Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν τα περιστατικά βίας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο ακόμη περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς σε βάρος του προσωπικού σε ισάριθμα νοσοκομεία της Αττικής, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).


Υπενθυμίζεται ότι άλλο ένα συμβάν είχε καταγγελθεί από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου γιατρός στα Επείγοντα είχε δεχθεί επίθεση από συγγενή ασθενή που εξέταζε.

Τα δύο νέα συμβάντα καταγράφηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Θριάσιο. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία, το απόγευμα της Δευτέρας νοσηλευόμενος Ρουμανικής καταγωγής στη Γ’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας επιτέθηκε με σουγιά σε νοσηλευτή επειδή δεν του άρεσε το φαγητό. Ωστόσο, με την άμεση παρέμβαση του λοιπού προσωπικού αποφεύχθησαν τα χειρότερα – προκλήθηκαν  ελαφρά τραύματα στον νοσηλευτή.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ένα περιστατικό βίας σε βάρος υγειονομικού εργαζόμενου είχε συμβεί και δηλωθεί στο Θριάσιο. Συγκεκριμένα, κατά την εφημερία προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών άντρας Ρομά με τον πατέρα του που έπασχε από καρκίνο τελικού σταδίου. Οι γιατροί εξέτασαν τον ασθενή έδωσαν οδηγίες και θεραπεία και έκριναν ότι η κατάστασή του δεν χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η αντίδραση του συγγενή του ασθενή ήταν απρόβλεπτη: «πήρε τον πατέρα του φωνάζοντας και βρίζοντας. Το «θύμα» του ήταν μία υπάλληλος βοηθός θαλάμου η οποία μετέφερε σεντόνια στα χέρια της. Της επιτέθηκε βρίζοντας και απειλώντας και την χαστούκισε. Θεωρούσε υπεύθυνη την βοηθό θαλάμου για την μη εισαγωγή του πατέρα του».

ΠΟΕΔΗΝ: Τι πυροδοτεί τα περιστατικά βίας

Οι ελλείψεις  προσωπικού που οδηγούν σε αύξηση των ωρών αναμονής στα Επείγοντα για τους ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν, θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγεί σε περιστατικά επίθεσης και βίας κατά του προσωπικού.

«Οι γιατροί όμως δεν είναι ταχυδακτυλουργοί, ένας σε κάθε ιατρείο να εξετάζει ταυτόχρονα 40 και 50 ασθενείς. Οι παραβατικές συμπεριφορές βέβαια δεν επιτρέπονται επ’ ουδενί, ούτε όταν προέρχονται από αγανάκτηση και ταλαιπωρία των ασθενών. Την πληρώνει όποιος βρίσκεται μπροστά τους» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Άλλος βασικός λόγος είναι η έλλειψη κονδυλίων στα νοσοκομεία προκειμένου να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας και να γίνουν προλήψεις προσωπικού φύλαξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, τα περιστατικά αυτά πυροδοτεί ουσιαστικά ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης με τις δηλώσεις του «που στοχοποιεί τους εργαζόμενους και οπλίζει τα άτομα με παραβατική συμπεριφορά οι οποίοι χρησιμοποιούν βία σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών. Ο Αν. Υπουργός Υγείας έχει πει κατ’ επανάληψη ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές αποτελούν πλοκάμια του παρακράτους, τα παίρνουν, κάθονται και δεν κάνουν τη δουλειά τους».

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 
Top