Μπήκαμε ήδη στο σπιράλ του θανάτου με τον Σόιμπλε να δηλώνει στην DW: 

-Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Πρέπει όμως ακόμη να γίνουν πολλά γι΄αυτό δεν θα πρέπει να δίνουμε στους έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Η Ελλάδα, έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της… 

Με αυτά τα λόγια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών που αποφάσισε να εκπαιδεύσει τους εγχώριους κατσιαπλιάδες ώσπου να αποφασίσουν να απαλλαγούν από το πελατειακό κράτος περιγράφει την κόλαση πειθαρχίας που σε περιμένει. 

H WSJ αναλαμβάνει να το κάνει πιο σαφές: “Ενώ η συμφωνία φέρνει την Ελλάδα ένα μικρό βήμα πιο κοντά στο τέλος μιας οκταετούς δοκιμασίας, η άρνηση των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το θέμα της ελάφρυνσης χρέους αφήνει την εξαντλημένη χώρα με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον και με τον κίνδυνο να χρειαστεί νέα διάσωση” 

Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, αλλά ανέβαλαν την τελική απόφαση για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους της χώρας, μέχρι τον Αύγουστο του επομένου έτους. 

Όπως αναφέρει η WSJ, η συμφωνία απελευθερώνει 8,5 δισ. ευρώ. “Ενώ αυτό φέρνει την Ελλάδα ένα μικρό βήμα πιο κοντά στο τέλος μιας οκταετούς δοκιμασίας, η άρνηση των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το θέμα της ελάφρυνσης χρέους αφήνει την εξαντλημένη χώρα με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον και με τον κίνδυνο να χρειαστεί νέα διάσωση”, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Τα δεινά της Ελλάδας παραμένουν ένα μελανό σημείο σε μια ευρωζώνη που κατά τα άλλα έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της αυτή την άνοιξη, υπογραμμίζοντας την αποτυχία της ένωσης να εξαλείψει τα προβλήματα που απειλούσαν την ακεραιότητα του ενιαίου νομίσματος πριν από πέντε χρόνια. 

Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα έχει θεσπίσει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας των οποίων τα αποτελέσματα εκτείνονται πολύ πιο μετά από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που λήγει στο επόμενο έτος, με στόχο να πείσει τους πιστωτές να προχωρήσουν πιο μακριά από την εκταμίευση της δόσης, και να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας. 

Η Αθήνα ήλπιζε ότι η ελάφρυνση χρέους θα άνοιγε το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, ως εκ τούτου δίνοντας μεγάλη τόνωση της εμπιστοσύνης σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. 

Αντί αυτού, οι πιστωτές ανέφεραν χθες κάποια περιορισμένα μέτρα για πιθανή ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος, και ανέβαλαν περαιτέρω συζητήσεις για μέχρι τα τέλη του 2017 το νωρίτερο –μετά από τις εκλογές στη Γερμανία, με τις παραχωρήσεις προς τους Έλληνες να είναι εξαιρετικά αντίδημοφιλείς. 

“Αυτό σημαίνει ότι τυχόν περαιτέρω αποσαφήνισε θα ερχόταν πιθανότητα πολύ αργά για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ”, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Επισημαίνει ακόμη ότι αυτή η καθυστέρηση θα καταστήσει πιο δύσκολο για την Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές και να εκδώσει αρκετό χρέος για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά από τη λήξη του προγράμματος, γεγονός που πιθανώς καθιστά απαραίτητη άλλη μία διάσωση, αναφέρουν τραπεζίτες και οικονομολόγοι. 


Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 8,5 δισ. ευρώ για την Αθήνα, ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους να διευρύνουν την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα εάν χρειαζόταν και έδωσαν κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό. 

Αλλά, όπως τονίζει το Bloomberg, δεν προχώρησαν στην παροχή συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες όπως δήλωσαν, θα έλθουν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018. 

“Είναι μια πολύ εποικοδομητική απόφαση που θα βοηθήσει την Ελλάδα, επίσης στις αγορές, να κερδίσει σταδιακά περισσότερη αξιοπιστία”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου μετά τη συνάντηση. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στους επόμενους μήνες ή χρόνο. 

Η συμφωνία ωστόσο, σχολιάζει το Bloomberg, δεν ήταν αρκετή για να πείσει το ΔΝΤ να συμφωνήσει στην έναρξη χρηματοδότησης της Ελλάδας, κάτι το οποίο οι χώρες της ευρωζώνης έχουν επιδιώξει από το 2015, που υπεγράφη το πρόγραμμα διάσωσης. 

Το ΔΝΤ, δεν θα δώσει στην Ελλάδα νέα λεφτά μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το χρέος των 315 δισ. ευρώ της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο. 

Αντί αυτού, το ΔΝΤ συμφώνησε σε μια 14μηνη διάσωση για την Ελλάδα, αλλά θα δώσει νέα δάνεια μόνο όταν λάβει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την ευρωζώνη στο πώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο. 

“Θα προτείνω στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την έγκριση κατ’ αρχήν μια νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα”, δήλωσε η Lagarde, προσθέτοντας ότι το ποσό του προγράμματος θα είναι “πιθανώς κοντά στα 2 δισ. ευρώ”, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους. 

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ο συμβιβασμός αυτός αφήνει την Ελλάδα με λιγότερα από αυτά που είχε επιδιώξει. Μια αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα μπορούσε να είχε ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ομολόγων της χώρας στο QE, κάτι που θα είχε μειώσει το κόστος δανεισμού και θα είχε διευκολύνει την επιστροφή της στις αγορές –μια υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα δίνει για μήνες. Αλλά χωρίς την έγκριση του Ταμείου, η ένταξη στο QE παραμένει απίθανη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. 

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή της στο QE, δεδομένου πως δεν ήταν ποτέ βέβαιο, και έχουν επισημάνει ότι πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταξη. 

Αντιθέτως, έχουν αυξήσει την πιθανότητα μιας ενισχυμένης καταβολής για να δώσουν στην Αθήνα ένα “μαξιλάρι” στην περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές. 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η συμφωνία θα μπορούσε να άρει τη σκιά της αβεβαιότητας που βρίσκεται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές του πιο χρεωμένου κράτους της Ευρώπης, καθώς περιορίζει το κόστος αναχρηματοδότησης στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, και 20% στη συνέχεια. 

«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, προσθέτοντας: «Πέραν αυτού αποφασίσαμε τώρα έπειτα από δική μας πρωτοβουλία και ένα πρόσθετο πρόγραμμα για να τονωθεί η ανάπτυξη». 


Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσουν όλα αυτά στο να επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος, να έχει δηλαδή η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ένα βιώσιμο χρέος και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Εμμέσως ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε δηλαδή την πάγια θέση του ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος βέβαια εκτιμά και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε ελάφρυνση του χρέους, αλλά ούτε και νέο πρόγραμμα στήριξης. «Αυτός είναι ο στόχος, να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της από τα μέσα του επόμενου χρόνου», όπως είπε. 

Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. «Γι΄αυτό», όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν θα πρέπει να δίνουμε στους έλληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.Εκτίμησε πάντως ότι παρότι το ΔΝΤ δεν θα έχει καταρχήν πλήρη συμμετοχή, η γερμανική Βουλή δεν θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αυτό διότι αφενός δεν πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και αφετέρου η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί καν το σύνολο των 86 δις ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας. Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι του προγράμματος καλείται να απαντήσει τώρα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.
 
Top