Η θανατηφόρα βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», υπεύθυνη για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στους μεσαιωνικούς χρόνους, τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Επιστήμονες στην Αριζόνα βρήκαν πρόσφατα ψύλλους που είχαν μολυνθεί με Yersinia pestis (Βάκιλος του Γερσίν), τα βακτηρίδια που παράγουν πανούκλα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με το χειρισμό υγρών ή ιστών ζώων που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια, αλλά οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν, αναπνέοντας σταγονίδια.

Η πανούκλα μεταφέρεται από τα τρωκτικά χωρίς να τα σκοτώνει, αλλά όταν οι ψύλλοι τα δαγκώνουν, γίνονται φορείς του ιού.


Τι συμβαίνει μετά;

Οι ψύλλοι τότε δαγκώνουν τους ανθρώπους και τους μολύνουν με την ασθένεια και έτσι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά τρωκτικά όπως οι σκίουροι.

Πριν από εκατοντάδες χρόνια ο Πάπας Κλήμης VI παρέμεινε ελεύθερος από την ασθένεια καθισμένος ανάμεσα σε δύο πυρκαγιές, παρότι δεν είχε καμία αντίληψη για βακτηρίδια ή ιούς, αλλά εν αγνοία του εμπόδισε τα μικρά έντομα από το να έρθουν κοντά του.

Πριν από δύο χρόνια, δεκαπέντε άτομα μολύνθηκαν με βουβωνική πανώλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά μέσο όρο, υπάρχουν επτά περιπτώσεις ετησίως, με εξαίρεση τις 17 που αναφέρθηκαν το 2006.


Παρά τις αναφορές για την εξάπλωση της πανώλης, τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά χαμηλό.

Η ασθένεια σκότωσε περίπου τους μισούς από αυτούς που μολύνθηκαν, αλλά τα σύγχρονα αντιβιοτικά έχουν μειώσει τον αριθμό αυτό στο δέκα τοις εκατό.


Αν και το ποσοστό θνησιμότητας της πανώλης έχει μειωθεί, η γνώση των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, μυϊκοί πόνοι, όγκοι, μαύρα στίγματα, Εμετός αίματος, ερεθισμός δέρματος και σάρκας) και η αποφυγή του κινδύνου μόλυνσης μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

hellasforce.com

Πηγή: katohika.gr

 
Top