Σε «γκαλά» εθνικιστών συμπατριωτών του στις ΗΠΑ, όπου κυριαρχούν χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» 
και κόκκινες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, συμμετέχει συχνά ο πρέσβης των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι και έως πρότινος επίσημος διαπραγματευτής για την ονομασία στον ΟΗΕ. 

Ο 38χρονος διπλωμάτης υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι και διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περίοδο 2009-2011 ως υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Είναι ένας από τους φανατικότερους θιασώτες της μεθοδικής προσπάθειας της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να συνδέσει τη σλαβική πλειοψηφία με τους αρχαίους Μακεδόνες, την ιστορία και τον πολιτισμό τους, ενώ αντιτίθεται σθεναρά στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας. 

Τον Ιούλιο του 2014, ο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε πρεσβευτής των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον και από τη θέση αυτή ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με εθνικιστικές οργανώσεις απόδημων Σκοπιανών, που κάνουν ευθέως λόγο για «κατεχόμενη» από την Ελλάδα Μακεδονία. 

 
  

Φωτογραφίες που υπάρχουν αναρτημένες στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας των Σκοπίων στις ΗΠΑ, εικονίζουν τον Ναουμόφσκι μπροστά από σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, που, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, απαγορεύεται η χρήση της από τα Σκόπια -και το κυριότερο, μπροστά σε αλυτρωτικούς χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας, που φτάνουν έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο. 

Δεν μιλάμε για γραφικούς ακραίους εθνικιστές της σκοπιανής διασποράς, αλλά για τον επίσημο εκπρόσωπο της χώρας στις ΗΠΑ, που φαίνεται πως έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα και, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ των Σκοπίων είναι προβληματισμένη με τη συμπεριφορά του. 

Δεν είναι τυχαίο πως, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων, είχε μιλήσει για προτάσεις που «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση». 

Έκτοτε, ο Ναουμόφσκι μπήκε στον «πάγο» και τέθηκε ουσιαστικά εκτός του διαπραγματευτικού team, όπου επικεφαλής ανέλαβε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ. 



Πηγή: protothema.gr
 
Top