«Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια. Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευση.
«Οι βουλευτές σας, ειδικά από τη Μακεδονία, έλεγαν ότι δεν πρέπει στην ονομασία να περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία", όταν στη συνέχεια κατανοήσατε ότι υπάρχει η εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και περάσατε στη συζήτηση για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όταν και αυτά αποδείχθηκαν έωλα, τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος», είπε απευθυνόμενος ιδίως στη ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήθελε να ολοκληρώσουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους και μετά να κυρωθεί. Ήταν συνεπώς μεγάλο το κέρδος που εισέφερε η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι και τα δύο κράτη στηρίζουν τη συμφωνία και άρα και τα δύο πρέπει να την τηρήσουν. Και άρα εφόσον ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στη γείτονα, τώρα πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει την υποχρέωση της να την κυρώσει.
Ειδικά για το συνταγματικό κείμενο, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα είναι η παράθεση των συνταγματικών τροποποιήσεων στο τέλος του κειμένου. Δεν προβλέπεται στη συνταγματική τους τάξη αυτό που επομένως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στον κ. Λοβέρδο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως ζήτησε σειρά εγγράφων που γνωρίζει ότι είναι διαβαθμισμένα, ένα του υπουργείου Εξωτερικών και τα υπόλοιπα του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Ειδικά για το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε, παρόλα αυτά, ότι είναι στο πλαίσιο πάγιων οδηγιών, απευθύνει οδηγίες στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας για το πώς θα χαρακτηρίζεται η πλειοψηφούσα εθνότητα στη γειτονική χώρα, πώς θα προσδιορίζεται η γλώσσα, και διευκρίνισε ότι στον βαθμό που η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης εκκρεμεί, ισχύουν οι πάγιες οδηγίες, «συνεπώς δεν προσθέτει οτιδήποτε» και «αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης, ειδικά από εκείνες τις πλευρές που είχαν συνδιαμορφώσει την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, να μην συζητήσουμε επί της ουσίας».
«Εμείς σε αυτή την παγίδα δεν θα πέσουμε. Θα τα ακούσετε αυτά που πρέπει να ειπωθούν, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Το «"Μακεδονικό θέμα" γίνεται θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις, να μην δώσουμε την ευκαιρία να γίνει θρυαλλίδα για να καταλάβουν το κτίριο της Βουλής οι ακροδεξιές δυνάμεις», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.