Ένοχος όπως κατηγορείται, κρίθηκε από το Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο 40χρονος Βέλγος που συνελήφθη....
από υπαλλήλους του Τελωνείου να μεταφέρει κρυμμένα στο …εσώρουχό του συνολικά 578 διαμάντια, 58 κοσμήματα και 15 γραμμάρια χασίς!

Το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 30 μηνών και 10 ημερών στον κατηγορούμενο την οποία ανέστειλε επί τριετία.

Σε ότι αφορά τα διαμάντια και τα κοσμήματα αυτά έχουν κατασχεθεί και για να επιστραφούν στον 40χρονο θα πρέπει αυτός να καταβάλλει τους δασμούς που αναλογούν και οι οποίοι είναι πολλαπλοί της συνολικής αξίας τους.


Όπως είναι γνωστό σε βάρος του 40χρονου αλλοδαπού ασκήθηκεποινική δίωξη για λαθρεμπορία με ειδικότερα τεχνάσματα και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών και παραπέμφθηκε σε δίκη την Παρασκευή 11 Αυγούστου, ωστόσο προκειμένου να συγκεντρώσει ο κατηγορούμενος όλα τα στοιχεία εκείνα που θα αποδείκνυαν ότι είναι αθώος, η δίκη αναβλήθηκε για χθες το μεσημέρι.

Ενώπιον του δικαστηρίου οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Κώστας Ταμπάκης και Φίλιππος Τσαλαχούρης ζήτησαν την εκ νέου αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα τιμολόγια αγοράς των διαμαντιών αλλά και να μεταφραστούν προτού προσκομιστούν στο δικαστήριο, αφού ορισμένα είναι στην τουρκική γλώσσα.

Το αίτημα δεν έγινε δεκτό, και έτσι η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά με τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων του Τελωνείου οι οποίοι ήταν αυτοί που έκαναν και τον έλεγχο στον 40χρονο.

Ακολούθησε η απολογία του κατηγορουμένου, ο οποίος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται, δήλωσε ότι ορισμένα διαμάντια τα είχε αγοράσει στο Βέλγιο όπου διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, από δεύτερο χέρι, δηλαδή από κάποιον που είχε ανάγκη και τα πουλούσε και πως κάποια άλλα από την Τουρκία επίσης ιδιωτικά.

Σε ότι αφορά το ταξίδι του στη Ρόδο, είπε πως φεύγοντας από τη Σμύρνη όπου ήταν σκέφτηκε να περάσει μία βόλτα από την Ελλάδα και πως θα έμενε ένα μόνο βράδυ στο νησί μας και στη συνέχεια θα αναχωρούσε για το Βέλγιο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι εκτιμούσε πως από εδώ θα έβρισκε και φθηνότερο εισιτήριο επιστροφής στη χώρα διαμονής του.

Πάντως οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έπεισαν τον εισαγγελέα της έδρας ο οποίος στην αγόρευσή του ζήτησε την ενοχή του 40χρονου για την κατηγορία της λαθρεμπορίας αναφερόμενος στις «αντιφατικές δικαιολογίες» του κατηγορουμένου στην όχι πειστική παράλειψη δήλωσής του στις διωκτικές αρχές και στο σημείο που είχε αποκρύψει (μέσα στο εσώρουχο του) τα διαμάντια.

Ο κ. εισαγγελέας είπε χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος «γνώριζε ότι ήταν παράνομη η πράξη του, γνώρισε ότι δεν είχε παραστατικά» για αυτό και λειτούργησε με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απαλλαγή του αλλοδαπού από την κατηγορία της κατοχής μικροποσότητας ναρκωτικών προς ιδίαν χρήση λόγω αμφιβολιών.

Από τη πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του 40χρονου τόνισαν μεταξύ άλλων πως υπάρχουν τιμολόγια τόσο από το Βέλγιο όσο και από την Τουρκία και καθώς ήταν δύσκολο να εξηγήσει ο πελάτης τους, ποια διαμάντια ήταν από πού, τα έκρυψε προκειμένου να αποφύγει όλη αυτή τη ταλαιπωρία.

«Η υπεράσπιση προσπαθεί από την αρχή να προσκομίσει αποδεικτικά»είπαν οι συνήγοροι προσθέτοντας ότι ορισμένα τα έχουν καταθέσει στο δικαστήριο αφού πρόλαβαν και τα πήραν με φαξ την Παρασκευή το βράδυ.

Οι δικηγόροι τόνισαν πως βάση όλων των στοιχείων θα πρέπει να δημιουργηθούν σοβαρές αμφιβολίες για το αν τελέστηκε η πράξη ή όχι, ενώ σε περίπτωση που ο πελάτης τους κριθεί ένοχος ζήτησαν να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχο όπως κατηγορείται τον 40χρονο από το Βέλγιο και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 30 μηνών και 10 ημερών με τριετή αναστολή.

Την υπόθεση εξιχνίασε το προσωπικό του Τελωνείου της Ρόδου, κατά τον έλεγχο που έκανε στον αλλοδαπό όταν αφίχθηκε στις 9 Αυγούστου 2017 στο νησί μας από τη γείτονα χώρα!

Πιο συγκεκριμένα, ο 40χρονος Βέλγος ταξίδεψε με πλοίο από το Μαρμαρίς της Τουρκίας και ήρθε στη Ρόδο. Στο πλαίσιο λοιπόν του ελέγχου που γίνεται από υπαλλήλους του Τελωνείου Ρόδου, εντοπίστηκαν στην αποσκευή του αλλοδαπού δύο διαμάντια μεγάλου μεγέθους.

Ακολούθησε σωματική έρευνα στον Βέλγο κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι είχε επιμελώς κρυμμένες στο εσώρουχο του τέσσερις συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 19 διαμάντια μεσαίου μεγέθους, 559 διαμάντια μικρού μεγέθους, 58 κοσμήματα και 0,80 γραμμάρια κάνναβης.

Όλα τα διαμάντια, τα κοσμήματα και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν ενώ σε βάρος του συλληφθέντα κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Πηγή: Rodiaki
 
Top