ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ...

Κατά 44% στηρίχθηκε πέρσι ο προϋπολογισμός του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας από φόρους, τέλη, συνδρομές σε προγράμματα του δήμου, όπως αποκαλύπτει η «Λαϊκή Συσπείρωση» της πόλης. Παράλληλα,  η δημοτική Αρχή αρνείται κάθε πρότασή των δημοτικών Συμβούλων του ΚΚΕ, για μείωση των τελών σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς αυτοαπασχολούμενους, παραμένοντας έτσι πιστή στην πολιτική της ανταποδοτικότητας και χαρατσώματος και εφαρμόζοντας από τα πιο υψηλά δημοτικά τέλη (1,61 ευρώ/τ.μ. στην κατοικία και 4,70 ευρώ/τ.μ. στους επαγγελματικούς χώρους μέχρι 6.000 τ.μ.). 
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει πως η δημοτική Αρχή παραδειγματίζεται από την κυβέρνηση που στηρίχτηκε και στηρίζει. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαρκώς ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα, μειώνει μισθούς, συντάξεις, αυξάνει τους φόρους για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μειώνει το αφορολόγητο, πλειστηριάζει σπίτια και καταθέσεις φτωχών ανθρώπων, η δημοτική αρχή ως “καλός μαθητής” παίρνει άριστα επιβαρύνοντας κι άλλο εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Η ανταποδοτικότητα που επιβάλλεται ως τμήμα της λεγόμενης "αποκέντρωσης του κράτους", δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός προώθησης της αντιλαϊκής επίθεσης σε τοπικό επίπεδο. Επιδίωξή τους είναι το κεντρικό κράτος να χρηματοδοτεί ολοένα και λιγότερο τους δήμους και αυτοί να καταφεύγουν στην τσέπη των κατοίκων όλο και περισσότερο».
Επίσης, τονίζει ότι «η δημοτική αρχή δεν είναι "κοινωνικά ευαίσθητη" όπως λέει, αλλά επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να εισπράξει παραπάνω κρατά σταθερά τα δημοτικά τέλη. Αλλιώς θα τα μείωνε. Όπως όμως ο ίδιος ο δήμαρχος έχει πει σαν στόχο έχουν την άνοδο του "δείκτη εισπραξιμότητας", δηλαδή να επωμίζονται τα βάρη όσοι ακόμα μπορούν να πληρώνουν. Καραμπινάτη αναδιανομή της φτώχειας δηλαδή, για την οποία απαραίτητο εργαλείο είναι τα υψηλά δημοτικά τέλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε άλλους δήμους τα δημοτικά τέλη κυμαίνονται π.χ. σε 1,52 ευρώ/τ.μ. στη Νίκαια, 1,17 ευρώ/τ.μ. στο Αιγάλεω, 1,55 ευρώ/τ.μ. στη Ν.Σμύρνη, 1,25 ευρώ/τ.μ. στο Ίλιον. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκεί το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζεται από τις δημοτικές αρχές είναι φιλολαϊκό».
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας «αποδέχεται την λογική της ανταποδοτικότητας, την διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Δεν διεκδικεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία των υπηρεσιών και καταφεύγει στην "πεπατημένη", βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων της πόλης που μέρα με την μέρα, χτυπιούνται όλο και περισσότερο από την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
Έτσι, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί «άμεση μείωση κατά 40% των δημοτικών τελών για τις κατοικίες και τα μικρομάγαζα. Διεκδικούμε πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας, αύξηση στο 45% της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία, την απαλλαγή από τους φόρους για την λαϊκή οικογένεια με χαμηλό εισόδημα, για τους ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνων και ΑμΕΑ, την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων από την κεντρική διοίκηση στους δήμους».
 
Top