Σε ξεσηκωμό καλεί το λαό του Περάματος η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, με την οποία καταγγέλλει πως στο άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή δίνεται παράταση για 20 χρόνια στη λειτουργία των καζανιών του θανάτου, καθώς και ότι η δημοτική αρχή φέρνει ξαφνικά θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με το οποίο παραχωρεί μέρος της έκτασης του Όρμου του Αρμού Περάματος στην Cosco για την επιπλέον επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΟΒ Περάματος έχει ως εξής: 
«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περιφέρεια ΣΥΡΙΖΑ, δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν χωρίς έλεος τη βρώμικη δουλειά που τους έχει ανατεθεί από το μεγάλο κεφάλαιο! Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο! Μοναδικό κριτήριο του, αν θα "αυγατίζουν" τα κέρδη των μονοπωλίων.
Όμως πιάστηκαν με τη "γίδα στην πλάτη"! Η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, εκτός από την επιπλέον φοροαφαίμαξη του λαού, στο άρθρο 70 δίνει παράταση για 20 χρόνια στη λειτουργία των Καζανιών του Θανάτου, ακόμα και αν σήμερα χαρακτηρίζονταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών ως μη συμβατές. Με το νομοσχέδιο αυτό θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα επιχειρηματικά σχέδια που φέρνουν το θάνατο στο Πέραμα. Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα του Περαμαϊκού λαού, για την άμεση μετεγκατάσταση των Καζανιών του Θανάτου.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής η κοροϊδία δεν έχει όρια! Μόλις έμαθε για το άρθρο 70, δήλωσε ότι θα κλείσει τις λειτουργίες του δήμου, δήθεν ότι αντιδρά σε αυτήν την πολιτική. Δυστυχώς γι' αυτή, το θέμα βρωμάει από παντού!
Εμφανίζεται ως "αγωνιστική", διότι θέλει να κουκουλώσει τη συμφωνία της με τα επιχειρηματικά σχέδια. Η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία με την Cosco, φέρνει ξαφνικά θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με το οποίο παραχωρεί μέρος της έκτασης του Όρμου του Αρμού Περάματος στην Cosco. Ο στόχος είναι η επιπλέον επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ, η οποία σχετίζεται με τα πετρελαιοειδή. Μάλιστα, το θέμα έρχεται μετά τους πανηγυρισμούς της για την παραχώρηση του Αρμού στο Πέραμα.
Αυτή λοιπόν είναι η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ! Παραδίδει στα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια μια από τις ελάχιστες προσβάσεις στη θάλασσα και ελεύθερες περιοχές για το λαό του Περάματος. Περιορίζοντας τον Όρμο του Αρμού, υπονομεύει τη δραστηριότητα των αλιέων και αμφισβητεί μια περιοχή όπου διεξάγονταν λαϊκά δρώμενα, όπως το μεγάλο γλέντι των Ικαριωτών. Αλήθεια, αυτά τα σχέδια γιατί δεν τα ανήγγειλε ο δήμαρχος Περάματος πριν λίγες μέρες στο τελευταίο πανηγύρι των Ικαριωτών;
Σημειώνουμε μάλιστα ότι η Cosco ζητάει να φτιάξει "έξοδο κινδύνου" από την πλευρά του Αρμού. Όμως, το κόλπο είναι παλιό! Στην πραγματικότητα ζητάει μια είσοδο απεργοσπασίας, όπως επιβεβαιώνει η πείρα της μάχης των λιμενεργατών πριν λίγες ημέρες.
Το παιχνίδι έχει στηθεί καλά! Για να γίνει εύληπτο ότι θα παραδοθεί ο Αρμός και θα μικρύνει η μορφολογία του, το πλασάρουν μαζί με την ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά της Cosco να αναπλάσει τον εναπομείναντα χώρο. Η εξαγορά είναι μια παλιά μέθοδος των μονοπωλίων!
Προειδοποιούμε ότι έστω και ένα εκατοστό αν μετακινηθεί ο τοίχος που χωρίζει τον Αρμό από τη δραστηριότητα της Cosco, δεν είναι τίποτα άλλο από την αμφισβήτηση όλου του χώρου προοπτικά!
Όμως, ο λαός του Περάματος είναι πιο δυνατός σήμερα! Διότι απέκτησε νέα πείρα και παρακαταθήκη από τον αγώνα των λιμενεργατών της Cosco στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Έναν αγώνα που μαζί με αυτόν των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει κάθε λαϊκός άνθρωπος. Το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια, τα μονοπώλια και τους πολιτικούς εκφραστές τους.
Αυτή η μάχη των λιμενεργατών απέδειξε ότι:
  • Η συσπείρωση και ενεργητική συμμετοχή των εργατών στα σωματεία τους κάνει τον αγώνα τους αποτελεσματικό, ικανό να τα βάζουν με μεγαθήρια, όπως αυτό της Cosco.
  • Πάρα τον αρνητικό συσχετισμό και την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που έδινε κατεύθυνση στην απεργία, να αγωνιστούν οι εργάτες για την ανταγωνιστικότητα των αφεντικών τους και τη χαμοζωή των ίδιων, οι ταξικές δυνάμεις και το Σωματείο των λιμενεργατών (ΕΝΕΔΕΠ) έδειξαν ότι μπορεί να κερδίζεται ένας αγώνας, αν πετιούνται απ' έξω όλες οι εκκλήσεις για δήθεν κοινά συμφέροντα εργοδότη και εργαζομένου.
  • Καμία μάχη δεν πρέπει να αφήνεται στη μοίρα της. Όπως έκαναν οι δυνάμεις τις ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που υπονόμευσαν την απεργιακή μάχη, διότι "παρεξηγήθηκαν" με την ξεπουλημένη γραμμή της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας το δικό τους καιροσκοπισμό και βρώμικο ρόλο στο εργατικό κίνημα.
  • Η κυβέρνηση, το κράτος με τους μηχανισμούς του (τα δικαστήρια - με 5 αποφάσεις για παράνομη απεργία, τα σώματα ασφαλείας) θα χρησιμοποιούνται ενάντια σε κάθε μάχη για τα συμφέροντα των εργατών. Αλλά οι εργάτες με τα σωματεία τους, την αλληλεγγύη, την πείρα του ταξικού εργατικού κινήματος μπορεί να τους αντιμετωπίσει.
  • Επιβεβαίωσε το ρόλο των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας, που από την τρομοκρατία στη Ζώνη ενάντια στον αγώνα των εργατών για την εφαρμογή της ΣΣΕ, πέρασαν σε ανοικτή απεργοσπαστική δουλειά και τρομοκρατία στην απεργία των λιμενεργατών.
Η μάχη των λιμενεργατών απέδειξε ότι σήμερα ο αγώνας μπορεί να γίνεται αποτελεσματικός! Αυτήν την πείρα να αξιοποιήσει ο λαός του Περάματος και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, τον καλούμε να παλέψει:
  • Έξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα. Άμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
  • Ούτε σπιθαμή παραχώρησης στα επιχειρηματικά σχέδια του Αρμού.
  • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής εδώ και τώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος, ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».
 
Top