"Η αστεία περιπατητική κινητοποίηση του "Άλλου Δρόμου" προς τις εγκαταστάσεις της OIL ONE, μοιάζει με "φερετζέ" που καλύπτει τις μυστικές και πίσω από κλειστές πόρτες συναντήσεις του Βρεττάκου με τον Μελισσανίδη, για τις οποίες παρότι ερωτηθείς, δεν έχει απαντήσει.
Ούτε μια πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί που να ενημερώνει και να φέρνει τον κόσμο στο προσκήνιο".....

Η σοβαρότητα και η επιτυχία μιας διοργάνωσης, στη λήξη της φαίνεται.
Υπάρχουν μερικές που όταν "κλείνουν τα φώτα", παύει να υπάρχει και ο λόγος πραγματοποίησής τους, μένουν μόνο οι φωτογραφίες
και υπάρχουν άλλες, που ο απόηχός τους φέρνει την απαρχή συζητήσεων, προβληματισμών, δράσεων.

Σε αυτές τις δεύτερες μπορεί να ενταχθεί η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος την περασμένη Παρασκευή, με θέμα τις δεξαμενές των εταιριών πετρελαιοειδών που υπάρχουν μέσα στην πόλη και τη μετεγκατάστασή τους.
Γιατί χρειάζεται κότσια να ενημερώνεις τους πολίτες, για ένα θέμα εξαιρετικής επικινδυνότητας, με τους ομιλητές να περιγράφουν με ζοφερά χρώματα και να προειδοποιούν τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος, με ντόμινο εκρήξεων στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη, σχεδόν μέσα στα σπίτια, με τον μοναδικό δρόμο που διασχίζει το Πέραμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οδός διαφυγής, με τον Πυροσβεστικό σου σταθμό σε λάθος θέση...

Η ενημέρωση όμως, ας είναι γροθιά στο στομάχι, είναι αυτή που προκαλεί και την ενεργοποίηση των πολιτών και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη που αναδεικνύει και επικοινωνεί το πρόβλημα, όχι για την αυτοπροβολή του, αλλά με σκοπό την εγρήγορση, την ώρα που γνωρίζει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Και από εκείνη την ημέρα οι συζητήσεις έχουν ενταθεί και τα επιστημονικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα της Ημερίδας είναι μπούσουλας για τα επόμενα βήματα.

Για τα παρόμοια θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας, είναι να μελαγχολείς, όταν αναζητάς τις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή Βρεττάκου.

Η αστεία περιπατητική κινητοποίηση του "Άλλου Δρόμου" προς τις εγκαταστάσεις της OIL ONE, μοιάζει με "φερετζέ" που καλύπτει τις μυστικές και πίσω από κλειστές πόρτες συναντήσεις του Βρεττάκου με τον Μελισσανίδη, για τις οποίες παρότι ερωτηθείς, δεν έχει απαντήσει.
Ούτε μια πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί που να ενημερώνει και να φέρνει τον κόσμο στο προσκήνιο.

Κι όποιος δεν ενημερώνει, αλλά αναλώνεται σε προσωπικές συνεντεύξεις και σε Δελτία Τύπου, το μόνο που επιδιώκει είναι την αυτοπροβολή του και τη δημιουργία άλλοθι για αυτόν και το παρεάκι, του στυλ "ήμουν κι εγώ εκεί".
Μα ο κύριος Δήμαρχος δεν ήταν ποτέ εδώ, τυχαία βρέθηκε... και ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όλοι θυμόμαστε ποιος και τι έχει κάνει γι αυτή την πόλη.

Γιατί όπως το όραμα της κίνησης του Γιάννη του Λαγουδάκη στο Πέραμα φαίνεται τρελό για να πραγματοποιηθεί, έτσι και εδώ κάποτε κάποιοι "τρελοί" αγωνιζόντουσαν δεκαετίες και έστηναν επιτροπές στον ευρύτερο Πειραιά, μιλούσαν για την Ανάπλαση, έδειχναν την έξοδο της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου στη θάλασσα, με παρεμβάσεις, με εκδηλώσεις, με εκδόσεις, με δικαστικούς αγώνες.... να θυμήσω μερικά ονόματα: Νίκος Μπελαβίλας, Νίκος Μπεάζογλου, Γιώργος Τσιρίδης, Θοδωρής Δρίτσας, Λάκης Ιγνατιάδης, Εύη Καρακώστα, Ελένη Σταματάκη, Μάνος Γλαμπεδάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Ζαχαρίας Ζούπης και τόσοι άλλοι, που κράτησαν άσβεστο το αίτημα μέχρι να έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να παραχωρήσει τον χώρο στο Δήμο και ανάμεσά τους δεν υπάρχει το όνομα του Βρεττάκου...

Τη συμμετοχή στα κοινά επιδιώκουν οι πρωτοπόροι, ακόμα και οι ...κουρασμένοι ακτιβιστές τη συμμετοχή παραδέχονται, σαν τον κύριο παράγοντα πίεσης προς την κεντρική εξουσία που την εξαναγκάζει να φέρει λύσεις και όχι την ανάλωση σε ενέργειες -πυροτεχνήματα για το θεαθήναι και τον ντόρο.

Η δημοτική αρχή Βρεττάκου έχει επιδιώξει συνειδητά την απαξίωση της συμμετοχής, δεν θέλει τους πολίτες να μπλέκονται στα πόδια της, φοβάται τον ενεργό ρόλο των πολιτών στα σημαντικά δρώμενα της πόλης. 

Η πατροπαράδοτη πολιτική των βλαχοδήμαρχων λέει πως στα σημαντικά κρύβομαι και αποφασίζω με την παρέα μου, στα ασήμαντα καλώ όλο τον λαό στην πίστα.

Αναρωτιέμαι είναι ικανή αυτή η διοίκηση να προκαλέσει, να ξεσηκώσει, να μπει μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό κίνημα; μπορεί να ακουμπήσει στο λαό; ξέρει την ιστορία της πόλης; ξέρει πως αντέδρασε ο Δήμος Κερατσινίου με τη χαβούζα, ο Δήμος Δραπετσώνας με το Τσιμεντάδικο;

Μόνο ο ενημερωμένος λαός της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, μπορεί να αποτελέσει την ισχυρότερη εγγύηση για την καλύτερη ποιότητα ζωής και το καλύτερο αύριο της περιοχής μας.

Αλλά και στο πρόβλημα της εγκατάστασης εταιρείας επεξεργασίας πετρελαιοειδών που προέκυψε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην πόλη - γιατί η OIL ONE δεν φτιάχτηκε τώρα - ψάχνω να βρω το όνομα Χρήστος Βρεττάκος, κάτοικος Δραπετσώνας, σε μια δήλωση ή να βρω τη συμμετοχή του σε μια κινητοποίηση για το θέμα και δεν βρίσκω τίποτα... δεν εδοξάσθη κρυπτόμενος, απλά δεν γνώριζε, δεν είχε την παραμικρή γνώση περί του θέματος που έχει αναγάγει δήθεν σαν πρωταρχικό της πολεμικής του.

Και αν απέναντι στην αρχική άγνοια, προσθέσει κανείς τον εφησυχασμό, είναι φυσικό το πρόβλημα που προέκυψε αργότερα με την άδεια εμπορίας που απόκτησε η OIL ONE, να το πληροφορηθεί πάλι τελευταίος. Θυμόμαστε τις απείρου κάλλους αντιδράσεις του στη συγκέντρωση που είχε γίνει γι αυτό το λόγο στο παλιό Δημαρχείο της Δραπετσώνας, όπου τον ξεμπρόστιασαν κάτοικοι και μέλη της Εργατικής Λέσχης, παρουσία του Γεν.Γραμματέα του Υπουργείου που δεσμεύτηκε για την ανάκληση της άδειας.

Η δήθεν επαναστατικότητα και οι ανέξοδοι "φιλιππικοί" δεν καλύπτουν την ογκώδη άγνοια .
ΠΗΓΗ
 
Top