Nέες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου βαθμού (Δήμοι), σύμφωνα με την Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, που εξέδωσε  η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε
  • 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Δευτέρα και Τρίτη, 22 και 23 Μαΐου 2017, αντίστοιχα.
  • ΑΠΟΧΗ από κάθε εργασία το Σάββατο και την Κυριακή, 20 και 21 Μαΐου 2017, αντίστοιχα.
  • Διεξαγωγή ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ όλων των Συλλόγων - Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., την Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Μαΐου 2017, αντίστοιχα, προς ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και λήψη αποφάσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης, που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθούν οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:
  • Την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, στις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στους Δήμους όλης της Χώρας, απαιτώντας συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, «για τη μη απαξίωση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών».
  • Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, στις 09.00 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου 24) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συμβασιούχων-"παρατασιούχων", αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «με αίτημα την άμεση επίλυση του αδιεξόδου που δημιουργεί πλέον η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία οδηγεί σε απόλυση τους εργαζόμενους και σε ιδιωτικοποίηση τις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων. Διεκδικούμε Ενιαία Μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Συγκυβέρνηση να φέρει άμεσα στην Βουλή την νομοθετική διάταξη που έχει εξαγγείλει για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και την οριστική επίλυση του προβλήματος. Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλείται να συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων συμβασιούχων από την Περιφέρεια».

Η Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 
"Ολομέτωπη επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εργαζόμενους της, συνιστά η πολιτική που υιοθετεί στο πλαίσιο της ψήφισης του 4ου Μνημονίου η Συγκυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της Τρόικας.
Μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, μειώσεις φοροαπαλλαγών, κατάργηση του επιδόματος Β.Α.Ε., ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αναστολή συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πολλά ακόμη δυσβάσταχτα μέτρα προβλέπει το νέο μνημόνιο. Την ίδια στιγμή, κύμα ιδιωτικοποιήσεων σαρώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως συνέπεια της αναστολής προσλήψεων που οδηγεί σε λειτουργική ασφυξία και σε αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών.
Καθόλου τυχαία δεν είναι και η χρονική στιγμή που διέρρευσε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία με βάση τα δημοσιεύματα οδηγεί στο δρόμο 15.000 συμβασιούχους των Δήμων, που είναι αναγκαίοι για την καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Έωλες υποσχέσεις και σκόπιμος αποπροσανατολισμός των εργαζομένων αποτελούσαν οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης πως οι Νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν την άτυπη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί ταφόπλακα τόσο για το εργασιακό τους μέλλον όσο και για τις Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
Στην ίδια λογική της απαξίωσης και της αποδόμησης των Ο.Τ.Α. κινείται και η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνήπιων στα νηπιαγωγεία. Απόφαση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο δομών των Δήμων και θα θέσει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών που ανήκουν στο παιδαγωγικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Εργαζόμενοι που είτε δουλεύουν ως τακτικό προσωπικό, είτε μέσω ΕΣΠΑ για πολλά χρόνια στους Δήμους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης.
Το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που συνεδρίασε σήμερα 16 Μαΐου 2017 κατέληξε στα εξής:
  • Καλεί το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν μαζικά στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία της 17ης Μαΐου 2017 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.
  • Καλεί το σύνολο των εργαζομένων να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ψήφιση του 4ου Μνημονίου που θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 18-5-2017 και ώρα 7:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
  • Διεκδικεί μια ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνοντας διέξοδο και λύση στην εργασιακή γάγγραινα που θέλει εργαζόμενους να απασχολούνται για πολλά έτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε πολλές Δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Καθαριότητα, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές δομές των Δήμων.
  • Καλεί την Συγκυβέρνηση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων-παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα Νομοθετική ρύθμιση όπως έχει δεσμευτεί για οριστική επίλυση του προβλήματος και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.
  • Δεν θα αποδεχθεί καμία περικοπή του επιδόματος Βαριάς και Ανθυγιεινής εργασίας και κατάργηση του Ειδικού Συνταξιοδοτικού καθεστώτος των εργαζομένων που εργάζονται στις υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων, όπως έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου.
  • Διεκδικεί και απαιτεί την άμεση ανάκληση της «εξαγγελίας» του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στην εργασιακή ανασφάλεια και σε κλείσιμο και απαξίωση της κοινωνικά καταξιωμένης Υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών. Εξαγγελία που με την στάση του αποδέχεται και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάος Σκουρλέτης. Διεκδικούμε την ελευθερία των γονιών να επιλέγουν (όπως σήμερα γίνεται) που θα στείλουν τα παιδιά τους, την κοινή εποπτεία του παιδαγωγικού προγράμματος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
  • Ζητά την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ζωτικές Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σήμερα ασφυκτιούν λειτουργικά.
  • Διεκδικεί ίση αμοιβή για ίδια εργασία προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα της «Κοινωφελούς εργασίας» που δημιουργεί εργαζόμενους πολλών μισθολογικών ταχυτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε:
  • Την ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 και 19 ΜΑΪΟΥ 2017 όλοι οι Σύλλογοι μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. θα πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις για την ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και λήψη αποφάσεων.
  • Προκηρύσσει ΑΠΟΧΗ από κάθε εργασία το ΣΑΒΒΑΤΟ και την ΚΥΡΙΑΚΗ 20 και 21 ΜΑΪΟΥ 2017.
  • Προκηρύσσει 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ,  22 και 23 ΜΑΪΟΥ 2017.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχει αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθούν οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:
  • Την ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΪΟΥ 2017, στις 11.00 το πρωί στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας, απαιτώντας συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για την μη απαξίωση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.
  • Την ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2017, στις 09.00 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (πλατεία Καραϊσκάκη-Καρόλου 24) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συμβασιούχων-παρατασιούχων αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αίτημα την άμεση επίλυση του αδιεξόδου που δημιουργεί πλέον η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία οδηγεί σε απόλυση τους εργαζόμενους και σε ιδιωτικοποίηση τις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων. Διεκδικούμε Ενιαία Μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Συγκυβέρνηση να φέρει άμεσα στην Βουλή την νομοθετική διάταξη που έχει εξαγγείλει για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και την οριστική επίλυση του προβλήματος. Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλείται να συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων συμβασιούχων από την Περιφέρεια.
Απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων που αποδέχθηκαν οι τελευταίες Ελληνικές Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορούμε να αντιτάξουμε ένα αποφασιστικό, αγωνιστικό, ενωτικό μέτωπο.
Απέναντι  στις απολύσεις,  τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, με μια φωνή διεκδικούμε ένα  ανθρώπινο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
 Ο Πρόεδρος                                             Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
Νίκος Τράκας                                                  Γιάννης Τσούνης"
 
Top