Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι άνθρωποι που αποφασίζουν να νηστέψουν σαράντα μέρες. Ωστόσο, δεν το κάνουν όλοι λόγω της θρησκείας, αλλά επειδή το βρίσκουν ως μία καλή ευκαιρία να βγάλουν, έστω για σαράντα ημέρες το κρέας και τα ζωικά τρόφιμα από τη διατροφή τους. Τα οφέλη από μία τέτοια κίνηση είναι πολλά- είναι χαρακτηριστικό ότι η νηστεία βελτιώνει σημαντικά ορισμένους κρίσιμους δείκτες της υγείας μας, όπως τις τιμές της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.
Η νηστεία έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Στα οφέλη της μπορούμε να προσθέσουμε την απώλεια σωματικού βάρους, από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Aναλυτικότερα:
* Αυτές τις μέρες καταναλώνονται περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα. Το όφελος αυτής της αλλαγής είναι σημαντικό αν προτιμάμε δημητριακά «ολικής άλεσης», γιατί έτσι αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών, που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό.
* Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται στη διάρκεια της Σαρακοστής, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη). Τα φρούτα, περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
* Τα όσπρια, άλλη βασική επιλογή την περίοδο της νηστείας, περιέχουν φυτικές ίνες και αρκετή πρωτεΐνη. Παρ’ ότι είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, η πρωτεΐνη αυτή, μπορεί, με σωστούς συνδυασμούς π.χ. τρώγοντας φακές με ρύζι, να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας.
* Η μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, τον χαλβά, βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
* Τα θαλασσινά καλύπτουν την ανάγκη σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, συνιστούν καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Προσοχή
Ωστόσο, τα νηστίσιμα φαγητά δεν αποτελούν πανάκεια - είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται σωστά.
* Καταναλώνετε με μέτρο τα νηστίσιμα γλυκά (π.χ. χαλβά, μαύρη σοκολάτα). Μην θεωρείτε ότι επειδή είναι νηστίσιμα, έχουν και λίγες θερμίδες.
* Η νηστίσιμη διατροφή ενέχει τον κίνδυνο να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 ή πρωτεΐνη. Ηλικιωμένοι, παιδιά, έφηβοι και έγκυοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί ως προς την επιλογή τους να νηστεύουνε. Για να συμπληρώσετε πρωτεΐνη συνδυάστε: φασόλια με πιτυρούχο ψωμί, φακές με ρύζι, μπιζέλια με πιτυρούχο ψωμί. Για να λάβετε ασβέστιο, καταναλώστε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα και φιστίκια. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
* Βάση της διατροφής στις νηστείες, είναι οι υδατάνθρακες. Τρώγοντας υδατάνθρακες όμως, το αίσθημα του κορεσμού δεν διαρκεί πολύ. Έτσι, τρώμε συχνότερα και το τέλος της νηστείας κάποιες φορές μας βρίσκει με περισσότερα κιλά.
πηγη
Η νηστεία έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Στα οφέλη της μπορούμε να προσθέσουμε την απώλεια σωματικού βάρους, από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Aναλυτικότερα:
* Αυτές τις μέρες καταναλώνονται περισσότερα αμυλούχα τρόφιμα. Το όφελος αυτής της αλλαγής είναι σημαντικό αν προτιμάμε δημητριακά «ολικής άλεσης», γιατί έτσι αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικών ινών, που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό.
* Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται στη διάρκεια της Σαρακοστής, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη). Τα φρούτα, περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
* Τα όσπρια, άλλη βασική επιλογή την περίοδο της νηστείας, περιέχουν φυτικές ίνες και αρκετή πρωτεΐνη. Παρ’ ότι είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, η πρωτεΐνη αυτή, μπορεί, με σωστούς συνδυασμούς π.χ. τρώγοντας φακές με ρύζι, να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας.
* Η μειωμένη κατανάλωση ζωικού λίπους και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστου λίπους από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, τον χαλβά, βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
* Τα θαλασσινά καλύπτουν την ανάγκη σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, συνιστούν καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Προσοχή
Ωστόσο, τα νηστίσιμα φαγητά δεν αποτελούν πανάκεια - είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται σωστά.
* Καταναλώνετε με μέτρο τα νηστίσιμα γλυκά (π.χ. χαλβά, μαύρη σοκολάτα). Μην θεωρείτε ότι επειδή είναι νηστίσιμα, έχουν και λίγες θερμίδες.
* Η νηστίσιμη διατροφή ενέχει τον κίνδυνο να μην καλύπτονται οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 ή πρωτεΐνη. Ηλικιωμένοι, παιδιά, έφηβοι και έγκυοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί ως προς την επιλογή τους να νηστεύουνε. Για να συμπληρώσετε πρωτεΐνη συνδυάστε: φασόλια με πιτυρούχο ψωμί, φακές με ρύζι, μπιζέλια με πιτυρούχο ψωμί. Για να λάβετε ασβέστιο, καταναλώστε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα και φιστίκια. Καλές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
* Βάση της διατροφής στις νηστείες, είναι οι υδατάνθρακες. Τρώγοντας υδατάνθρακες όμως, το αίσθημα του κορεσμού δεν διαρκεί πολύ. Έτσι, τρώμε συχνότερα και το τέλος της νηστείας κάποιες φορές μας βρίσκει με περισσότερα κιλά.
πηγη