Τις οδυνηρές επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. του προκατόχου της) και στις συντάξεις χηρείας παραδέχθηκε η 
υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στη Βουλή,

υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να φέρει σχετική ρύθμιση.

«Για το επίπεδο των συντάξεων χηρείας, θα φέρουμε ρύθμιση που θα διευθετεί το ζήτημα, γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα. Το κατανοούμε το πρόβλημα

 και θα το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να το κατανοήσετε και εσείς ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης. Το διαπραγματευόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε υποστηρίξει ότι «η τρομολαγνεία που επικρατεί για τον νόμο 4387/2016 (σ.σ. Κατρούγκαλου) βασίστηκε εξαρχής σε ατεκμηρίωτα στοιχεία, γι' αυτό και όσοι την υπερασπίστηκαν εκτίθενται διαρκώς». 



Να σημειωθεί πως η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναπτύσσοντας την ερώτηση του κόμματός της, παρουσίασε αποδεικτικά καταβολής συντάξεων χηρείας, όπου τα ποσά δεν ξεπερνούν τα 345 ευρώ -αν και συμπεριλαμβάνουν και το επίδομα τέκνων- και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διορθώσει την «ακραία αδικία» που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Εκτός αυτών, η κυρία Αχτσίογλου υποστήριξε πως «η καλύτερη υπεράσπιση ενός δημόσιου και αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι η μείωση της ανεργίας, η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η ουσιαστική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων υπέρ της αξιοπρεπούς εργασίας. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί μια πορεία διάλυσης χρόνων. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε σελίδα».

Και προσέθεσε: «Με τη μεταρρύθμιση που υλοποιούμε, βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη απόδειξη αυτού, από την ίδια την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, που στο πρώτο οκτάμηνο του 2017 παρουσιάζει πλεόνασμα 467 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 510 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας έτσι μια θετική απόκλιση άνω των 950 εκατ. ευρώ επί του προϋπολογισμού» και πως «τις επόμενες μέρες τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους "εργοδότες" επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό, συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι».
 
Top