Πίσω από την Σαλαμίνα, στον κόλπο της Ελευσίνας επικρατούσε απόλυτη μπουνάτσα με έντονη την αίσθηση της υγρασίας. Το «Αγία Ζώνη II» είχε φορτώσει δύο τύπων πετρέλαια από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και απέπλευσε για το μπάρκο του.
Η δουλειά αυτού του μπανκεράδικου συνίσταται στο να μεταφέρει καύσιμα εν πλω σε διερχόμενα πλοία. Κατασκευάστηκε το 1972. Είχε ήδη 45 χρόνια στην πλάτη του. Λογικά θα έπρεπε να είχε καταλήξει σε κάποια παραλία της Τουρκίας για σκραπ. Σε πείσμα της λογικής το καραβάκι αυτό των 90-100 μέτρων με τις λαμαρίνες στο πίσω μέρος του σκάφους γεμάτες μπαλώματα και με φουλ φορτίο, εξακολουθούσε να πλέει στην θάλασσα. Τα ξημερώματα της Κυριακής βρισκόταν φουνταρισμένο ένα με ενάμισι μίλι από την προβλήτα των ΕΛΠΕ απ΄ όπου νωρίτερα είχε φορτώσει.
Ήταν πια 2:30 τα ξημερώματα. Πάνω στο σκάφος κατά τις επίσημες καταθέσεις υπήρχαν μόνον δύο άτομα ( Ήταν μόνον ο καπετάνιος και ο μηχανικός κατά τις μαρτυρίες οι οποίοι και έχουν προσαχθεί για ανάκριση), από τα 11 που έπρεπε να αριθμεί το πλήρωμα.
Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» άρχισε να βάζει νερά, κατά πάσα πιθανότητα από το μηχανοστάσιο του. Περιέργως τα δύο άτομα που επέβαιναν δεν εξέπεμψαν στην συγκεκριμένη συχνότητα «Mayday» ως όφειλαν. Μέχρι στιγμής καταγράφονται δύο σοβαρότατες παραβιάσεις των νόμων. Η μη πλήρης επάνδρωση του πλοίου σε πλήρη φόρτο αλλά και μη εκπομπή σήματος κινδύνου. Πρόκειται για ποινικά αδικήματα και είμαστε μόνον στην αρχή του αφηγήματος.
Η φόρτωση στα ΕΛΠΕ
Το «Αγία Ζώνη 2» ανήκει στον πλοιοκτήτη Θεόδωρο Κουντούρη που έχει στην κατοχή του άλλα δύο πλοία. Τα «Αγία Ζώνη 1» και «Αγία Ζώνη 3».
Και τα τρία αυτά μικρά δεξαμενόπλοια ανήκουν σε τρεις αυτόνομες εταιρείες (κάθε πλοίο και εταιρεία) αλλά όλες μαζί ανήκουν στην «FOS Petroleum».
Πρόκειται για παλαιάς κατασκευής σκάφη που έχουν βγει από τα ναυπηγεία πριν την εφαρμογή των νέων οδηγιών ναυπήγησης για δεξαμενόπλοια που άρχισε το 1998.
Το « Αγία Ζώνη 2» φόρτωσε κανονικά από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον κόλπο της ΕλευσίναςΜετά το 1960 τα δεξαμενόπλοια όλων των τύπων κατασκευάζονταν με διπλό πυθμένα αλλά όχι με διπλά τοιχώματα. Από το 1998 και μετά άρχισε η κατασκευή των εξ ολοκλήρου διπύθμενων τάνκερ, δηλαδή και με διπλά τοιχώματα για ευνόητους λόγους διασφάλισης της μη διαρροής πετρελαίου στην θάλασσα.
Το « Αγία Ζώνη ΙΙ» φόρτωσε κανονικά από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον κόλπο της Ελευσίνας. Οι κανονισμοί είναι σαφείς. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία οφείλει να προσεγγίσει της εγκαταστάσεις φόρτωσης παραδίδοντας μία «crew list» στο Λιμεναρχείο που είναι μονίμως εγκατεστημένο στις εγκαταστάσεις αυτές . Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.
Κανονικά ένα σκάφος των διαστάσεων του «Αγία Ζώνη ΙΙ» χρειάζεται 2 άνδρες στη πλώρη, δύο στην πρύμνη από έναν στα πλάγια και δύο στη γέφυρα κατά την προσέγγιση πρόσδεσης, πόσο δε μάλλον αν πρόκειται για προσέγγιση προς φόρτωση μεγάλης ποσότητας καυσίμων. Κατά τον νόμο το πλοίο αυτό όφειλε να παρουσιάσει μία «λίστα πληρώματος» 11 ανδρών. Θα ήταν αδύνατο κατά τους κανονισμούς να δοθεί άδεια φόρτωσης του « Αγία Ζώνη ΙΙ» από το Λιμεναρχείο των ΕΛΠΕ αν το πλήρωμα του ήταν μόνον 2 άτομα. Αν τα παραπάνω ισχύουν τότε πως εξαφανίστηκε το υπόλοιπο πλήρωμα στα ελάχιστα μίλια από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ μέχρι το σημείο του ναυαγίου; Τι συνέβη ακριβώς;
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες το «Αγία Ζώνη ΙΙ» έδεσε κανονικά στον προβλήτα των ΕΛΠΕ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Οι άνθρωποι των διυλιστηρίων ήλθαν σε επαφή με τουλάχιστον 4 άτομα από το πλήρωμα του καραβιού. Τον ναύτη που πέταξε τον κάβο από την πλώρη, τον ναύτη που έριξε το σχοινί από την πρύμη, τον καπετάνιο με τον οποίο συνομιλούσαν μέσω ασυρμάτου και τον γραμματικό (τον δεύτερο καπετάνιο) που κατέβηκε στο ντόκο για να μεταφέρει τα έγγραφα του σκάφους στο Λιμεναρχείο και τα έγγραφα της φόρτωσης στο Τελωνείο το οποίο και αυτό διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στα ΕΛΠΕ.
Στην προκυμαία φόρτωσης έκανε όπως πάντα κουμάντο ο ειδικός αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού (τον αποκαλούν καπετάνιο) που ελέγχει αν το πλοίο έδεσε κανονικά και αν η φόρτωση μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια.
Μετά την αποπεράτωση της φόρτωσης το «Αγία Ζώνη ΙΙ» έλυσε κάβους κανονικά και με πολύ μικρή ταχύτητα απομακρύνθηκε για να ρίξει άγκυρα περίπου ένα – ενάμισι μίλι στα βαθιά έξω από την θέση Αταλάντη της Σαλαμίνας όπου και βυθίστηκε. «Ήταν νύκτα και το πλήρωμα θα μπορούσε με μία λάντζα να την κοπανήσει χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς» ομολογούν έμπειροι ναυτικοί που έχουν φάει με το κουτάλι τον κόλπο της Ελευσίνας και ξέρουν. Όταν βυθίστηκε το μικρό δεξαμενόπλοιο βρίσκονταν επάνω μόνον δύο άτομα για να μην ξεχνιόμαστε. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η όλη διαδικασία κατάπλου, απόπλου και φόρτωσης του Αγία Ζώνη ΙΙ, είναι καταγεγραμμένη από κάμερες ασφαλείας αλλά το υλικό δεν είναι προσβάσιμο για λόγους εθνικής ασφαλείας, αφού οι εγκαταστάσεις αυτές θεωρούνται υψίστης στρατηγικής σημασίας.
Ο Κουντούρης, τα τρία δεξαμενόπλοια και η κατάσχεση του 2013 για λαθρεμπόριο
Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Την 9η Μαΐου 2013 στις 20:15 το βράδυ στην θέση Αρμού Περάματος δύναμη του Λιμενικού πραγματοποιεί ρεσάλτο σε δύο μικρά δεξαμενόπλοια και συλλαμβάνει όσους βρίσκονται εκείνη την στιγμή επάνω στα καράβια. Τα δύο καράβια είναι τα «Αγία Ζώνη 1» και «Αγία Ζώνη 3» που ανήκουν στις ομώνυμες δύο εταιρείες αλλά που ιδιοκτήτης τους είναι ο Θεόδωρος Κουντούρης.
Οι λιμενικοί πιάνουν στα πράσα τα πληρώματα να πραγματοποιούν παράνομη μετάγγιση καυσίμων από το ένα πλοίο στο άλλο με φορητό σωλήνα. Συλλαμβάνονται οι καπετάνιοι των δύο καραβιών, οι δύο υποπλοίαρχοι καθώς και οι δύο Α. Μηχανικοί. Από τα βιβλία των δύο δεξαμενοπλοίων και τα παραστατικά προέκυψε πώς ενώ το «Αγία Ζώνη 1» θα έπρεπε να είναι κενό φορτίου είχε στις δεξαμενές του 61,9 κυβικά μέτρα Fuel Oil και 90 κυβικά μέτρα Diesel Oil.
Στο «Αγία Ζώνη 3» που έπρεπε κατά τα παραστατικά να είναι φορτωμένο με 839,647 κυβ. μέτρα Fuel Oil βρέθηκε πλεονάζουσα ποσότητα των 388,43 κυβικών μέτρων από την ίδια ποιότητα πετρελαίου. Με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Πειραιά τα δύο πλοία ιδιοκτησίας Θόδωρου Κουντούρη κατασχέθηκαν καθώς και τα φορτία.
Κατά την ανακριτική διαδικασία οι συλληφθέντες, ερωτηθέντες για τι έχουν να πουν ως προς την παράνομη μετάγγιση και τα επί πλέον φορτία που εντοπίστηκαν, δήλωσαν πως δεν έχουν να δηλώσουν κάτι. Κατά διαταγή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και σχηματίστηκε δικογραφία. Τα νόμιμα κατά τα παραστατικά φορτία πετρελαίου παραδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους ενώ τα παράνομα φορτία μεταφέρθηκαν στα ΕΛΠΕ για φύλαξη. Αυτά ως προς το ρεπορτάζ. Ήταν Μάιος του 2013. Τα δύο από τα τρία καράβια του Θόδωρου Κουντούρη είχαν κατασχεθεί για λαθρεμπορία καυσίμων. Του έμενε άλλο ένα το «Αγία Ζώνη ΙΙ» για να συνεχίσει τις δουλειές του. Είναι αυτό που έπνιξε στη μαύρη ρύπανση τον Σαρωνικό. Και ένα κρίσιμο ερώτημα. Τα ΕΛΠΕ από τότε τουλάχιστον ήταν ενημερωμένα για τις δραστηριότητες του Θεόδωρου Κουντούρη και των εταιρειών του. Πώς έτσι αβασάνιστα συνέχισαν να συνεργάζονται μαζί του και μάλιστα με τόση άνεση; Kαι κάτι ακόμη... Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τέταρτου τελωνείου Πειραιά, οι διαφυγόντες δασμοί υπέρ του κράτους από την υπόθεση λαθρεμπορίας στο Πέραμα ήταν ύψους 137.057, 33 ευρώ μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Και όμως απηλλάγη
Αν και ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλακή εν τούτοις στη συνέχεια εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών απαλλακτικό βούλευμα. Του επιστράφηκαν τα κατασχεθέντα πλοία, προφανώς για να συνεχίσει τις δραστηριότητες του και βεβαίως με τη συγκεκριμένη απαλλαγή μπορούσε πλέον με άνεση να κλείνει δουλειές. Άλλωστε η ηγεσία του ΥΕΝ, φυσική και πολιτική το μεσημέρι της Πέμπτης αποποιήθηκε πάσης ευθύνης έναντι των δραστηριοτήτων του Θ. Κουντούρη επικαλούμενη την απαλλαγή του από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της λαθρεμπορίας το 2013.
Eίχε δείξει το ταλέντο του από νεαρός
Σύμφωνα με μια πληροφορία που έφτασε στο zougla.gr την τελευταία στιγμή, ο Θ. Κουντούρης, έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στις μεταγγίσεις καυσίμων. Ήδη από το 1991 είχε πιαστεί για άλλη μια φορά στα πράσα να μεταγγίζει καύσιμα από ένα πλοιάριο που διέθετε σε ένα βυτίο καλυμμένο με μουσαμά. Είχε προφανώς τότε περιορισμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Συνελήφθη όμως και προφυλακίστηκε για να αφεθεί στη συνέχει ελεύθερος προκειμένου να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του.
Τι λέει ο Ελληνικός Νηογνώμων ΑΕ
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Νηογνώμονα το πλοίο «Αγία Ζώνη 2» που βυθίστηκε έξω από την Σαλαμίνα το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν διέθετε οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον ίδιο ούτε και έχει επιθεωρηθεί.
Τι προβλέπει ο νόμος και οι διατάξεις
Στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της 10ης Ιουνίου 2015 περιγράφονται επακριβώς οι προϋποθέσεις διεξαγωγής πετρέλευσης, ο εξοπλισμός που πρέπει να φέρουν τα συγκεκριμένα σκάφη, οι όροι ασφαλείας και κυρίως η απαραίτητη σύνθεση των πληρωμάτων.
Διαβάζουμε λοιπόν :
Οι πολίτες λοιπόν θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν πόσους από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις ικανοποιούσε έως την στιγμή της βύθισης του το πλοίο «Αγία Ζώνη 2» από την στιγμή μάλιστα που σίγουρα δεν ανταποκρινόταν σε ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος που προβλέπουν οι ως άνω διατάξεις.
Την « Πλήρη και κανονική κατά αριθμό και προσόντα σύνθεση πληρώματος των πλοίων». Ακολουθούν όλες οι επί μέρους διατάξεις που αφορούν τον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό που κάθε πλοίο της κατηγορίας αυτής οφείλει να διαθέτει και μάλιστα σε άρτια και λειτουργική κατάσταση. Επισημαίνονται τα ανωτέρω διότι στις 14 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Θεόδωρου Κουντούρη Δελτίο Τύπου διαποτισμένου από πνεύμα παραινέσεων προς τα ΜΜΕ αλλά και έμμεσες απειλές και που έχει ως εξής:
«ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ Ν.Ε.
Πέραμα, 14 Σεπτεμβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως είναι γνωστό έχουμε δώσει εντολή στην εταιρεία ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ να
εξαντλήσει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστεί η ρύπανση.
Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη όπως όλοι. Όμως το συμβάν είναι τραγικό
και δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν. Οι δηλώσεις διαφόρων
‘’ειδικών και μη’’ περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό
και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης,
ούτε στην διαλεύκανση της αλήθειας, που πρώτοι εμείς επιθυμούμε να αποκαλυφθεί
αφού η οικονομική καταστροφή της εταιρείας μας εκ του συμβάντος είναι
ανυπολόγιστη.
Αν και οι περιστάσεις δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις, οφείλουμε προς
υπεράσπιση τουλάχιστον των εργαζομένων στην εταιρεία μας, να επαναλάβουμε
ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
ΠΟΤΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ σχετικά με την αξιοπλοΐα του
Δ/Ξ’’ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’’.
Όποιος έχει αποδείξεις για το αντίθετο, τις οποίες τόσα χρόνια δεν κατέθεσε
πουθενά θα πρέπει να τις προσκομίσει τώρα ενώπιον των αρμόδιων αρχών, αντί να
εμπαίζει δια της διασποράς ψευδών ειδήσεων πρώτα τις αρχές που είναι κατά νόμο
υπεύθυνες για τους ελέγχους των πλοίων, την εταιρεία που υπέστη την ζημία και
βεβαίως τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που υφίστανται τα αποτελέσματα
του ναυαγίου.
Εκ της διευθύνσεως»
http://www.zougla.gr/greece/article/pirates-epniksan-stin-pisa-ton-saroniko-1490932
Η δουλειά αυτού του μπανκεράδικου συνίσταται στο να μεταφέρει καύσιμα εν πλω σε διερχόμενα πλοία. Κατασκευάστηκε το 1972. Είχε ήδη 45 χρόνια στην πλάτη του. Λογικά θα έπρεπε να είχε καταλήξει σε κάποια παραλία της Τουρκίας για σκραπ. Σε πείσμα της λογικής το καραβάκι αυτό των 90-100 μέτρων με τις λαμαρίνες στο πίσω μέρος του σκάφους γεμάτες μπαλώματα και με φουλ φορτίο, εξακολουθούσε να πλέει στην θάλασσα. Τα ξημερώματα της Κυριακής βρισκόταν φουνταρισμένο ένα με ενάμισι μίλι από την προβλήτα των ΕΛΠΕ απ΄ όπου νωρίτερα είχε φορτώσει.
Ήταν πια 2:30 τα ξημερώματα. Πάνω στο σκάφος κατά τις επίσημες καταθέσεις υπήρχαν μόνον δύο άτομα ( Ήταν μόνον ο καπετάνιος και ο μηχανικός κατά τις μαρτυρίες οι οποίοι και έχουν προσαχθεί για ανάκριση), από τα 11 που έπρεπε να αριθμεί το πλήρωμα.
Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» άρχισε να βάζει νερά, κατά πάσα πιθανότητα από το μηχανοστάσιο του. Περιέργως τα δύο άτομα που επέβαιναν δεν εξέπεμψαν στην συγκεκριμένη συχνότητα «Mayday» ως όφειλαν. Μέχρι στιγμής καταγράφονται δύο σοβαρότατες παραβιάσεις των νόμων. Η μη πλήρης επάνδρωση του πλοίου σε πλήρη φόρτο αλλά και μη εκπομπή σήματος κινδύνου. Πρόκειται για ποινικά αδικήματα και είμαστε μόνον στην αρχή του αφηγήματος.
Η φόρτωση στα ΕΛΠΕ
Το «Αγία Ζώνη 2» ανήκει στον πλοιοκτήτη Θεόδωρο Κουντούρη που έχει στην κατοχή του άλλα δύο πλοία. Τα «Αγία Ζώνη 1» και «Αγία Ζώνη 3».
Και τα τρία αυτά μικρά δεξαμενόπλοια ανήκουν σε τρεις αυτόνομες εταιρείες (κάθε πλοίο και εταιρεία) αλλά όλες μαζί ανήκουν στην «FOS Petroleum».
Πρόκειται για παλαιάς κατασκευής σκάφη που έχουν βγει από τα ναυπηγεία πριν την εφαρμογή των νέων οδηγιών ναυπήγησης για δεξαμενόπλοια που άρχισε το 1998.
Το « Αγία Ζώνη 2» φόρτωσε κανονικά από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον κόλπο της ΕλευσίναςΜετά το 1960 τα δεξαμενόπλοια όλων των τύπων κατασκευάζονταν με διπλό πυθμένα αλλά όχι με διπλά τοιχώματα. Από το 1998 και μετά άρχισε η κατασκευή των εξ ολοκλήρου διπύθμενων τάνκερ, δηλαδή και με διπλά τοιχώματα για ευνόητους λόγους διασφάλισης της μη διαρροής πετρελαίου στην θάλασσα.
Το « Αγία Ζώνη ΙΙ» φόρτωσε κανονικά από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον κόλπο της Ελευσίνας. Οι κανονισμοί είναι σαφείς. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία οφείλει να προσεγγίσει της εγκαταστάσεις φόρτωσης παραδίδοντας μία «crew list» στο Λιμεναρχείο που είναι μονίμως εγκατεστημένο στις εγκαταστάσεις αυτές . Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.
Κανονικά ένα σκάφος των διαστάσεων του «Αγία Ζώνη ΙΙ» χρειάζεται 2 άνδρες στη πλώρη, δύο στην πρύμνη από έναν στα πλάγια και δύο στη γέφυρα κατά την προσέγγιση πρόσδεσης, πόσο δε μάλλον αν πρόκειται για προσέγγιση προς φόρτωση μεγάλης ποσότητας καυσίμων. Κατά τον νόμο το πλοίο αυτό όφειλε να παρουσιάσει μία «λίστα πληρώματος» 11 ανδρών. Θα ήταν αδύνατο κατά τους κανονισμούς να δοθεί άδεια φόρτωσης του « Αγία Ζώνη ΙΙ» από το Λιμεναρχείο των ΕΛΠΕ αν το πλήρωμα του ήταν μόνον 2 άτομα. Αν τα παραπάνω ισχύουν τότε πως εξαφανίστηκε το υπόλοιπο πλήρωμα στα ελάχιστα μίλια από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ μέχρι το σημείο του ναυαγίου; Τι συνέβη ακριβώς;
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες το «Αγία Ζώνη ΙΙ» έδεσε κανονικά στον προβλήτα των ΕΛΠΕ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Οι άνθρωποι των διυλιστηρίων ήλθαν σε επαφή με τουλάχιστον 4 άτομα από το πλήρωμα του καραβιού. Τον ναύτη που πέταξε τον κάβο από την πλώρη, τον ναύτη που έριξε το σχοινί από την πρύμη, τον καπετάνιο με τον οποίο συνομιλούσαν μέσω ασυρμάτου και τον γραμματικό (τον δεύτερο καπετάνιο) που κατέβηκε στο ντόκο για να μεταφέρει τα έγγραφα του σκάφους στο Λιμεναρχείο και τα έγγραφα της φόρτωσης στο Τελωνείο το οποίο και αυτό διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στα ΕΛΠΕ.
Στην προκυμαία φόρτωσης έκανε όπως πάντα κουμάντο ο ειδικός αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού (τον αποκαλούν καπετάνιο) που ελέγχει αν το πλοίο έδεσε κανονικά και αν η φόρτωση μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια.
Μετά την αποπεράτωση της φόρτωσης το «Αγία Ζώνη ΙΙ» έλυσε κάβους κανονικά και με πολύ μικρή ταχύτητα απομακρύνθηκε για να ρίξει άγκυρα περίπου ένα – ενάμισι μίλι στα βαθιά έξω από την θέση Αταλάντη της Σαλαμίνας όπου και βυθίστηκε. «Ήταν νύκτα και το πλήρωμα θα μπορούσε με μία λάντζα να την κοπανήσει χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς» ομολογούν έμπειροι ναυτικοί που έχουν φάει με το κουτάλι τον κόλπο της Ελευσίνας και ξέρουν. Όταν βυθίστηκε το μικρό δεξαμενόπλοιο βρίσκονταν επάνω μόνον δύο άτομα για να μην ξεχνιόμαστε. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η όλη διαδικασία κατάπλου, απόπλου και φόρτωσης του Αγία Ζώνη ΙΙ, είναι καταγεγραμμένη από κάμερες ασφαλείας αλλά το υλικό δεν είναι προσβάσιμο για λόγους εθνικής ασφαλείας, αφού οι εγκαταστάσεις αυτές θεωρούνται υψίστης στρατηγικής σημασίας.
Ο Κουντούρης, τα τρία δεξαμενόπλοια και η κατάσχεση του 2013 για λαθρεμπόριο
Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Την 9η Μαΐου 2013 στις 20:15 το βράδυ στην θέση Αρμού Περάματος δύναμη του Λιμενικού πραγματοποιεί ρεσάλτο σε δύο μικρά δεξαμενόπλοια και συλλαμβάνει όσους βρίσκονται εκείνη την στιγμή επάνω στα καράβια. Τα δύο καράβια είναι τα «Αγία Ζώνη 1» και «Αγία Ζώνη 3» που ανήκουν στις ομώνυμες δύο εταιρείες αλλά που ιδιοκτήτης τους είναι ο Θεόδωρος Κουντούρης.
Οι λιμενικοί πιάνουν στα πράσα τα πληρώματα να πραγματοποιούν παράνομη μετάγγιση καυσίμων από το ένα πλοίο στο άλλο με φορητό σωλήνα. Συλλαμβάνονται οι καπετάνιοι των δύο καραβιών, οι δύο υποπλοίαρχοι καθώς και οι δύο Α. Μηχανικοί. Από τα βιβλία των δύο δεξαμενοπλοίων και τα παραστατικά προέκυψε πώς ενώ το «Αγία Ζώνη 1» θα έπρεπε να είναι κενό φορτίου είχε στις δεξαμενές του 61,9 κυβικά μέτρα Fuel Oil και 90 κυβικά μέτρα Diesel Oil.
Στο «Αγία Ζώνη 3» που έπρεπε κατά τα παραστατικά να είναι φορτωμένο με 839,647 κυβ. μέτρα Fuel Oil βρέθηκε πλεονάζουσα ποσότητα των 388,43 κυβικών μέτρων από την ίδια ποιότητα πετρελαίου. Με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Πειραιά τα δύο πλοία ιδιοκτησίας Θόδωρου Κουντούρη κατασχέθηκαν καθώς και τα φορτία.
Κατά την ανακριτική διαδικασία οι συλληφθέντες, ερωτηθέντες για τι έχουν να πουν ως προς την παράνομη μετάγγιση και τα επί πλέον φορτία που εντοπίστηκαν, δήλωσαν πως δεν έχουν να δηλώσουν κάτι. Κατά διαταγή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και σχηματίστηκε δικογραφία. Τα νόμιμα κατά τα παραστατικά φορτία πετρελαίου παραδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους ενώ τα παράνομα φορτία μεταφέρθηκαν στα ΕΛΠΕ για φύλαξη. Αυτά ως προς το ρεπορτάζ. Ήταν Μάιος του 2013. Τα δύο από τα τρία καράβια του Θόδωρου Κουντούρη είχαν κατασχεθεί για λαθρεμπορία καυσίμων. Του έμενε άλλο ένα το «Αγία Ζώνη ΙΙ» για να συνεχίσει τις δουλειές του. Είναι αυτό που έπνιξε στη μαύρη ρύπανση τον Σαρωνικό. Και ένα κρίσιμο ερώτημα. Τα ΕΛΠΕ από τότε τουλάχιστον ήταν ενημερωμένα για τις δραστηριότητες του Θεόδωρου Κουντούρη και των εταιρειών του. Πώς έτσι αβασάνιστα συνέχισαν να συνεργάζονται μαζί του και μάλιστα με τόση άνεση; Kαι κάτι ακόμη... Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τέταρτου τελωνείου Πειραιά, οι διαφυγόντες δασμοί υπέρ του κράτους από την υπόθεση λαθρεμπορίας στο Πέραμα ήταν ύψους 137.057, 33 ευρώ μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Και όμως απηλλάγη
Αν και ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης, είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 2,5 χρόνια φυλακή εν τούτοις στη συνέχεια εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών απαλλακτικό βούλευμα. Του επιστράφηκαν τα κατασχεθέντα πλοία, προφανώς για να συνεχίσει τις δραστηριότητες του και βεβαίως με τη συγκεκριμένη απαλλαγή μπορούσε πλέον με άνεση να κλείνει δουλειές. Άλλωστε η ηγεσία του ΥΕΝ, φυσική και πολιτική το μεσημέρι της Πέμπτης αποποιήθηκε πάσης ευθύνης έναντι των δραστηριοτήτων του Θ. Κουντούρη επικαλούμενη την απαλλαγή του από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της λαθρεμπορίας το 2013.
Eίχε δείξει το ταλέντο του από νεαρός
Σύμφωνα με μια πληροφορία που έφτασε στο zougla.gr την τελευταία στιγμή, ο Θ. Κουντούρης, έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στις μεταγγίσεις καυσίμων. Ήδη από το 1991 είχε πιαστεί για άλλη μια φορά στα πράσα να μεταγγίζει καύσιμα από ένα πλοιάριο που διέθετε σε ένα βυτίο καλυμμένο με μουσαμά. Είχε προφανώς τότε περιορισμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Συνελήφθη όμως και προφυλακίστηκε για να αφεθεί στη συνέχει ελεύθερος προκειμένου να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του.
Τι λέει ο Ελληνικός Νηογνώμων ΑΕ
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Νηογνώμονα το πλοίο «Αγία Ζώνη 2» που βυθίστηκε έξω από την Σαλαμίνα το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν διέθετε οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον ίδιο ούτε και έχει επιθεωρηθεί.
Τι προβλέπει ο νόμος και οι διατάξεις
Στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της 10ης Ιουνίου 2015 περιγράφονται επακριβώς οι προϋποθέσεις διεξαγωγής πετρέλευσης, ο εξοπλισμός που πρέπει να φέρουν τα συγκεκριμένα σκάφη, οι όροι ασφαλείας και κυρίως η απαραίτητη σύνθεση των πληρωμάτων.
Διαβάζουμε λοιπόν :
Οι πολίτες λοιπόν θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν πόσους από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις ικανοποιούσε έως την στιγμή της βύθισης του το πλοίο «Αγία Ζώνη 2» από την στιγμή μάλιστα που σίγουρα δεν ανταποκρινόταν σε ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος που προβλέπουν οι ως άνω διατάξεις.
Την « Πλήρη και κανονική κατά αριθμό και προσόντα σύνθεση πληρώματος των πλοίων». Ακολουθούν όλες οι επί μέρους διατάξεις που αφορούν τον αντιρρυπαντικό εξοπλισμό που κάθε πλοίο της κατηγορίας αυτής οφείλει να διαθέτει και μάλιστα σε άρτια και λειτουργική κατάσταση. Επισημαίνονται τα ανωτέρω διότι στις 14 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Θεόδωρου Κουντούρη Δελτίο Τύπου διαποτισμένου από πνεύμα παραινέσεων προς τα ΜΜΕ αλλά και έμμεσες απειλές και που έχει ως εξής:
«ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ Ν.Ε.
Πέραμα, 14 Σεπτεμβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως είναι γνωστό έχουμε δώσει εντολή στην εταιρεία ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ να
εξαντλήσει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστεί η ρύπανση.
Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη όπως όλοι. Όμως το συμβάν είναι τραγικό
και δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν. Οι δηλώσεις διαφόρων
‘’ειδικών και μη’’ περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό
και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης,
ούτε στην διαλεύκανση της αλήθειας, που πρώτοι εμείς επιθυμούμε να αποκαλυφθεί
αφού η οικονομική καταστροφή της εταιρείας μας εκ του συμβάντος είναι
ανυπολόγιστη.
Αν και οι περιστάσεις δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις, οφείλουμε προς
υπεράσπιση τουλάχιστον των εργαζομένων στην εταιρεία μας, να επαναλάβουμε
ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
ΠΟΤΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ σχετικά με την αξιοπλοΐα του
Δ/Ξ’’ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’’.
Όποιος έχει αποδείξεις για το αντίθετο, τις οποίες τόσα χρόνια δεν κατέθεσε
πουθενά θα πρέπει να τις προσκομίσει τώρα ενώπιον των αρμόδιων αρχών, αντί να
εμπαίζει δια της διασποράς ψευδών ειδήσεων πρώτα τις αρχές που είναι κατά νόμο
υπεύθυνες για τους ελέγχους των πλοίων, την εταιρεία που υπέστη την ζημία και
βεβαίως τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που υφίστανται τα αποτελέσματα
του ναυαγίου.
Εκ της διευθύνσεως»
http://www.zougla.gr/greece/article/pirates-epniksan-stin-pisa-ton-saroniko-1490932