Βρίσκεται απέναντι από το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού και λίγα μέτρα μακρύτερα από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην ίδια περιοχή. Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του καθώς δεν υπάρχει πουθενά πινακίδα που να σε κατευθύνει προς τα εκεί όπου βρίσκεται επί πολλά χρόνια το «Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού» που υπάρχει ως διαμορφωμένος χώρος με θέα τον κόλπο της Ελευσίνας αλλά με εμφανή σήμερα τα σημάδια εγκατάλειψης του.
«Μισθωτής» του χώρου ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής ο οποίος καταβάλει κάθε χρόνο χρήματα στον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστική Περιουσίας) καθώς ο χώρος (που διαμορφώθηκε ως πάρκο πάνω σε όγκους σκουπιδιών αφού από το 1965 έως το 1991 λειτουργούσε ως χωματερή) ανήκει στην Εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΔΣΝΑ τα τελευταία 19 χρόνια πληρώνει μηνιαίως ως «ενοίκιο» περίπου 1.200 ευρώ για έναν εγκαταλελειμμένο χώρο!
Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις από την πλευρά της Εκκλησίας δεν έχει εκδηλωθεί πρόθεση να προσφέρει χρήματα για την «μεταμόρφωση» του χώρου που κόστισε για να διαμορφωθεί ως πάρκο περίπου 5 δις δραχμές (περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ). Το έργο επιχορηγήθηκε από το Ταμείο Συνοχής κατά 75%.
Τα εγκαίνια έγιναν το 1998 παρουσία υπουργών και τοπικών παραγόντων μετά βαΐων και κλάδων αλλά σταδιακά έφυγαν οι φύλακες και ο χώρος ερήμωσε.
Από τότε αναψυκτήριο μετατράπηκε σε στάνη, κάποιοι ξήλωσαν ότι υπήρχε μέσα στα κτίρια ακόμα και ξύλινες στέγες. Το ενημερωτικό σημείωμα της Αντιπεριφέρειας Πειραιά είναι αποκαλυπτικό. «Τα εγκαίνια του Περιβαλλοντικού Πάρκου έγιναν το 1998. Όμως, τα επόμενα χρόνια εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα: Σε πολλά σημεία να ριχτούν μπάζα και σκουπίδια, να καταστραφούν και να λεηλατηθούν τα παιγνίδια στις παιδικές χαρές και τα «περίπτερα», που προορίζονταν για διοικητήριο και αναψυκτήριο, να έχουν αφαιρεθεί μεταλλικά εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστοί φωτισμού ακόμη και σωληνώσεις εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου. Μέχρι σήμερα αποτελούσε μοναδικό παράδειγμα εγκατάλειψης ενός από τους λίγους αξιοποιημένους ελεύθερους χώρους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοίχισε 5 δις. δραχμές και θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες των γύρω περιοχών ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, μέχρι σήμερα αποτελούσε πάρκο «φάντασμα».
Η έκταση που αναπλάστηκε ήταν περίπου 500 στρέμματα και σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο προβλεπόταν: «(α) σύστημα διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου, (β) στεγανοποίηση του ανάγλυφου, (γ) μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων, (δ) δεντροφυτεύσεις, (ε) χώρους περιπάτου και αναψυχής με παιδικές χαρές, πάρκα και 5 λιμνούλες, (στ) αναψυκτήριο με πρόβλεψη επέκτασης σε εστιατόριο, (ζ) χώρους εκδηλώσεων, (η) υπαίθριο θέατρο, (θ) σύστημα αποστράγγισης και συλλογής των νερών της βροχής, (ι) οικολογικές κατασκευές, (ια) πίστα αερομοντελισμού, (ιβ) παρατηρητήριο στη θέση (κορυφή) «Ξέρξης», (ιγ) χώρους στάθμευσης και (ιδ) μεγάλο πλάτωμα επισκέψιμο με αερόστατο.»
Πλέον το πάρκο πέρασε σε διαδικασία ανάπλασης. Η Αντιπεριφέρεια Πειραιά προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες όπως η επαναφορά του αιτήματος προς όλους τους αποδέκτες για την αποκατάσταση αυτού του περιβαλλοντικού πάρκου». Το 2015 μαζί με το δήμο Περάματος αποφασίστηκε να γίνει εκδήλωση. Και τότε ανακάλυψαν ότι το κτίριο του αναψυκτηρίου είχε μετατραπεί σε στάνη. Ζητήθηκε από τον βοσκό να απομακρύνει τα ζώα και έγινε αγώνας δρόμου για να καθαριστεί ο χώρος.
Επίσης ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου, ξεκίνησε εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης αλλά και φύλαξης του περιβαλλοντικού πάρκου.
Ακόμη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από ενέργειες όπως «προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΕΔΣΝΑ για την πρόσληψη φυλάκων, αποκατάσταση των φυλακίων στην είσοδο και ταυτόχρονα τοποθέτηση μηχανισμού ελεγχόμενης πρόσβασης (μπάρα), καθαρισμός των τριών ξύλινων οικίσκων από μπάζα, επικίνδυνα υλικά κ.λπ».
Βασικός στόχος είναι «τουλάχιστον ένα κτήριο να είναι άμεσα έτοιμο για να λειτουργήσει και να αρχίσει η ανάπτυξη δράσεων στο χώρο.»
Επίσης θα χρειαστεί «καθαίρεση επικίνδυνης (σάπιας) ξύλινης εξέδρας, αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και φωτισμού, καθαρισμός από χόρτα, σκουπίδια, μπάζα κ.α στις περιοχές φύτευσης, καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου από παράνομες εναποθέσεις μπάζων, σκουπιδιών και δενδροφύτευση χώρων και αποκατάσταση πράσινου.»
Στο πλαίσιο της προσέγγισης πολιτών η Αντιπεριφέρεια Πειραιά έχει ξεκινήσει επαφές με αθλητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς που θα τους ενδιέφερε να αναπτύξουν δράσεις στο Πάρκο, προκειμένου νa αποκτήσει «ζωή» και με αυτό τρόπο να προστατευθεί από βανδαλισμούς και καταστροφές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «οι εργασίες, που γίνονται, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού, από τον ΕΔΣΝΑ με τη συνδρομή και των Δήμων της περιοχής, έχουν ως στόχο να σταματήσουν μια πορεία εγκατάλειψης, απαξίωσης και καταστροφής μιας μεγάλης επένδυσης, που φιλοδοξούσε να αναστρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσει το χώρο αυτό προσβάσιμο, ασφαλή και ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.»
 
Top