Την ώρα που οι δανειστές ζητούν από τώρα προληπτικά μέτρα και για μετά το 2018, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία πολιτική συμφωνία.



Εάν υπάρξει τελικά μία τέτοια συμφωνία, αυτό θα σημάνει και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Το θετικό είναι ότι πολλοί κοινοτικοί παράγοντες αναγνωρίζουν την  πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.  Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, ότι «η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι πως θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». Θετικές δηλώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε πριν από λίγες μέρες και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αυτό που απαιτείται τώρα για να «ξεκολλήσει» η κατάσταση, είναι να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).
EEA
 
Top