Τι είναι ο νέος κανονισμός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αλλαγή στην νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων τα τελευταία 20 χρόνια



Σε πέντε ημέρες από σήμερα εταιρίες αλλά και δημόσιες αρχές υποχρεώνονται να συμμορφωθούν με τον νέο γενικό κανονισμό GDPR (EU General Data Protection Regulation), για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ο οποίος κυρώθηκε και από την χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτόν το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αλλαγή στην νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων τα τελευταία 20 χρόνια- κάθε εταιρία που χειρίζεται προσωπικά δεδομένα τα οποία αφορούν σε άτομα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να επανεξετάσει ή και να αναθεωρήσει όλες τις διαδικασίες διαχείρισης των πληροφοριών.

Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ατόμου, το φύλο του, την ηλικία του, τον τόπο διαμονής, την οικογενειακή του κατάσταση, την εργασιακή του σχέση αλλά και ακόμη πιο προσωπικά στοιχεία όπως τις συνήθειές του, και τις προτιμήσεις του.

Η κάθε εταιρεία ή δημόσια αρχή πρέπει να εξετάσει την αλλαγή ή και προσαρμογή των πληροφοριακών της συστημάτων για να συμμορφωθεί με όρους όπως:
Προσεκτική συγκέντρωση και ασφαλής αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.
Καμία επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων χωρίς συγκατάθεση
Κωδικοποίηση αυτών για αποφυγή αναγνώρισης ταυτότητας (profiling)
Αποφυγή συσχετισμού βάσεων δεδομένων (linked data)
Δυνατότητα διαγραφής ή εξαγωγής και παράδοσης των δεδομένων κατ' απαίτηση.
Εφαρμογής της αρχής «τόσα δεδομένα όσα είναι απαραίτητα»
Διασφάλιση συμμόρφωσης στον Κανονισμό και από τις συνεργαζόμενες εταιρείες που διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα για λογαριασμό της.
Βαριά τα πρόστιμα

Τυχόν παραβίαση των νέων κανονισμών επισύρει βαριά πρόστιμα, που μπορεί να οδηγήσουν μία εταιρία ακόμη και... σε κανόνι καθώς δύνανται να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα που φθάνουν ακόμη και τα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Στην περίπτωση των εταιριών μάλιστα προβλέπει ότι το πρόστιμο μπορεί να φθάσει το 4% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους.
 
Top