Για ακόμα μία φορά οι συνταξιούχοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
.
Ειδικότερα, μόνον οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία να καταθέτουν «έξτρα» αναδρομικές δηλώσεις εισοδήματος, πέραν του φετινού Ε1.

Αντιθέτως όσοι έχουν λόγο να επιμερίσουν τα ποσά που εισέπραξαν πέρυσι τον Δεκέμβριο αναδρομικά σε κάθε έτος που αφορούν τα έσοδα, επειδή αλλιώς κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το αφορολόγητο όριο και να πληρώσουν έτσι έξτρα φόρους, θα πρέπει να μπουν στη βάσανο (ή και στα έξοδα) να καταθέτουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 για τα προηγούμενα χρόνια.

Το καλό είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν και πρόστιμο (100 ευρώ ανά δήλωση) για τα ποσά που το κράτος παρανόμως τους στέρησε, αλλά τους τα επέστρεψε τελικά πέρυσι -και άτοκα μάλιστα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και με γνώμονα τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, με την ΠΟΛ.1045/2018 Απόφαση του Διοικητή της (άρθρο 6 παρ.6), ορίστηκε ότι ποσά, που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.4501/2017) επεστράφησαν άτοκα στους δικαιούχους με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, αποστέλλονται μαζί με την κύρια σύνταξη στον κωδικό 23 του αρχείου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Κατόπιν τούτου, το υπουργείο Οικονομικών τους δίνει δύο δυνατότητες:

1. Να φορολογηθούν όλα μαζί σαν εισοδήματα του 2017: Τα ποσά αυτά, που απεστάλησαν από τους υπόχρεους φορείς με τον ανωτέρω κωδικό, συναθροίζονται με τα ποσά από κύριες συντάξεις του φορολογικού έτους 2017 και φορολογούνται στο έτος αυτό.

Αν δεν πειράξουν ή κάνουν τίποτα άλλο στις δηλώσεις τους, το συνολικά συναθροιζόμενο ποσό εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στους κωδικούς 303-304 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017. Δηλαδή τα αναδρομικά έχουν ήδη συνυπολογιστεί σε αυτά που εμφανίζονται στο Ε1 που βλέπουν στο taxisnet.

Με τη διαδικασία αυτή, δόθηκε η ευχέρεια στους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά ποσά που ανάγονται σε τέσσερα φορολογικά έτη, να απαλλαγούν από την υποχρέωση επισκεφθούν τις ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη αυτά.

2. Να τα δηλώσουν ξεχωριστά για κάθε έτος (2012-2016) κάνοντας τροποιητικές δηλώσεις για να μην πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο (πχ αν ξεπερνάνε το αφορολόγητο ή αλλάζουν κλιμάκιο κλπ): για όσους το επιθυμούν, με την ΠΟΛ.1068/2018 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ παρασχέθηκε η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη που ανάγονται.

Οι φορολογούμενοι που κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής, πρέπει:

– να υποβάλλουν εμπρόθεσμα αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη

– στη συνέχεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Απόφαση, πρέπει να μεταβούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση από τον αρμόδιο φορέα, που να εμφανίζει το διαχωρισμό των ποσών αυτών στα έτη που αφορούν. Αυτό μπορεί να σημαίνει όμως και έξοδα για μετακινήσεις ή λογιστές.

– οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους, στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή φέτος.


 
Top