Παλαιότερα, περίπου το 50% της διακίνησης των αβγών στα αστικά κέντρα γινόταν από τις κατά τόπους λαϊκές αγορές, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η πώληση στις λαϊκές έχει εξασθενήσει και οι καταναλωτές προσανατολίζονται στα συσκευασμένα αυγά, από τα σούπερ μάρκετ.
Τι πρέπει να αναγράφει η συσκευασία;
1. Τον αριθμό των αυγών στη συσκευασία (π.χ. 6 αυγά).
2. Την μέθοδο παραγωγής (Συνήθη ή Κλωβοστοιχίας, Στρωμνής ή Αχυρώνα, Ελεύθερης βοσκής, Βιολογικά).
3. Την κατηγορία βάρους των αυγών. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες βάρους: «S» (small) (μικρότερο των 53 γραμμαρίων), «Μ» (medium) (μεταξύ 53 και 63 γραμμαρίων), «L» (large) (μεταξύ 63 και 73 γραμμαρίων) και «XL» (extralarge) (μεγαλύτερο των 73 γραμμαρίων).
4. Την ένδειξη «Ανάλωση πριν από», που συνήθως είναι η 28η μέρα μετά την ωοτοκία.
5. Τον δεκαψήφιο αριθμό του κέντρου συσκευασίας, ο οποίος τυπώνεται με ειδική μελάνη στο κέλυφος του αυγού και παρέχει πληροφορίες για τη μέθοδο παραγωγής (1ο ψηφίο, όπου, 0: Βιολογικής γεωργίας, 1: Ελευθέρας βοσκής, 2: αχυρώνα και 3: κλωβοστοιχίας, δηλ. παραγωγής μέσα σε κλωβούς), τη χώρα συσκευασίας, τον τόπο όπου βρίσκεται το κέντρο συσκευασίας, τον αύξοντα αριθμό του κέντρου, τον κωδικό του παραγωγού.
6. Το όνομα ή την εταιρική επωνυμία του κέντρου συσκευασίας αυγών.
7. Την τιμή.
8. Την επισήμανση ότι τα αυγά πρέπει «Να διατηρούνται με ψύξη μετά την αγορά» τους.
Χειρισμός και συντήρηση
Αγοράζετε καθαρά αυγά: Φροντίστε να διαλέγετε καθαρά αυγά, χωρίς ρωγμές και σπασίματα. Αν το αυγό φέρει εξωτερικά υπολείμματα χώματος ή γενικά δεν είναι καθαρό, τότε τα μικρόβια παραμένουν επί του κελύφους και μπορούν, μέσω ρωγμών, να διεισδύσουν στο εσωτερικό του αυγού. Μην πλένετε τα αυγά.
Διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο: Αποθηκεύετε τα μέσα στη συσκευασία πωλήσεως, στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα του. Με την ψύξη του αυγού, οι μικροοργανισμοί δεν θανατώνονται, περιορίζεται όμως η ανάπτυξή τους.
Χρησιμοποιείτε τα αυγά εντός της ημερομηνίας που αναγράφεται στη συσκευασία: Αν τα αυγά σπάσουν κατά τη μεταφορά τους, ανοίξτε τα και τοποθετήστε σε καθαρό δοχείο με αεροστεγές καπάκι. Καταναλώστε τα εντός 2 ημερών.
Τα αυγά δεν πρέπει να καταψύχονται με το κέλυφός τους. Αν θελήσετε να τα καταψύξετε, σπάστε τα και καταψύξτε τα ολόκληρα ή αφού ξεχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χρησιμοποιήστε τα κατεψυγμένα αυγά εντός 1 έτους.
Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας, τα σκεύη, τον εξοπλισμό και τις επιφάνειες εργασίας, με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν και μετά την επαφή με αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά.
Σερβίρετε τα βραστά και μαγειρεμένα αυγά, αμέσως μετά το μαγείρεμα τους. Διαφορετικά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Καταναλώστε τα εντός 3-4 ημερών.
Τα βραστά αυγά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο, στους 5οC, για την αποφυγή της επιβίωσης σαλμονελών που δεν θανατώθηκαν κατά το βράσιμο. Αν το αυγό παραμείνει σε νερό που βράζει για 4-5 λεπτά, είναι ασφαλές για κατανάλωση. Στα βραστά αυγά δεν συντρέχει κίνδυνος σαλμονέλωσης, αλλά στα «μελάτα» (ημίβραστα) αυγά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, διότι η θερμική επεξεργασία που έχει εφαρμοσθεί, δεν επαρκεί.
Μαγείρεμα: Οι τρόποι μαγειρέματος των αυγών είναι πολλοί (βραστά, τηγανητά, ποσέ κ.λπ.). Σε όλες τις περιπτώσεις, τα αυγά θα πρέπει να μαγειρεύονται κατά τρόπο ώστε ο κρόκος να πήζει.
Μην τρώτε ωμά αυγά: Ο κίνδυνος της σαλμονέλας καραδοκεί! Μην δοκιμάζετε ωμά αυγά ή προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. ζυμάρι για κέικ).
 stogiatro.gr
 
Top