Κάτω από το δέρμα μας υπάρχει αρκετό χρώμα. Τα υγιή πνευμόνια έχουν ζωηρό ροζ χρώμα, ενώ το συκώτι σκούρο καφέ και ο εγκέφαλος γκρι. Το αίμα, ως γνωστόν, είναι έντονο.... κόκκινο, αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;
Το αίμα δεν είναι ένα απλό υγρό. Περιέχει ποικίλα συστατικά που χρειάζονται τα όργανα για να λειτουργήσουν σωστά. Το κύριο συστατικό του αίματος είναι το πλάσμα, το οποίο είναι σχεδόν άχρωμο.
Το χρώμα του πλάσματος επηρεάζεται από τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό, όπως τα αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια συγκεκριμένα είναι αυτά που προσδίδουν στο πλάσμα και στο αίμα γενικότερα το χαρακτηριστικό του χρώμα, λόγω της πρωτεΐνης αιμοσφαιρίνης που υπάρχει σε αυτά.
Το κόκκινο χρώμα προκύπτει από μια υπο-μονάδα της αιμοσφαιρίνης που ονομάζεται αίμη (ή αιμο-ομάδα) και η οποία δεσμεύεται με τον σίδηρο. Το οξυγόνο που υπάρχει στον οργανισμό στη συνέχεια ενώνεται με τον σίδηρο και η αλληλεπίδραση μεταξύ αίμης και οξυγόνου προσδίδει τελικά στο αίμα το κόκκινο χρώμα του.
Να σημειωθεί ότι αν η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου τότε το αίμα έχει πιο έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ αν τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά το αίμα έχει βαθύ κόκκινο (μπορντώ) χρώμα.
Σε περίπτωση όταν δηλαδή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι επικίνδυνα χαμηλά, το αίμα παίρνει σχεδόν μωβ χρώμα.
Άλλα συστατικά του αίματος – όπως τα αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια – δεν επηρεάζουν το χρώμα του αίματος.
Πηγή: onmed.gr