 ώρες κάθε βράδυ και μάλιστα ασχέτως διατροφής, γενικότερης υγείας ή κοινωνικών και δημογραφικών παραγόντων. Επίσης ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως το μεσημέρι, αποτελεί έναν παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία. Όσο για τους ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου για παχυσαρκία, οι ερευνητές εντόπισαν την ίδια συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και το σωματικό βάρους, απλά η επίδραση φάνηκε να είναι πολύ πιο ήπια

Έχετε άγχος.

Έχετε πιθανώς ακούσει για την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, η οποία προστατεύει το σώμα σας από το άγχος. Και ενώ τα αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί να είναι ωφέλιμο για σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Βασικά, το σώμα σας σκέφτεται ότι πρέπει να κρατήσει λίπος και θερμίδες για να μπορέσει να επιβιώσει. Μια μελέτη του 2018 από το Cell Metabolism υποδηλώνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και λίπους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδικό ρυθμό ενός ατόμου και αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Έχετε κατάθλιψη.

Πολλά αντικαταθλιπτικά προκαλούν αύξηση βάρους, οπότε αν είστε σε κατάθλιψη και παίρνετε φάρμακα, μπορεί να πάρετε από πέντε μέχρι και δεκαπέντε κιλά. Σε μια μελέτη του 2015 από τη Γενική Νοσοκομειακή Ψυχιατρική , από τους 362 ασθενείς που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά, πάνω από το 55 τοις εκατό από αυτούς κέρδισε βάρος σε διάστημα έξι έως 36 μηνών. Αλλά ακόμα και φάρμακα να μην λαμβάνετε, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα συναισθήματα της κατάθλιψης σχετίζονται με την αύξηση του σωματικούς βάρους. Μια μελέτη του 2010 στην αμερικανική Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται λυπημένοι και μόνοι κερδίζουν κιλά πιο γρήγορα από εκείνους που αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Λαμβάνετε λάθος φάρμακο.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους: Αν παίρνετε χάπια ελέγχου της γέννησης , υποβάλλεστε σε ορμονοθεραπεία, παίρνετε στεροειδή, χρησιμοποιείτε βήτα αναστολείς για υψηλή αρτηριακή πίεση , φάρμακα κατά των κρίσεων ή φάρμακα για καρκίνο του μαστού, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση βάρους. Μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη ενώ κάποια άλλα να αλλάξουν το μεταβολισμό. Εάν υποψιάζεστε ότι το φάρμακό σας επηρεάζει τα κιλά σας, απευθυνθείτε για να σας δώσει μια εναλλακτική θεραπεία που δεν θα έχει αυτή τη συγκεκριμένη παρενέργεια.

Το γαστρεντερικό σας σύστημα δε λειτουργεί σωστά.

Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος και να σας προσθέσουν επιπλέον κιλά. Αυτό οφείλεται είστε επειδή δε λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες μέσω της διατροφής είτε επειδή έχει διαταραχθεί η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Αρκετές μελέτες συνδέουν την ύπαρξη των κακών βακτηρίων στο έντερο με την αύξηση βάρους, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά βακτήρια.

Μεγαλώνετε.

Η μείωση του μεταβολισμού με το πέρασμα του χρόνου είναι αναπόφευκτη. Η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορείτε να κάψετε τις ίδιες όπως όταν ήσασταν 20. Μπορείτε όμως να έχετε ένα υγιές σώμα ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και πηγαίνοντας 3 με 4 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Ένας ακόμη λόγος που είναι απαραίτητη η άσκηση καθώς μεγαλώνουμε, είναι η απώλεια μυϊκής μάζας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Έχετε σύνδρομο Cushing.

Η αύξηση του σωματικού βάρους που συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση και μεταβολές στον τόνο και την ποιότητα του δέρματός μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το σώμα σας δεν επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά όπως πρέπει. Το συγκεκριμένο σύνδρομο ονομάζεται Cushing και είναι αρκετά σπάνιο, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια είναι ότι η κατανομή του λίπους σας είναι περισσότερη στο μεσαίο τμήμα του σώματός σας, αφήνοντας τα χέρια και τα πόδια σας πιο λεπτά.


Έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας.

Μικρές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μπορούν να προσθέσουν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το σωματικό σας βάρος. Για παράδειγμα, εάν μετακομίσατε σε μια γειτονιά που όπου και να πάτε πρέπει να πάρετε το αυτοκίνητο ή εάν ξεκινήσατε να τσιμπολογάτε στο γραφείο, μπορεί να πάρετε κιλά χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.

πηγή
 
Top