Όσοι κατοικούν μόνιμα ή επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την ανατολική Πάρο ή τη δυτική Νάξο, ήλθαν αντιμέτωποι με ένα μάλλον ασυνήθιστο θέαμα. Τουρκικές φρεγάτες έπλεαν ...στο στενό της Παροναξίας αργά και νωχελικά, σε μια επίδειξη εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Επιβλητικές φρεγάτες βάρους 4.000 τόνων, όπως η «Γκαζιαντέπ» και η «Γκεμλίκ» (εκ των παλαιών πολεμικών πλοίων της αμερικανικής κατασκευής κλάσης Oliver Hazard Perry), δεν είναι ακριβώς πλοία τα οποία μπορεί κάποιος να μην καταφέρει να δει όταν περνούν μπροστά του, ιδιαίτερα στη μικρή απόσταση που χωρίζει την Πάρο από τη Νάξο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι μέρος μόνο της τακτικής με την οποία κινήθηκαν στο Αιγαίο τα πλοία του τουρκικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της άσκησης «Deniz Kurdu ’17» («Θαλασσόλυκος ’17»), που αυτές τις ημέρες έχει μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τα βόρεια της Κύπρου.
Πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι η παραμονή και διέλευση πολεμικών στις Κυκλάδες αποτελεί την κύρια διαφοροποίηση της φετινής «Deniz Kurdu» με παλαιότερες εκδοχές της. Σημειώνεται ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού συμπλέγματος, ακόμη και οι Ελληνες κυβερνήτες πολεμικών αποφεύγουν το καλοκαίρι σημεία όπως η Παροναξία, προκειμένου να μην ενοχλήσουν την τουριστική κίνηση. Μεμονωμένα περιστατικά διέλευσης τουρκικών φρεγατών έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, ποτέ όμως οργανωμένα και στο πλαίσιο επίσημης και προγραμματισμένης άσκησης.
Λόγω της εγγύτητας ανάμεσα στα νησιά, περίπου το 90% των υδάτων στις Κυκλάδες αποτελείται από Εθνικά Χωρικά Ύδατα. Οι τουρκικές φρεγάτες ανήγγειλαν ότι πραγματοποιούν «αβλαβή διέλευση», ωστόσο στην πράξη χρονοτριβούσαν πλέοντας κατά το δοκούν μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, ανάμεσα στις Κυκλάδες. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες περιγράφονται, από όσους γνωρίζουν, ως κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά και ως προβολή δυναμικότητας. Ένα άλλο παράδειγμα αφορά την παραμονή μιας άλλης τουρκικής φρεγάτας επί μιάμιση μέρα στα ανοιχτά του Ναυστάθμου Κρήτης, σε διεθνή χωρικά ύδατα (περίπου 10 ναυτικά μίλια), αλλά σε απόσταση αναπνοής από το νησί και –φυσικά– την προσοχή του Πολεμικού Ναυτικού. Κάτι που –προφανώς– δεν θα συνέβαινε σε περίπτωση εμπλοκής ή θερμού επεισοδίου. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο παρακολουθούνται για διάφορους λόγους, με κύριο τη διαπίστωση της δυναμικότητας του Ναυτικού της γείτονος, στην ουσιαστικά πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση («βγήκε» στο Αιγαίο σχεδόν ολόκληρος ο τουρκικός στόλος) μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Πέρα από τις «βόλτες» του τουρκικού ναυτικού στις Κυκλάδες και το Κρητικό Πέλαγος, τη φετινή «Deniz Kurdu» σημάδεψε και η παραβίαση επί 20 λεπτά των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Αγαθονήσι, από πυραυλακάτους της γείτονος. Σημειώνεται ότι το περιστατικό στο Αγαθονήσι, σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες παραβάσεις και παραβιάσεις, αλλά και τις εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, συμπεριελήφθη από τον Ελληνα πρέσβη στην Τουρκία, Κυρ. Λουκάκη, σε επιστολή η οποία είχε αποδέκτες τις ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές στην Αγκυρα, που προσκλήθηκαν από τους Τούρκους σε ειδική τελετή παρουσίασης της άσκησης «Deniz Kurdu ’17» στις ξένες αντιπροσωπείες.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα, αλλά ενδεικτική, σημειολογική λεπτομέρεια ήταν η αργή απόσυρση του τουρκικού στόλου στις βάσεις, την περασμένη Παρασκευή 19 Μαΐου. Η 19η Μαΐου είναι εθνική αργία στην Τουρκία, γνωστή ως «Μέρα του Ατατούρκ, της Νεολαίας και του Αθλητισμού» και είθισται να γίνεται ευλαβικά σεβαστή από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτή η αργία φέτος δεν έγινε ευλαβικά σεβαστή. Πέρα από την αργή απόσυρση του στόλου κατά την ημέρα της αργίας, παράλληλα καταγράφηκαν 79 περιστατικά παραβιάσεων και παραβάσεων, ακόμη και εικονική αερομαχία στα νότια της Ρόδου.
Πλέον, το ενδιαφέρον για την τουρκική άσκηση μεταφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και η Ελλάδα δεν εμπλέκεται, είναι σαφές ότι υφίσταται ενδιαφέρον για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η «Deniz Kurdu» στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, και αν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται έρευνες για φυσικό αέριο από μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν συμβόλαια με τη Λευκωσία.
Πηγή: Καθημερινή