«Πέντε και σήμερα» έμειναν για να λήξει η διορία υποβολής των φορολογικών 
δηλώσεωνμέσω Taxisnet και το σαββατοκύριακο αναμένεται «καυτό» για χιλιάδες φορολογούμενους που συμπληρώνουν μόνοι τους την δήλωσή τους, εφόσον τις καθημερινές εργάζονται και δεν βρίσκουν ίσως άλλο χρόνο για να προλάβουν μέχρι την Πέμπτη.

Προς τα παρόν πάντως, σχεδόν οι 9 στους 10 έχουν στείλει ήδη τις δηλώσεις τους, και πήραν την «κρυάδα» του εκκαθαριστικού για τον πρόσθετο φόρο (ή την επιστροφή φόρου) που τους περιμένει.


Στην πράξη πάντως, ξεπέρασαν πλέον και τα 1.100 ευρώ τα ποσά πρόσθετου φόρου που πρέπει να πληρώσουν ο ένας στους δύο φορολογούμενους που σπεύδουν την τελευταία στιγμή να υποβάλουν δήλωση. Ωστόσο η διορία υποβολής λήγει την Πέμπτη και σχεδόν 800.000 δηλώσεις Ε1 δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στο σύστημα.


Από τους συνολικά 6,2 εκατομμύρια υπόχρεους, μέχρι και Παρασκευή ξημερώατα είχαν υποβάλει δήλωση Ε1 οι 5.483.597 εξ αυτών. Οι 4 στους 10 ως τώρα (2.172.986 νοικοκυριά) βλέπουν χρεωστικά εκκαθαριστικά και καλούνται έτσι να πληρώσουν έως το τέλος του μηνός (εφάπαξ ή την 1 από 3 δόσεις) φόρους 2,454 δισ. ευρώ.

«Κατά κεφαλή» δηλαδή έρχεται να πληρώσουν 1.129 ευρώ «και κάτι» πρόσθετο φόρο ο καθένας τους, κατά μέσον όρο. Ωστόσο κάθε μέρα που περνάει, ο λογαριασμός ανεβαίνει και σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή μόλις, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά δείχνουν 8% υψηλότερο φόρο από ό,τι έδειχναν πριν μία εβδομάδα (τότε το μές χρεωστικό έφτανε στα 1.047,5 ευρώ).

Στην πραγματικότητα, όσο πλησιάζει το τέλος των δηλώσεων, ανεβαίνει κατακόρυφα και το ύψος των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Όσοι πατούν «οριστική υποβολή» της δήλωσής τους, αντικρύζουν στην οθόνη τους ποσά πληρωμής που ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.100 ή και τα 2.000 ευρώ, ανεβάζοντας συνεχώς τους μέσους όρους προς τα πάνω.

Όταν είχαν ξεκινήσει οι δηλώσεις πριν 3 μήνες, οι πρώτοι που πήραν την «κρυάδα» καλούνταν να πληρώσουν χρεωστικά εκκαθαριστικά της τάξεως των 660 ευρώ κατά μέσο όρο, αλλά πλέον τα μέσα εκκαθαριστικά σημειώματα τείνουν να δείχνουν υπερδιπλάσιους φόρους.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων με χρεωστικό σημείωμα, αυξάνεται και το ποσό του μέσου φόρου που –με τους ρυθμούς αυτούς- θα σύντομα αναμένεται να ξεπεράσουν και τα 1.200 ευρώ, κατά μέσον όρο.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που εκδίδει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), μόλις 1 στους 8 (12,84%) ή 704.170 νοικοκυριά δικαιούνται να λάβουν σαν επιστροφή φόρου 291,6 εκατομμύρια ευρώ όλα μαζί συνολικά, ή 414 ευρώ κατά μέσον όρο το καθένα. Για 1 στα 2 νοικοκυριά όμως, το αποτέλεσμα (47,53%) είναι μηδενικό και δεν θα πληρώσουν κι ούτε θα λάβουν πίσω φόρους.

Καθώς οι δηλώσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία, οι υποβολές στο Taxisnet ξεπερνούν καθημερινά πλέον και τις 80.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ ο ρυθμός κατάθεσης αναμένεται να αγγίξει και τις 100.000 για να τις προλάβουν όλοι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
 
Top