Η Αστυπάλαια περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την περίμετρο του νησιού. Η φυσική διαμόρφωση της είναι πλούσια, διαθέτοντας από μεγάλες παραλίες, όπως αυτή στο Λιβάδι, τις Βάτσες, τα Καμινάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Στενό, την Ψιλή Άμμο μέχρι και μικρότερους κολπίσκους όπως τα Τζανάκια και τις Πλάκες.


Αξίζει να αναφέρουμε τις απομακρυσμένες παραλίες στα μικρά νησάκια Κουτσομύτη και τους Κουνούπες οι οποίες είναι προσβάσιμες από τα καϊκάκια που σταθμεύουν στο νησί. Την θερινή περίοδο υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από το λιμανάκι του Πέρα Γιαλού προς τα νησάκια αλλά και τις Βάτσες, τα Καμινάκια και τον Άγιο Ιωάννη. Στα Καμινάκια μπορείτε να φτάσετε οδικώς, υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία με τα λιγοστά δεντράκια όπου μπορείτε να ξαποστάσετε. Ο Άγιος Ιωάννης είναι προσβάσιμος μόνο από την θάλασσα και για τους λάτρεις της φύσης υπάρχει πεζοπορικό μονοπάτι.


Ξεχωρίζουμε τις παραλίες που πρέπει να επισκεφτείτε μέσα σε λίγες ημέρες παραμονής στο νησί και τονίζοντας ορισμένα σημεία τα οποία θέλετε να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε για τη πρώτη βουτιά:





1 – Νησίδες Κουτσομύτης & Κουνούπες

Μισή από τις ημέρες χαλάρωσης στην Αστυπάλαια, φροντίστε να περιλαμβάνει βουτιές στα κυριολεκτικά γαλαζοπράσινα νερά του Κουτσομύτη και των Κουνούπων. Είναι νησίδες λίγα ναυτικά μίλια μακριά από τη Χώρα τις οποίες επισκέπτονται καθημερινά πλοιάρια με αφετηρία το λιμανάκι του Πέρα Γιαλού. Είναι η περίπτωση όπου οι φωτογραφίες αρκούν για να σας πείσουν να τις επισκεφτείτε, απολαμβάνοντας όχι μόνο τις δύο μοναδικές παραλίες αλλά και τη θαλάσσια διαδρομή μέχρι εκεί.

Εμπειρική συμβουλή: Φροντίστε να πάρετε μαζί σας τρόφιμα-παγωμένο νερό-ομπρέλα θαλάσσης γιατί οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες και η συνολική διάρκεια της mini κρουαζιέρας είναι περίπου 6-7 ώρες. Επίσης, προτιμήστε να πάτε σε μέρα που δεν θα έχει πολύ αέρα για ευνόητους λόγους.

Παραλία: Άμμος & Βότσαλο
Βυθός: Άμμος & Βότσαλο (Αξίζει να έχετε μαζί σας μάσκα θαλάσσης)
Βάθος: Ρηχά-Μέτρια νερά
Ήλιος: Διαρκώς κατά την παραμονή σας / Δεν έχει σημεία με σκιά
Κύμα: Στο Κουτσομύτη και τις Κουνούπες το κύμα δεν είναι πρόβλημα αν ο αέρας δεν είναι πάνω από 5 Beaufort. Προσοχή ωστόσο στο υποθαλάσσιο ρεύμα στον Κουτσομύτη που είναι έντονο και μπορεί να παρασύρει τους αρκετά αδύναμους κολυμβητές.
Διαδρομή: Μόνο με πλοιάριο ή σκάφος (5-6 ναυτικά μίλια από τον Πέρα Γιαλό)





2 – Τζανάκι

Η παραλία με την καλύτερη θέα της Χώρας και του Ενετικού Κάστρου. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Λιβάδι και μπορείτε από εκεί να πάτε ακόμη και με τα πόδια (περίπου 15 λεπτά). Η παραλία στην οποία φθάνεις μετά από ένα σύντομο και εύκολο μονοπάτι 300 μέτρων, δεν είναι οργανωμένη και ενδείκνυται για όσους θέλουν να μείνουν μακριά από beach bar, μαγαζιά κτλ. Τα βαθιά νερά και η ηρεμία που θα συναντήσετε, θα σας ανταμείψουν όσο και η μοναδική θέα ιδιαίτερα προς τη δύση του ήλιου.

Εμπειρική συμβουλή: Το τζανάκι επισκέπτονται (παραδοσιακά) γυμνιστές, οπότε όποιοι δεν έχουν την ανάλογη οικειότητα ας επιλέξουν κάποια άλλη παραλία για το μπάνιο τους. Επίσης, φροντίστε να προμηθευτείτε νερό-τρόφιμα από το Λιβάδι και κατά τη παραμονή σας να συμβάλετε στην ηρεμία που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραλία ώστε να μην προκαλέσετε την ενδεχόμενη ενόχληση των «θαμώνων».

Παραλία: Βότσαλο
Βυθός: Βότσαλο
Βάθος: Μέτρια-βαθιά νερά
Ήλιος: «Πέφτει» νωρίς το απόγευμα ενώ υπάρχουν λίγα σημεία με σκιά και νωρίτερα.
Κύμα: Επηρεάζεται από τον ανατολικό άνεμο.
Διαδρομή: 2,5 χλμ από Χώρα – Άσφαλτος και 300 μ βατό μονοπάτι από τον δρόμο μέχρι την παραλία.





3 – Άγιος Κωνσταντίνος

Ο «Άγιος» για τους ντόπιους, είναι πράγματι μία από τις ωραιότερες παραλίες η οποία ανταγωνίζεται το τζανάκι σε θέα προς το Κάστρο. Εκεί μπορείτε να περάσετε αρκετές ευχάριστες ώρες καθώς θα βρείτε αλμυρίκια για σκιά, ενοικιαζόμενες ξαπλώστες-ομπρέλες, ταβέρνα και beach bar που λειτουργεί μέχρι αργά. Επίσης, μπορείτε να ανεβείτε λίγο πιο πάνω στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου για να απολαύσετε την θέα τόσο της παραλίας από ψηλά, όσο και της γραφικής Χώρας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Εμπειρική συμβουλή: Ιδανική η επίσκεψη στον Άγιο Κωνσταντίνο όταν δεν έχει ασθενείς ανέμους ή ακόμη καλύτερα άπνοια. Ακόμη, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ζακέτα-φούτερ γιατί είναι πιθανό να θελήσετε να μείνετε λίγο περισσότερο για ένα cocktail ή μπύρα στο beach bar.

Παραλία: Βότσαλο & Άμμος
Βυθός: Βότσαλο
Βάθος: Μέτριο
Ήλιος: «Πέφτει» νωρίς το απόγευμα ενώ υπάρχουν αλμυρίκια για σκιά σε τμήμα της παραλίας. Ενοικιάζονται ομπρέλες-ξαπλώστρες.
Κύμα: Επηρεάζεται αρκετά από τον βόρειο και ανατολικό άνεμο.
Διαδρομή: 6 χλμ από Χώρα – 5 χλμ άσφαλτος και 1 χλμ χωματόδρομος





4 – Καμινάκια

Η επιλογή εκείνων που δεν κολλάνε στην απόσταση και τον χωματόδρομο, αλλά επιδιώκουν να γνωρίσουν την κατά πολλούς ωραιότερη παραλία της Αστυπάλαιας. Στο δυτικό τμήμα του νησιού, το φυσικό αυτό λιμάνι θα κερδίσει τις εντυπώσεις των περισσοτέρων και θα προσφέρει στιγμές χαλάρωσης που θα αναπολείτε για καιρό. Πέρα από τα βαθιά κρυστάλλινα νερά, θα βρείτε αλμυρίκια στην άκρη της παραλίας για να απολαύσετε σκιά και ίσως ύπνο στη παραλία, ενώ λίγο παραπάνω υπάρχει και εστιατόριο με menu που διαθέτει μεταξύ άλλων και αρκετά τοπικά προϊόντα.

Εμπειρική συμβουλή: Τα Καμινάκια είναι μία από τις ομορφότερες αλλά και πιο μακρινές παραλίες του νησιού. Ο χωματόδρόμος σε ορισμένα σημεία είναι κουραστικός και χρειάζεται υπομονή-προσοχή. Φροντίστε να ξεκινήσετε σχετικά νωρίς για να απολαύσετε τη παραλία και να επιστρέψετε προς την Χώρα με φως στην διαδρομή.

Παραλία: Βότσαλο & Άμμος
Βυθός: Βότσαλο & Άμμος (αξίζει να έχετε μαζί σας μάσκα θαλάσσης)
Βάθος: Μέτρια-Βαθιά νερά
Ήλιος: Έχει ήλιο σχεδόν μέχρι τη δύση, ενώ υπάρχουν αλμυρίκια για σκιά σε τμήμα της παραλίας. Ενοικιάζονται ομπρέλες-ξαπλώστρες.
Κύμα: Είναι παραλία σε κλειστό όρμο και δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα οι άνεμοι.
Διαδρομή: 10 χλμ από Χώρα – 4 χλμ άσφαλτος και 6 χλμ χωματόδρομος





5 – Πλάκες

Η παραλία που πιθανότατα θα σας οδηγήσει μέχρι το «μέσα νησί» όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το βορειοανατολικό τμήμα της Αστυπάλαιας. Ένα κλειστός όρμος που περιλαμβάνει την γραφική παραλία Πλάκες αλλά και τις ομώνυμες πλάκες που προσφέρουν την επιλογή για ένα ξεχωριστό μπάνιο για όσους το επιθυμούν. Τα καθαρά νερά συνδυάζονται μοναδικά με τον υπέροχο βυθό που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο όρμο και εσείς δεν έχετε παρά να το επιβεβαιώσετε παίρνοντας μαζί σας μάσκα ή γυαλιά κολύμβησης. Έπειτα από τις βουτιές σας, μην παραλείψετε να κάνετε την απογευματινή σας βόλτα για φαγητό ή καφέ στον οικισμό της Μαλτεζάνας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παραλία.

Εμπειρική συμβουλή: Φροντίστε να πάτε νωρίς, όχι μόνο γιατί ο ήλιος δύει επίσης νωρίς στη συγκεκριμένη παραλία, αλλά επειδή είναι σχετικά μικρή και τις περισσότερες ημέρες του Αυγούστου κατακλύζεται από κόσμο. Αν θέλετε λίγο περισσότερη ηλιοθεραπεία και άνεση χώρου, προτιμήστε τις Πλάκες και όχι τη βωτσαλωτή παραλία. Θα κατεβείτε από ένα μικρό μονοπατάκι στα αριστερά σας όπως βλέπετε από ψηλά τις πλάκες.


Παραλία: Βότσαλο & Πλάκες
Βυθός: Βότσαλο & Πλάκες (αξίζει να έχετε μαζί σας μάσκα θαλάσσης)
Βάθος: Μέτριο
Ήλιος: «Πέφτει» αρκετά σύντομα το απόγευμα ενώ υπάρχουν λίγα σημεία με σκιά και νωρίτερα. Στις πλάκες (όχι στη βοτσαλωτή παραλία) ο ήλιος σας προσφέρεται μέχρι πιο αργά.
Κύμα: Είναι παραλία σε κλειστό όρμο και δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα οι άνεμοι εκτός από τον Νοτιά.
Διαδρομή: 8 χλμ από Χώρα – Άσφαλτος και 200μ βατό μονοπάτι από τον δρόμο μέχρι τη παραλία. Μπορείτε να πάτε και με το τοπικό λεωφορείο καθώς υπάρχει στάση.





6 – Βάτσες

Μία ακόμη μακρινή παραλία που αξίζει την χωμάτινη διαδρομή καθώς τα βαθιά νερά και το άγριο τοπίο θα σας αποζημιώσουν. Πράγματι το μέγεθος της ακτής σε συνδιασμό με τους ορεινούς όγκους που την περιστοιχίζουν, σας προσφέρουν την κατάλληλη απόδραση για χαλάρωση και κολύμπι. Αν αναζητάτε βέβαια γραφικά beach bar και cocktails πλάι στο κύμα, κάνατε επίσης τη σωστή επιλογή μιας και οι Βάτσες τα τελευταία χρόνια διαθέτουν beach bar που αξίζει την παραμονή σας μέχρι την δύση του ήλιου.

Εμπειρική συμβουλή: Αν φθάσετε νωρίς και «στρώσετε» κάτω από κάποιο αλμυρίκι, θα απολαύσετε διπλά το μπάνιο σας και σίγουρα θα χαλαρώσετε ακούγοντας την κατάλληλη μουσική από το beach bar που βρίσκεται στο ένα άκρο της παραλίας. Αν θέλετε ήλιο μέχρι αργά και απόσταση από το beach bar, επιλέξτε την άλλη άκρη της παραλίας. Όπως και να έχει, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ζακέτα-φούτερ γιατί είναι πιθανό να θελήσετε να μείνετε λίγο περισσότερο για ένα cocktail ή μπύρες με τη παρέα…

Παραλία: Βότσαλο & Άμμος
Βυθός: Βότσαλο & Πλάκες
Βάθος: Μέτρια-Βαθιά νερά
Ήλιος: Έχει ήλιο σχεδόν μέχρι τη δύση, ενώ υπάρχουν αλμυρίκια για σκιά σε τμήμα της παραλίας. Ενοικιάζονται ομπρέλες-ξαπλώστρες.
Κύμα: Αν και παραλία βρίσκεται σε κλειστό όρμο την επηρεάζουν οι άνεμοι που «κατεβάζει» η χαράδρα μέχρι τη θάλασσα.
Διαδρομή: 7 χλμ από τη Χώρα – 3,5 χλμ άσφαλτος και 3,5 χλμ χωματόδρομος.





7 – Στενό

Η ιδανική επιλογή για οικογενειακή εξόρμηση στη θάλασσα. Μία παραλία με χρυσή αμμουδιά και πολύ ρηχά νερά που ενδείκνυται για να την απολαύσουν μικρά παιδιά. Σε συνδιασμό με τον απάνεμο χαρακτήρα του όρμου και την οργανωμένη καντίνα που μπορείτε να επισκεφτείτε, επιλέξτε το Στενό για μερικές ξέγνοιαστες ώρες και άνετο κολύμπι σε μια παραλία με εύκολη πρόσβαση για όλους. Φυσικά, αποτελεί επιλογή και όλων εκείνων που είναι λάτρεις της ψιλής άμμου και δεν συμπαθούν τις δύσβατες και ανοργάνωτες παραλίες.

Εμπειρική συμβουλή: Αν φθάσετε μέχρι το Στενό αλλά για τους δικους σας λόγους δεν ικανοποιηθείτε, ίσως προτιμήσετε το μικρό Στενό. Μία μικρότερη παραλία που βρίσκεται λίγο πριν και γενικά συγκεντρώνει λιγότερο κόσμο και οικογένειες. Επίσης με ρηχά νερά, βότσαλο στη παραλία αλλά ανοργάνωτη που σημαίνει πως πρέπει να προμηθευτείτε τα απαραίτητα είτε νωρίτερα, είτε από τη καντίνα στο Στενό.

Παραλία: Άμμος
Βυθός: Άμμος
Βάθος: Πολύ ρηχά νερά
Ήλιος: Έχει ήλιο σχεδόν μέχρι τη δύση, ενώ υπάρχουν αλμυρίκια για σκιά σε τμήμα της παραλίας. Ενοικιάζονται ομπρέλες-ξαπλώστρες.
Κύμα: Είναι παραλία σε κλειστό όρμο και δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα οι ανέμοι.
Διαδρομή: 6 χλμ από τη Χώρα – Άσφαλτος. Μπορείτε να πάτε και με το τοπικό λεωφορείο καθώς υπάρχει στάση.





8 – Μπλε Λιμανάκι

Μία από τις μικρότερες παραλίες του νησιού, που ωστόσο όλοι επιθυμούν να απολαύσουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένας πολύ κλειστός ορμίσκος κοντά στον οικισμό της Μαλτεζάνας που προστατεύεται από τον αέρα και προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για να απολαύσετε τις βουτιές σας. Η παραλία δεν είναι ορατή από το δρόμο και έτσι πρέπει να ανεβείτε λίγα μέτρα το μικρό λόφο που συναντάτε στα δεξιά σας, μόλις φθάσετε στην πινακίδα που αναγράφει Μπλε Λιμανάκι. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι οργανωμένη και θα πρέπει να έχετε φροντίσει για τα απαραίτητα πριν φθάσετε εκεί, κάνοντας μια στάση στο κέντρο του οικισμού.

Εμπειρική συμβουλή: Τις περισσότερες ημέρες του Αυγούστου πρέπει να πάτε αρκετά νωρίς γιατί σύντομα γεμίζει και δύσκολα θα βρείτε θέση. Μπορείτε φυσικά να φθάσετε ως εκεί και αν δεν είστε τυχεροί, επιστρέψτε προς τα πίσω και απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία της Μαλτεζάνας ή στον κοντινό Σχοινόντα όπου θα βρείτε και εστιατόρια με menu που θα σας ανοίξει την όρεξη.

Παραλία: Βότσαλο
Βυθός: Βότσαλο
Βάθος: Ρηχά νερά
Ήλιος: «Πέφτει» αρκετά σύντομα το απόγευμα ενώ υπάρχουν περιορισμένα σημεία με σκιά και νωρίτερα.
Κύμα: Είναι παραλία σε κλειστό όρμο και δεν την επηρεάζουν οι άνεμοι εκτός από τον νοτιά.
Διαδρομή: 9 χλμ από Χώρα – 8,5 χλμ άσφαλτος και 500μ χωματόδρομος από τον οικισμό της Μαλτεζάνας μέχρι τη παραλία. Μπορείτε να πάτε και με το τοπικό λεωφορείο καθώς υπάρχει στάση σχετικά κοντά (Μαλτεζάνα).





9 – Ψιλή Άμμος

Η κατάλληλη παραλία για όσους προτιμούν χρυσή αμμουδιά και ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά. Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο πίσω από το αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας στη Μαλτεζάνα, το τοπίο αλλάζει και σας προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεστε στις διακοπές σας. Η Ψιλή Άμμος Θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα όσους και όσες επιζητούν άφθονο ήλιο μέχρι αργά το απόγευμα και τα μικρότερα παιδιά που αγαπάνε το παιχνίδι στην άμμο. Προσοχή όμως γιατί η παραλία δεν έχει καθόλου σκιά, είναι ανοργάνωτη και πρέπει να προβλέψετε να έχετε μια ομπρέλα ή τέντα θαλάσσης πριν ξεκινήσετε καθώς και νερό-τρόφιμα.

Εμπειρική συμβουλή: Η παραλία αν και είναι σχετικά μικρή, δεν γεμίζει από άκρη σε άκρη τις περισσότερες ημέρες. Εξαίρεση η περίπτωση που πνέει νότιος άνεμος και την προτιμούν πολλοί μιας και προστατεύεται απόλυτα από τον συγκεκριμένο καιρό. Γενικά προτιμήστε να μην πάτε από νωρίς, καθώς η έλλειψη σκιάς και ο έντονος ήλιος ίσως σας ταλαιπωρήσουν. Άλλωστε έχει ήλιο μέχρι αργά σε σχέση με τις περισσότερες παραλίες της Αστυπάλαιας και θα απολαύσετε πραγματικά τις στιγμές που θα έχουν φύγει οι περισσότεροι.

Παραλία: Άμμος
Βυθός: Άμμος (αξίζει να έχετε μαζί σας μάσκα θαλάσσης)
Βάθος: Ρηχά νερά
Ήλιος: Διαρκώς κατά την παραμονή σας / Δεν έχει σημεία με σκιά.
Κύμα: Είναι παραλία που την επηρεάζει αρκετά ο βοριάς.
Διαδρομή: 11 χλμ από Χώρα – 10 χλμ άσφαλτος και 1 χλμ χωματόδρομος από το αεροδρόμιο μέχρι τη παραλία.





10 – Άγ. Ιωάννης Ρίχτης

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Αστυπάλαιας, ο Ρίχτης είναι μία ξεχωριστή απόμακρη παραλία με εκπληκτικά νερά που θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς. Το άγριο τοπίο με τους απόκρημνους βράχους μέσα και έξω από τη θάλασσα, προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία που δεν πρέπει να χάσουν όσοι διαθέτουν ιδιωτικό σκάφος ή είναι σε θέση να νοικιάσουν. Το πιθανότερο για τους τολμηρούς, είναι να απολαύσουν την απόλυτη ιδιωτικότητα της παραλίας για ώρες και να αφεθούν στην ηρεμία του απέραντου γαλάζιου.

Εμπειρική συμβουλή: Η πρόσβαση μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή μέσω της πεζοπορικής διαδρομής απαιτούν προσοχή και υπευθυνότητα. Φροντίστε να έχετε λάβει λοιπόν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να έχετε ενημερώσει κάποιον για την εξόρμησήσας πριν ξεκινήσετε. Παρατηρήστε επίσης τους απόκρημνους βράχους ψηλά πάνω από την παραλία, όπου υπάρχουν φωλιές γερακιών. Αρκετά πιθανό να δείτε πολλά από αυτά να πετάνε γύρω από την περιοχή, χαρίζοντάς σας μοναδικές εικόνες.

Παραλία: Βότσαλο
Βυθός: Βότσαλο (αξίζει να έχετε μαζί σας μάσκα θαλάσσης)
Βάθος: Ρηχά-Μέτρια νερά
Ήλιος: «Πέφτει» αρκετά σύντομα το απόγευμα ενώ υπάρχουν σημεία με σκιά καθ΄όλη τη διάρκεια της παραμονής σας.
Κύμα: Είναι παραλία σε κλειστό όρμο και δεν την επηρεάζουν οι άνεμοι εκτός από τον νοτιά.
Διαδρομή: Μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό (ή ενοικιαζόμενο) σκάφος ή ακολουθώντας πεζοπορική κατάβαση της χαράδρας από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη Ρίχτη μέχρι τη παραλία (30 λεπτά-μέτριας δυσκολίας). Το ξωκλήσι-αφετηρία απέχει 6 χλμ από τη Χώρα – 3,5 χλμ άσφαλτος και 1,5 χλμ χωματόδρομος.

Πηγή: Travelstyle.gr
 
Top