Η θρυλική μάρκα στην F1 μετά από 30 και πλέον χρόνια απουσίας της


Η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) υπέγραψε σήμερα πολυετή τεχνική και εμπορική συμφωνία με την Ελβετική Sauber F1 Team για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα αγωνιστική σεζόν του 2018.

Τα μονοθέσια θα φέρουν τα χρώματα και τα σήματα της Alfa Romeo, του Επίσημου Χορηγού της ομάδας, και θα εξοπλίζεται με κινητήρες της Ferrari 2018.



Το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας περιλαμβάνει στρατηγική, εμπορική και τεχνολογική συνεργασία σε όλους τους τομείς, όπως πρόσβαση στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της τεχνικής ομάδας της Alfa Romeo. Η συγκεκριμένη συνεργασία θα προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες και στις δύο εταιρείες όχι μόνο αναφορικά με την Formula 1, αλλά και συνολικά για τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Ο κ. Sergio Marchionne, CEO της FCA, δήλωσε: «Η συμφωνία με την Sauber F1 Team αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναμόρφωση της μάρκας της Alfa Romeo, η οποία επιστρέφει στη Formula 1 μετά από 30 και πλέον χρόνια απουσίας. Έτσι, η Alfa Romeo, η ιστορική μάρκα η οποία συνέβαλε στη διαμόρφωση της ιστορίας του σπορ, θα αγωνιστεί ξανά δίπλα στους άλλους κατασκευαστές που συμμετέχουν στη Formula 1.



Η ίδια η μάρκα θα επωφεληθεί από την ανταλλαγή τεχνολογίας και στρατηγικής τεχνογνωσίας με έναν συνεργάτη αδιαμφισβήτητης εμπειρίας όπως η Sauber F1 Team. Οι μηχανικοί και τεχνικοί της Alfa Romeo, οι οποίοι έχουν επιδείξει τις ικανότητές τους μέσα από τα προσφάτως λανσαρισμένα μοντέλα, Giulia και Stelvio, θα έχουν την ευκαιρία να μεταδώσουν την εμπειρία τους στη Sauber F1 Team. Παράλληλα, οι οπαδοί της Alfa Romeo θα έχουν ξανά την ευκαιρία να υποστηρίξουν έναν κατασκευαστή που είναι αποφασισμένος να γράψει ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στη μοναδική, θρυλική αγωνιστική ιστορία».



Ο επικεφαλής της Sauber Holding AG, ο κ. Pascal Picci, σχολιάζει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Alfa Romeo στη Sauber F1 Team. Η Alfa Romeo έχει μακρά ιστορία γεμάτη επιτυχίες στους αγώνες Grand Prix, και είμαστε υπερήφανοι που αυτή η ανανεωμένη διεθνής μάρκα έχει επιλέξει να συνεργαστεί μαζί μας για να επιστρέψει στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η στενή συνεργασία με έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τον Όμιλο Sauber για την περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογικών και μηχανολογικών της projects. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μαζί θα μπορέσουμε να φέρουμε επιτυχίες στην ομάδα της Alfa Romeo Sauber F1 Team, και ανυπομονούμε ιδιαιτέρως για μια μακριά και πετυχημένη συνεργασία».



Η επιστροφή της Alfa Romeo, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στην ιστορία της Formula 1, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην απήχηση και τη μελλοντική ανάπτυξη του σπορ. Εκτός από την τεχνογνωσία της Μιλανέζικης φίρμας, στη Formula 1 επιστρέφει και μια μεγάλη και παθιασμένη ομάδα οπαδών της μάρκας, οι Αλφίστι, ενώ η συμμετοχή στο πρωτάθλημα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη μάρκα σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας σε θέματα τεχνολογίας και οδικής ασφάλειας.

Η Alfa Romeo είναι παγκοσμίως γνωστή για την αγωνιστική της κληρονομιά και την τεχνολογική της υπεροχή. Είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής του προπολεμικού Grand Prix (το 1925, το GP Tipo 2 κυριάρχησε στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), ενώ συμμετείχε στη F1 από το 1950 μέχρι το 1988, ως κατασκευαστής και προμηθευτής κινητήρων. Αμέσως μετά το ντεμπούτο της, η μάρκα κέρδισε τα δύο πρώτα παγκόσμια πρωταθλήματα οδηγών, το 1950 και 1951, με οδηγούς τους Nino Farina και Juan Manuel Fangio. Από το 1961 μέχρι το 1979 συμμετείχε ως προμηθευτής κινητήρων για αρκετές ομάδες της F1. Με την επιστροφή της ως κατασκευαστής το 1979, απέσπασε το καλύτερο αποτέλεσμα το 1983, όταν και βρέθηκε στην έκτη θέση στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών.

Μετά από 30 χρόνια και πλέον απόσυρσης από τη Formula 1 (1985), η μάρκα επιστρέφει με ξεκάθαρο σκοπό να αφήσει το αποτύπωμά της στο δημοφιλές σπορ.
Ποια είναι Alfa Romeo

Η Alfa Romeo είναι μια θρυλική μάρκα του Ομίλου FCA. Από την ίδρυσή της στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1910, έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει μερικά από τα πιο κομψά αυτοκίνητα στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτή η παράδοση ζει ακόμα και σήμερα, καθώς η φίρμα συνεχίζει να υιοθετεί μια μοναδική και καινοτόμα προσέγγιση στον σχεδιασμό των αυτοκινήτων. Σε κάθε Alfa Romeo, η τεχνολογία και το πάθος συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα πραγματικό έργο τέχνης. Η εξ’ ολοκλήρου αναγέννηση του πνεύματος της και η ενίσχυση της απήχησης της μάρκας παγκοσμίως είναι μία από τις προτεραιότητες της FCA.



Με βάση μια ξεκάθαρη και σαφώς καθορισμένη στρατηγική, η Alfa Romeo γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ενός και πλέον αιώνα ιστορία της, έχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεδιπλώσει πλήρως τις δυνατότητές της. Με βάση μια ξεκάθαρη και σαφώς καθορισμένη στρατηγική, γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ενός και πλέον αιώνα ιστορία της, έχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεδιπλώσει πλήρως τις δυνατότητές της.

Σήμερα, η Alfa Romeo είναι μια πραγματική παρακαταθήκη των καλύτερων πόρων, του ταλέντου και της τεχνολογικής τεχνογνωσίας του Ομίλου, καθώς κερδίζει τις καρδιές μιας νέας γενιάς και ξαναβρίσκει τη θέση που της αξίζει, ως μία από τις πιο επιθυμητές premium μάρκες.
Ποια είναι η Sauber Motorsport

Το 1970 ο Peter Sauber ίδρυσε την εταιρεία του και σχεδίασε το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο στο υπόγειο του πατρικού του. H αγωνιστική ομάδα μεγάλωνε σταθερά και γνώρισε τις πρώτες μεγάλες διεθνείς επιτυχίες της στα τέλη του 1980. Ως μέλος της ομάδας της Mercedes, η Sauber γιόρτασε τις δύο πρώτες θέσεις στον αγώνα Le Mans 24-hour το 1989 και τους τίτλους του Κορυφαίου Οδηγού και Κατασκευαστή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (World Sports Car Championship) το 1989 και 1990. Το 1993 η Sauber μπαινει στην F1. Στα σημαντικότερα στιγμιότυπα της ομάδας από την παρουσία της στην F1 συγκαταλέγονται: η τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Κατασκευαστών το 2001 ως ανεξάρτητη ομάδα και (σε συνεργασία με την BMW) οι δύο πρώτες θέσεις στο πόντιουμ στο Grand Prix του Καναδά το 2008, καθώς και η τρίτη θέση ανάμεσα στους κατασκευαστές τη συγκεκριμένη χρονιά.



Το 2010 η Sauber ανεξαρτητοποιήθηκε ξανά. Το 2012 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την ομάδα, καθώς βρέθηκε τέσσερις φορές στο πόντιουμ, ενώ κατέκτησε την έκτη θέση ανάμεσα στους κατασκευαστές.

Άλλο ένα ορόσημο στην ιστορία της Ομάδας σημειώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2012 όταν ο Sauber παρέδωσε τα ηνία της ομάδας στην Monisha Kaltenborn. Από το 1993 και μέχρι το τέλος του 2016 η ομάδα συμμετείχε σε 424 GP της Formula 1. Το 2017 η Sauber πανηγυρίζει για άλλη μια σημαντική επιτυχία: τη συμμετοχή της για 25η χρονιά στην F1 στην ιστορία της. Η τέταρτη παλαιότερη ομάδα της Formula 1 ξεκινάει μια νέα εποχή υπό νέα ιδιοκτησία, την Longbow Finance S. A..



Το 2017, ο Frédéric Vasseur είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος και CEO της Sauber Motorsport AG, και Επικεφαλής της Sauber F1 Team. Η έδρα της Sauber βρίσκεται στο Hinwil, ελβετική επαρχία της Ζυρίχης. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ομάδας εμβαδού 15.600 τετραγωνικών μέτρων στεγάζονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής, τα γραφεία της εταιρείας και μία από τις πιο εξελιγμένες αεροδυναμικές σήραγγες στην F1.

Νίκος Τσάδαρης

 
Top