Κάθε χρόνο, από τη στιγμή που βγαίνουν οι βάσεις, ξεκινάει το ταξίδι της αναζήτησης σπιτιού για χιλιάδες φοιτητές.

Φέτος, όμως, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr) σχετικά με τις τιμές ενοικίασης κατοικιών στις φοιτητουπόλεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά οι γονείς θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν ανέβει, ενώ παράλληλα η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση έχει μειωθεί.Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 17% στην Αθήνα, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με το 2017, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.




Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρατηρείται από τις περιοχές της Αθήνας, στον Πειραιά και στο Παγκράτι, από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, στην Τούμπα και στο κέντρο, και από την υπόλοιπη Ελλάδα, στην Κρήτη και στη Ρόδο.

Η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στο Παγκράτι με 7,6€/τ.μ., στο κέντρο Θεσσαλονίκης με 7,9€/τ.μ. και στο Ρέθυμνο και τα Χανιά Κρήτης με 9,5€/τ.μ. και 8,5€/τ.μ. αντίστοιχα.

Χαμηλότερες τιμές παρουσιάζονται στις Σέρρες και τη Σπάρτη με 3,9€/τ.μ., τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκηςμε 4,2€/τ.μ. και ακολουθούν Καστοριά και Διδυμότειχο με 4,3€/τ.μ.

Oσον αφορά την Αθήνα υπενθυμίζεται ότι όπως δηλώνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αττικής- Πειραιά, Λευτέρης Ποταμιάνος «τα τελευταία τρία χρόνια με την άνοδο ενοικίασης καταλυμάτων με Airbnb είναι δύσκολο να βρούμε σπίτια σε πολύ καλή κατάσταση, σύγχρονης κατασκευής σε διάφορες παροχές.

Είναι δυσεύρετα, έχουν τεράστια ζήτηση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα μισθώνουν για τουριστικές κατοικίες καθώς είναι πιο προσοδοφόρα για αυτούς. Η άνθηση του... φαινομένου Airbnb έχει αλλάξει κι έχει επηρεάσει πολύ την κατάσταση. Δεν μπορούμε να βρούμε σπίτια για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Κι αν βρούμε τα ζητάνε πολύ ακριβά. Ενδεικτικά, μπορεί για ένα σπίτι 15ετίας 50 τμ σε καλή κατάσταση, να ζητηθεί ενοίκιο μέχρι και 500 ή και 600 ευρώ. Αντίστοιχα τα προηγούμενα χρόνια για τα ίδια σπίτια μπορεί οι τιμές να ήταν μέχρι και 30% χαμηλότερες».
Όπως τονίζει ο κ. Ποταμιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραδοσιακά οι περιοχές που «χτυπάνε» κόκκινο είναι γύρω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τα Εξάρχεια, κοντά στο Πολυτεχνείο, στην περιοχή Ζωγράφου, αλλά και περιοχές κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Γενικά το ψάξιμο εστιάζεται σε γειτονιές που βρίσκονται κοντά σε πανεπιστημιακές σχολές. Ακόμη και αν κάποιος επιτυχόντας φοιτήσει στο ΤΕΙ Αθήνας που βρίσκεται στην περιοχή του Αιγάλεω προτιμά να βρει σπίτι και να μείνει στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας παρά κοντά στο Αιγάλεω».
Από το spitogatos.gr
 
Top